Végül a tartaléklistások is kapnak Térey-ösztöndíjat

Végül a tartaléklistások is kapnak Térey-ösztöndíjat

Térey János (Fotó: Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc helyett végül negyvenöt alkotó kapja meg a Térey János-ösztöndíjat – tájékoztatta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az MTI-t. A tizenkilenc fős szakmai zsűri eredetileg harminc magyar írót-költőt választott ki több fordulós, titkos szavazással. Tizenöten pedig azért kerültek tartaléklistára, hogy ha Demeter Szilárd főigazgató megvétóz valakit, legyen ki átvegye a helyét.

A hétfői döntés értelmében viszont Demeternek mindenki megfelelt, sőt, még a tartaléklistán szereplők is megkapják a 2021 végéig mindenképpen, maximum pedig 2025-ig járó juttatást. Az ösztöndíjat a PIM a Digitális Irodalmi Akadémia Alkotói Életpálya Programja keretében biztosítja.

Összesen 330 személyt jelöltek az ösztöndíjra, amit 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzők kaphatnak meg. A cél, hogy nyugodt alkotói körülményeket biztosítson számukra a PIM. Ezért Demeter írószervezeteket, könyvkiadókat, folyóiratokat, egyetemi tanszékeket, szakmai műhelyeket keresett meg, hogy javasoljanak neveket. A Térey Ösztöndíjbizottság döntése értelmében a 45 fő havi bruttó 320 ezer forintot kap, majd 2021 végén egy szakmai zsűri segítségével értékeli az ezen időszak alatt született munkákat. Legkevesebb öt emberrel nem fogják meghosszabbítani a szerződést, ami maximum 2025-ig tarthat. A 320 ezer forint a Digitális Irodalmi Akadémia tagjainak juttatott mindenkori felhasználási díj 90 százaléka.

Térey Jánosról elnevezett alkotói ösztöndíjat indít a Petőfi Irodalmi Múzeum | Magyar Hang

A 45 alkotó, aki végül megkapja a Térey-ösztöndíjat: Bartók Imre, Berta Zsolt, Czilli Aranka, Csehy Zoltán, Csender Levente, Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Garaczi László, Győrffy Ákos, Hász Róbert, Háy János, Hodossy Gyula, Kemény István, Keresztesi József, Király Zoltán, Kollár Árpád, Kürti László, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Láng Zsolt, László Noémi, Lázár Balázs, Lőrincz P. Gabriella, Lövétei Lázár László, Majoros Sándor, Márton László, Molnár Vilmos, Nagy Koppány Zsolt, Orbán János Dénes, Orcsik Roland, Rózsássy Barbara, Sajó László, Sántha Attila, Solymosi Bálint, Szálinger Balázs, Száraz Miklós György, Szilasi László, Szőcs Petra, Terék Anna, Varga Melinda, Végh Attila, Vörös István, Zalán Tibor, Zoltán Gábor, Zsille Gábor.

Frissítés: Bartók Imre író a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy nem veszi át az ösztöndíjat. „Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk. Mindannyian tudjuk, hogy ami történik, nem normális. Ebből az idiotisztikus és nyomasztó összegből – fejenként 16-17 millió forint – meg lehetett volna menteni a József Attila Kört. Lehet nézegetni a díjazottakat innen, onnan, de hát mégiscsak: OJD, aki az elvbarátaival egy-két éve még más írók, többek közt a barátaim ellen uszított a pártlapban.

Az már szinte részletkérdés, hogy a »nagytekintélyű zsűri« 2 év után kötelezően (!) kiszór legalább öt személyt; ez a zsűri a leírás szerint nem azonos a kuratóriummal. »Nyugodt munkakörülmények«, igen, az nyilván így néz ki. Biztos lehetne még ennél is aggasztóbb ez a történet, de az én ingatag mentális egyensúlyomnak ez is bőségesen elég. Úgyhogy: »Hát igen: nem« (Esterházy). Ezt a nyilvánosságot kerülve is elmondtam volna, ha megkérdeznek előtte, de ez nem történt meg. Mellesleg 34 éves vagyok, meg sem kaphattam volna” – írta A patkány éve szerzője, hozzátéve, hogy Téreyt közel érezte magához, a halála sokkolta, a feleség, Harmath Artemisz legjobb szándékaiban pedig nem kételkedik.