HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Stúdió a laká...

Stúdió a lakásban: a RádióSolymár és a közösségi kisrádiózás rejtelmei

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Manapság, amikor sorra vesztik el a frekvencia engedélyeket a rádióadók, egyre inkább emelkedőben van az online rádiózás renoméja. Igaz ez nagyobb adók esetében is, de talán még nagyobb a jelentősége a kisközösségek életében egy-egy ilyen kezdeményezésnek. Horváth Imre, a Lánchíd rádió korábbi, a Magyar Rádió archívumának jelenlegi munkatársa, a közelmúltban, mintegy hobbiból indította be RádióSolymár néven a Budakörnyéki község kulturális webrádióját, amely nagy népszerűségnek örvend a solymáriak körében.

HIRDETÉS

– Solymáron rengeteg és nagyon színvonalas kulturális program van, derült ki számomra, miután ideköltöztem 2018 szeptemberében. S miután több évtizedes rádiós múlttal rendelkezem, arra gondoltam, mi lenne, ha indítanék egy tematikus kulturális rádió adót, amelyben bemutatnám ezt a sokszínűséget – meséli Horváth Imre. – Miután korábban, 2006 körül már Vitál Rádió névvel működtettem egy egészségügyi webadót, az internetes rádiózás sem jelentett számomra újdonságot, amikor tavaly nyáron elindultak az adások.  

A rádiós arról is beszél, hogy a községben a kulturális élet központja az Apáczai Csere János Művelődési Ház, ahol rock klub, táncegyüttesek, kórusok, színjátszó csoportok működnek, de érdekes a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény, vagy akár a Bauernhaus–Svábház is, ahol rendszeres ismeretterjesztő előadások, közösségi estek vannak. Ezekről az eseményekről élőben számol be a RádióSolymár, a köztes időben pedig zene szól.

– Az adó debütálására a tavaly júniusi Jazz Weekenden került sor, amikor Varga Zsolt, a művelődési ház igazgatójának hathatós segítségével és támogatásával indulhatott el az első élő közvetítés. Azóta is jelen vagyunk minden zenei esten, kulturális eseményen a községben. A felvételeket a hangtárba raktározom el, így akit érdekel, a rádió honlapjára fellépve később is meghallgathatja.

HIRDETÉS

A rádiót Horváth Imre egyedül működteti, lakása a „stúdió”, az élő közvetítéseket, az interjúkat maga készíti, mert keresett ugyan társakat a műsorkészítéshez, de egyelőre senki nem jelentkezett. Nem adja azonban föl, leginkább a fiatalabb generációt szeretné bevonni a munkába. – Korábban több netrádiót is indítottam, de a RádióSolymár messze a legnépszerűbb. Úgy látom, helyben nagy az igény az élő közvetítések iránt, sokan vannak, akik valamilyen okból nem tudnak elmenni egy-egy rendezvényre, de rádión keresztül szívesen követik az eseményeket. Közvetítettünk már ismeretterjesztó előadásokat, de például író-olvasó találkozókat is.

Michael Jackson él, és Magyarországon zenél | Magyar Hang

Először a solymári Schultz Sörözőben láttuk Mike-ot néhány évvel ezelőtt, amikor Markkal egy szintén Solymáron élő angol barátjával bluest játszottak. Majd a múlt héten a Sidera együttesben gitározott, ugyanott. A szikár, hatvanas évei közepén járó férfi először húzódozott, amikor megkerestük, hogy írnánk róla, de aztán csak kötélnek állt.

Legutóbb Singer Magdolna: Vigasztalódás a gyászban című könyvéről beszélgetett az író és olvasói. A községbe érkező előadókat, művészeket pedig már előzetesen igyekszem megkeresni, és egyfajta beharangozó beszélgetéssel felhívni a figyelmet előadásukra. A koncerteket viszont, legyen az rock, blues vagy akár gimnáziumi kórus előadása, válogatás nélkül közvetítjük. Ezekre a rendezvényekre szerencsére már fix mikrofonokkal “felszerszámoztuk” a művelődési ház helyiségeit, s így bármikor gond nélkül indulhat a közvetítés. Amint pedig vége van a helyszíni közvetítésnek, automatikusan elindul az egyébként folyamatos zene. Szerencsére ma már nincs szükség hatalmas keverőpultokra és más eszközökre a közvetítéshez, így egyszerűbb sugárzás, mint évekkel ezelőtt – teszi hozzá Horváth Imre.

– Arról is szó esett, hogy a művelődési házban esetleg indítanánk egy iskolarádiót. A minta már megvan, hiszen tíz éves fiam és nyolc éves lányom Jókai Rádió néven, iskolájuk nevét viselő netrádiót működtet hegyvidéki iskolatársaik számára, szintén a lakásunkból, ahol szombat délelőttönként kívánságműsorban kérhetnek zeneszámokat a gyerekek. A tervek között szerepel még, hogy végig látogatom a helyi művésztársadalmat, így interjúban tudom bemutatni tevékenységüket – fogalmazott a rádiós, aki arra is gondolt, hogy a helyi civilekkel heti egy-egy órában végig beszélhetnék a megelőző hét nap fontosabb történéseit.

De az igazi álom az élő rádiózás, esetleg egy kisközösségi frekvencián, ha lesz elég ember, aki az ötlet mellé áll.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,329lájkolóTetszik
3,042követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek