Bartók Imre azt írja, máris büntetik a Térey-ösztöndíj visszautasítása után

Bartók Imre azt írja, máris büntetik a Térey-ösztöndíj visszautasítása után

Bartók Imre (Fotó: Bartók Imre/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nappal a Térey-ösztöndíj el nem fogadása után értesítették arról Bartók Imrét, hogy mégsem képviselheti ő Magyarországot az Irodalom Éjszakáján – számolt be róla az író a Facebook-oldalán. A Jerikó épül szerzője azzal kezdte, hogy január 9-én kapta az örömhírt: ő vehet részt ezen a programon. Január 21-én érkezett a Térey-ösztöndíj híre, aznap is hozta meg a döntését róla. Ezek után másnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium visszavonta részvételét az Irodalom Éjszakáján. (Az Irodalom éjszakája című rendezvény az EUNIC Hungary – a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete – kezdeményezésére jött létre, és célja, hogy közelebb hozza az olvasókhoz a világirodalmat.)

Bartók az oldalán közzétette Nagy Gabriella levelét, amiben szó van a minisztériumhoz tartozó Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya döntéséről. Három javasolt szerző volt, közülük dönthetett Nagy, ki képviselje az országot. A választás Bartókra esett, ezt meg is beszélték, az író küldött neki anyagokat, majd egyszer csak jött a levél. „Sem én, sem Orbók Lucie projektvezető nem értünk egyet ezzel a döntéssel, de nem tudunk mit tenni. Az indoklásukban azt írták, megváltozott a koncepciójuk. Ez van, nem kommentálom” – írta Nagy Gabriella.

Bartók Imre az ösztöndíj visszautasítását azzal indokolta, nem ért egyet a díj létrejöttének körülményeivel, illetve azzal, hogy kikkel szerepelne egy sorban. „Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk. Mindannyian tudjuk, hogy ami történik, nem normális. Ebből az idiotisztikus és nyomasztó összegből – fejenként 16-17 millió forint – meg lehetett volna menteni a József Attila Kört. Lehet nézegetni a díjazottakat innen, onnan, de hát mégiscsak: OJD, aki az elvbarátaival egy-két éve még más írók, többek közt a barátaim ellen uszított a pártlapban.

Végül a tartaléklistások is kapnak Térey-ösztöndíjat | Magyar Hang

Demeter Szilárd nem akart senkit kihagyni. Bartók Imre író közben jelezte, hogy nem veszi át a díjat, mert aggályosnak tartja az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét.

„Az már szinte részletkérdés, hogy a »nagytekintélyű zsűri« 2 év után kötelezően (!) kiszór legalább öt személyt; ez a zsűri a leírás szerint nem azonos a kuratóriummal. »Nyugodt munkakörülmények«, igen, az nyilván így néz ki. Biztos lehetne még ennél is aggasztóbb ez a történet, de az én ingatag mentális egyensúlyomnak ez is bőségesen elég. Úgyhogy: »Hát igen: nem« (Esterházy). Ezt a nyilvánosságot kerülve is elmondtam volna, ha megkérdeznek előtte, de ez nem történt meg. Mellesleg 34 éves vagyok, meg sem kaphattam volna” – írta, hozzátéve, hogy Térey János felesége, Harmath Artemisz legjobb szándékaiban nem kételkedik, Téreyt közel érezte magához, a halála pedig sokkolta.  

Frissítés: Szerdán válaszolt az Azonnalinak a Külügyminisztérium, valóban Bartók korábbi gesztusával indokolva, hogy visszamondták a szereplését. „Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek” – üzente a külügy, hozzátéve, hogy „ezért, bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük, és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek.” Hozzáfűzve mégis azt is, hogy ha Bartók számára mégsem problémás „a KKM által a programba delegált szerzőként részévé válni a hivatalos állami kulturális diplomáciának”, akkor örömmel jelzik a szervezőknek, és továbbra is az ő szövegével képviselnék a magyar irodalmat.