Pergőtűzben Stephen King az Oscar-díj kapcsán tett kijelentése miatt

Pergőtűzben Stephen King az Oscar-díj kapcsán tett kijelentése miatt

Stephen King amerikai író a Doctor Sleep című új könyvének hamburgi bemutatóján 2013. november 20-án (Fotó: MTI/EPA/Maja Hitij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hollywoodi elit többsége felháborodott az Oscar-díj jelöltjeinek listáján, mondván, alig-alig akad köztük nő és színes bőrű. Stephen Kinget azért támadják mert azt írta: „A művészetben csakis a minőséget nézem, nem a diverzitást. Hiba lenne bárhogy másként cselekedni”.

Oscar-lázban ég a világ, alig néhányat kell már csak aludni, és kiderül, idén kik nyerik a filmvilág legjobban áhított szobrocskáját. A szokásos hollywoodi forgatókönyv szerint idén is kell találni valamit, amivel fokozni lehet az érdeklődést a díjkiosztó iránt. 

Ebben az évben Stephen King, a horror nagymesterének Twitter-üzenete szolgáltatta az okot, amelyre hivatkozva talán minden korábbinál magasabbra csaphatott a magukat kisebbségben érzők, s ezért Hollywood figyelmének középpontjában álló társadalmi csoportok felháborodása. 

De mit is tweetelt King, amely ekkora felzúdulást váltott ki?

– Három kategóriában szavazhatok íróként: a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb eredeti forgatókönyv. Nálam a sokszínűség kérdése sem a színészeknél, sem a rendezőknél nem merült fel. A művészetben csakis a minőséget nézem, nem a diverzitást. Hiba lenne bárhogy másként cselekedni – így a rettegés nagymestere. 

Elég világos állásfoglalás a tehetség és a minőség mellett. 

De mi is jött le ebből a hollywoodi elit számára? Többségük már az idei jelölési listán felháborodott, mondván, alig-alig akad köztük nő és színes bőrű. A híres író bejegyzését félremagyarázva pedig tucatjával jelennek meg a reakciók.

Látomások a halhatatlanságról | Magyar Hang

Ava DuVernay rendezőnő például a következő szavakkal reagált: „Felkelsz, meditálsz, nyújtasz, megnézed a telefonod, hogy lásd mi történt a nagyvilágban, és látsz egy maradi, tudatlan bejegyzést attól az embertől, akit amúgy nagyra becsülsz, és akkor inkább visszabújnál az ágyba”. És ez még a finomabb kritikák közül való volt. Akadtak olyan portálok, amelyek – önmaguk elveinek is ellentmondva – nyomdafestéket nem tűrő stílusban fröcsögtek, az egyik filmes oldal például altesti hanghatásokkal rokonította King szavait.

A horrorkirály mondandójának félremagyarázása minden bizonnyal nem véletlen. A jelöltek idei névsorának nyilvánosságra hozását követően Hollywoodban általános volt a vélemény, ismét a magukat felsőbbrendűnek tartó fehér férfiak döntöttek fehér férfiak jelöléséről. Hogy ki kap jelölést, arról az Amerikai Filmakadémia több mint hatezer tagja dönt, akik közül Stephen Kingnek ugyanúgy egy szavazata van, mint a többieknek.

Azon persze lehetne vitatkozni, hogy milyen elvek alapján és milyen döntnökök kerülnek be a hatezer közé, de abban Kingnek egyetlen szava sincs. A vélt vagy valós sértettség persze nem magyarázat a rosszindulatú reakcióra. Annál inkább az a tény, amelyet Ava DuVernay is említ egy januári interjúban, nevezetesen hogy az Oscar nemcsak nagy dicsőséget, hanem nagy mennyiségű pénzt is jelent az alkotók számára. Így már mindjárt jobban érhető, hogy miért a nagy felháborodás, amelynek levezetésére kitűnő lehetőséget ad az író mondatainak kiforgatása.

Az író a kritikákra és a félremagyarázásokra reagálva ismét kifejtette véleményét, amikor a következőket twittelte: „A művészetben mindenkinek egyenlő esélyt kell adni, legyen bármilyen a neme, bőrszíne vagy szexuális beállítottsága. Sokan nincsenek rendesen képviselve, és itt nem csak a művészi világra gondolok. Ha kizárnak a játékból, akkor díjat sem nyerhetsz”. A döntésre jogosultakról pedig elmondta, 32 százalékuk nő, 16 százalékuk pedig kisebbséghez tartozó.

Azért is érdekes a King elleni összehangolt támadás, mert az író közismerten liberális beállítottságú, Donald Trump amerikai elnök legelszántabb és legszellemesebb bírálójaként tartják számon. A mostani események azonban rávilágítanak, lehet valaki a világ egyik legolvasottabb írója, aki éppen másodvirágzását éli az amerikai filmiparban – hiszen sorra filmesítik meg a regényeit (legutóbb a Kívülállók című sorozatot kezdte vetíteni az HBO) –, ha egy pillanatra is kiszól a hollywoodi liberális kórusból, a jó Isten sem menti meg.

Stephen King közben törölte magát Facebookról

Az amerikai író törölte Facebook-fiókját, és arra biztat mindenkit, hogy inkább a Twitteren kövessék őt – derült ki a szerző szombati Twitter-üzenetéből, amelyben a közösségi oldal hirdetési és adatkezelési gyakorlatát sérelmezi. „Nem bírom a hamis információk özönét, amelyet megengednek a politikai hirdetésekben, és nem bízom abban, hogy képesek megvédeni a felhasználók személyes adatait” – indokolta döntését az MTI által is idézett 72 éves King.

A világ legismertebb jedi lovagját, Luke Skywalkert megszemélyesítő Mark Hamill január közepén jelentette be, hogy törli Facebook-oldalát, mert felháborodott azon, hogy a közösségi oldal nem hajlandó ellenőrizni a politikai hirdetéseket. „Annyira csalódtam, hogy Mark Zuckerberg többre értékeli a profitot az igazságnál, hogy úgy döntöttem, törlöm a Facebook-fiókomat” – írta a híres Csillagok háborúja-karaktert megformáló 68 éves színés ugyancsak a Twitteren.

A Facebook január elején jelentette be, hogy kirívó esetektől eltekintve nem fogja ellenőrizni a politikai hirdetések valóságtartalmát, és a felhasználókra bízza, hogy mit tartanak igaznak, hitelesnek, és mit hisznek el. Ezzel szemben a Twitter tavaly év végén azt közölte, hogy az oldalról teljes mértékben kitiltják a politikai hirdetéseket.