HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra „A nyájszelle...

„A nyájszellem visszaerősödése zajlik”

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

A közéletben, azt látom, a nyájszellem visszaerősödése zajlik – erről beszélt lapunknak adott interjújában Aczél Géza. A hetvenes évek végétől volt az Alföld munkatársa, később versrovat-vezetője, 1993 és 2015 között pedig főszerkesztője. Így az utóbbi években megjelenő (szino)líra kötetei mellett szót ejtettünk az irodalmi élet alakulásáról, kultúrharcról és Kádár-kori kompromisszumokról is.

Részlet a Magyar Hang február 14-ei (2020/7.) számában megjelenő interjúból!

HIRDETÉS

– Mit szól hozzá, hogy már Orbán Viktor is öntől veszi a kifejezéseit? Elvégre a (szino)líra 2.-ben olvassuk (az áldoz szócikk alatt), hogy intellektuális lökdösődés zajlik, s közben persze a pálya erősen lejt. A miniszterelnök pedig az éppen aktuális kultúrharcot nyilvánította lökdösődéssé. Milyenek ezek a mai kánonharcok, csak a helyezkedésről szólnak?
– Magasan kezdünk, mint az egyik Tandori-versben, valószínűleg azért, hogy sok férjen alá. De hát azt mindnyájan tudjuk, hogy jelen esetben két különböző dimenzióról van szó. Az ironikus felvetésben említett személyről nem szólok, mivel nem tartom kompetensnek a téma kezelésében, inkább későbbi verseimről jelzek valamit. Az köztudott, hogy egy kor fölött a gondolkodni képes elme kezd eltávolodni a hétköznapoktól, tágabb összefüggésekben igyekszik megérteni múlandó élete értelmét, miközben az elmúló idő törvényszerű anakronizmusa az utókorból némi mosolyt is fakaszthat. Innen nézve – bár a „lökdösődés” nem biztos, hogy adekvát lírai kifejezés – valami történelmi valósága mindig létezett.

A gyökeres szemléletváltás hatásairól most csak két dolgot említek: a képzőművészet irányváltását a fotó megjelenésével, vagy az irodalom egyes műfajainak zavarodottságát a még igazában csak ezután kezdődő számítógépes technikák fogságában. A kánonharcok, nevezzük azokat bárhogy, a történelmi folyamatokban végül is kikerülhetetlenek. Örök fundamentalizmus és modernitás nem egy tőről fakadnak.

Más kérdés a szellemi küzdelmek kulturáltsági foka. Napjainkban, úgy látom, a közéletben a kölcsönös értéktisztelet, a személyiségek autonómiája, a nagyvonalúság, illetve a tárgyilagosság területén – talán az induló nemzedékek kivételével – a nyájszellem visszaerősödése zajlik.

Ki volt az a „közismerten rosszarcú hatalmi gengszter”, aki felszólította, hogy ne politizáljon? Vannak olyan jó ismerősei, akikkel a békesség érdekében valóban igyekszik nem konfrontálódni közéleti kérdésekben? Hogyan áll a politizálással? Hetven felett mennyire fáradt bele a napi nyüzsgésbe? Mennyire nehéz az elmúlásról beszélni? Megbánt valamilyen Kádár-kori alkut? Ezek is kiderülnek az Aczél Gézával készült interjúnkból!

A teljes interjút keresse a Magyar Hang február 14-én megjelent 2020/7. számában!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,992lájkolóTetszik
3,182követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Eltörlik a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettséget

Nagyjából 60 ezer idén végző hallgató esetén könnyíti meg ez a diplomaszerzés feltételeit.

Home office