HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Esztergályos ...

Esztergályos Cecíliát az lepné meg, ha nem lennének olyan esetek, mint a Gothár-ügy

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Kevés filmdráma beszélt olyan pontosan a korszak magyar valóságáról, mint a negyven évvel ezelőtt a mozikban futó, 1979. decemberében bemutatott Ajándék ez a nap. Gothár Péter első nagyobb dobása volt ez, a főszerepekben Esztergályos Cecíliával, Pogány Judittal vagy épp Hetényi Pállal. „A valóságról beszéltünk, nem? Ez volt a cél, maximálisan” – mondta lapunknak adott interjújában az idén 77 éves Esztergályos Cecília. Kérdeztük klasszikus hetvenes-nyolcvanas évekbeli filmjeiről, a Família Kft.-ről és a Gothár Péter körüli botrányról is.

A teljes interjút a Magyar Hang 2020/9., február 28-án megjelent számában olvashatják el.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Senkiről nem lep meg semmi. Az egész világon, ameddig férfi és nő van, addig természetesen a férfi szeretné megkapni azt a nőt, aki neki tetszik” – többek között ezt mondta lapunknak adott interjújában Esztergályos Cecília, amikor Gothár Péter tavalyi zaklatási ügyéről kérdeztük.

Emlékezetes, a közéletben lavinát indított el, amikor a Katona József Színház bejelentette, egy kivizsgált panasz nyomán megválik valamelyik munkatársától. Az elsőre nem derült ki, hogy Gothárról van szó, de végül már Karácsony Gergely főpolgármester is arra kérte a színházat, hogy nevesítsék az érintettet.

HIRDETÉS

Azóta többen hozzászóltak az ügyhöz, sokan csalódottságuknak adtak hangot, amiért Gothár ilyet követett el. Így tett például januári interjúnkban Litkai Gergely humorista is, aki elmondta, fáj neki ez az ügy. „Aki látta a Megáll az időt, az értheti. Ugyanez a helyzet Roman Polanskival is. Ott áll egyik oldalon, amiket elkövetett vagy amikkel vádolják, és ott áll a Kínai negyed. Rosszabb film lesz tőle? Biztosan nem. Bízzanak még rá embereket a jövőben? Szerintem ha egy független bíróság úgy ítéli, akkor nem. Vagy Louis C.K., ugye. Nekem is lányom van, nyilván borzasztó belegondolni, mit kellett az áldozatnak átélnie. Meg az is rossz, hogy ilyet tesz valaki, akit az ember sok mindenért szeretett, kicsit a példaképének is tartott” – fejtegette.

Litkai Gergely: Sajnálom, hogy Orbán ennyi rossz döntést hoz | Magyar Hang

Mi az interjúnkban azért is kérdeztük Esztergályos Cecília véleményét, mert több mint negyven éve ismeri a rendezőt, az Ajándék ez a nap-on dolgoztak együtt. Igaz, azóta már nem keresztezték egymást útjaik.

A zaklatási ügy kapcsán hozzátette: „Azon kellene csodálkozni, hogy ha ilyen esetek nem lennének. Talán Freud mondta, hogy az egész világ egy palacsinta körül forog, ha értik, hogy mondom. Már az állatvilágban is a hím rögtön beindul a nőstény illatára, megérzi, átharapja mindenki torkát, és megy előre, amíg el nem éri.”

HIRDETÉS

Gothár első nagyobb dobása volt egyébként az Ajándék ez a nap, még ha sajnos a Megáll az idő-nél kevesebb szó is esik róla. A hetvenes évek végén nagyon pontosan beszélt a kor viszonyairól: lakáshitelről, kiskapuzásról, apró albérletben szenvedő harmincasokról, a gyermekvállalás lehetőségeiről, már akkor is létező elköteleződési képtelenségről.

Ráadásul nagyon női megközelítésűnek is érződött ez a film, őszintén beszélt arról, milyen női szereplehetőségek akadtak a hetvenes évek végén. Esztergályos Cecília viszont ezzel kevésbé értett egyet, interjúnkban ki is fejtette, miért.

A színésznő beszélt pályája alakulásáról, így Szabó Istvánnal forgatott korai rövidfilmjéről is. Szóba került továbbá, hogy miért nem szeret politikával foglalkozni, és mit szól hozzá, ha a színházak kerülnek a politika látókörébe.

Megkérdeztük arról is, nem bánja-e, hogy sokan elsősorban a Família Kft.-ből emlékeznek rá. Erről azt mondta: „Nem, imádtam azt is, boldog vagyok vele. Harminc évnyi pálya után lettem a Família szereplője, addigra én már letettem azokat az alapokat, amikre fel lehetett mászni. Ha az alapok nincsenek, nincs jelen. Ha múltad nincs, jelened nincs, és kit érdekel a jövőd, ha nincs jelened. Milyen okosakat mondok! Semmit nem bánok, nem azért, mert Édith Piaf is ezt mondta. Az is én voltam, mindegyik én voltam, és az előző énemből lehetett tovább menni. Azért volt nagyon jó, mert nem volt politika benne, sokan pedig azóta is elmondják: művésznő, én magán nőttem fel.”

És hogy miről beszélt még lapunknak adott interjújában Esztergályos Cecília? A válaszokat keresse a Magyar Hang legfrissebb, február 28-án megjelenő 2020/9. számában.

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/9. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,953lájkolóTetszik
3,640követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egymilliós bírságot kapott Hadházy Ákos

Az adatvédelmi hatóság büntette az európai ügyészség melletti aláírásgyűjtéssel összefüggésben.