„Eszenyi rendezőként feljogosítva érzi magát bármilyen lelki erőszakra”

„Eszenyi rendezőként feljogosítva érzi magát bármilyen lelki erőszakra”

Eszenyi Enikő Myrtle Gordon szerepében John Cassavetes Premier című színművének próbáján a Vígszínházban 2019. február 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu hétfőn tett közzé egy cikket, amelyben a Vígszínházban korábban dolgozó Fenyvesi Lili rendezőasszisztens és Néder Panni rendező éles kritikákat fogalmazott meg a Vígszínházi igazgatójának, Eszenyi Enikőnek megalázó módszerei és verbális agressziót alkalmazó vezetési stílusával kapcsolatban. A cikk nyomán a főváros pedig vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, a  Színház Online-on pedig megjelent egy nyilatkozat, amelyet 44 olyan színművész és vígszínházi dolgozó írt alá, akik a teátrum igazgatójának, Eszenyi Enikőnek hatalmi visszaélései miatt hagyták ott a teátrumot. 

Az aláírók közül egyre több színész nyilatkozik arról, milyen Eszenyi Enikőhöz köthető negatív tapasztalatok miatt hagyták ott a teátrumot. A nyilatkozat egyik kezdeményezője, Kovács Patrícia, aki 2009 és 2011 között volt a Víg társulatának tagja, egyrészt amiatt döntött úgy, hogy kiáll a nyilvánosság elé, mert mélyen felháborította Eszenyi egyik februári nyilatkozata, melyben arról beszélt, hogy elítéli az erőszak minden formáját, és ebbe „beletartozik a hatalommal való visszaélés és a mentális erőszak is.” 

„Mikor ezt olvastam, hangosan felröhögtem bizonyos állításokon, mert ott voltam és végignéztem, hogy mit gondol ő arról, mit lehet megengedni és mit nem egy színházban” – fogalmazott Kovács Patrícia a 24.hu-nak. Szerinte elszomorító lenne, ha Eszenyit újabb öt évre megválasztanák az intézmény vezetőjének, a színésznő szerint ez ugyanis azt jelentené, hogy az elítélendő magatartásnak nincs semmi következménye.

Kovács Patrícia elmondása szerint ritkán volt elszenvedője Eszenyi verbális agressziójának, de számos alkalommal tapasztalta meg, hogy kollégáit milyen nyilvános megszégyenítésnek teszi ki. „Olyan helyzetek, amiben az ember csak lesütött szemmel nyeli a könnyeit. És ez folyamatos volt, Eszenyi egyszerűen így közlekedik a színházában” - mondja Kovács, akit Eszenyi nem volt hajlandó elengedni egy olyan vendégfőszerepre, amit egy évvel korábban már megbeszéltek.

Kovács kitér arra is, hogy megérti, ha vannak olyanok, akik, amiatt kritizálják őket, mert épp most, az igazgató pályázat közepén álltak nyilvánosság elé: „Nekem is van ezzel problémám, hogy miért most állok ezzel ki. Miért nem állok ott a Túl a Maszat-hegyen főpróbahetén, és mondom Encinek azt, hogy hogy viselkedsz te velünk, és hogy alázhatsz így meg egy pályakezdő rendezőt? Nem tettem meg, mert van egy ilyen káros trend, hogy mi fegyelmezettségre lettünk trenírozva. Bekerülünk a Színművészeti Főiskolára, és úgy jövünk ki, hogy amit mond a rendezőnk, a tanárunk, az igazgatónk, az úgy van és kész.”

Kovács Patrícia mellett megszólalt Csikós Júlia is, aki 2012-ben volt Eszenyi Enikő igazgatói titkára három hónapig, végül a folytonos megaláztatások és a verbális, illetve már-már a fizikai megfélemlítés határát súroló tettek miatt hagyta ott a színházat.  „Azt hittem, kapok egy pofont – ehelyett csak az ajtóba rúgott bele” – írta online naplójában, amit a Vígszínházban töltött időszak alatt vezetett, de a 24.hu-nak elárulta, hogy volt olyan eset, amikor Eszenyi dühében a cipőjét vágta hozzá a lányhoz, majd utána sírva kért bocsánatot tettért. „Sosem felejtem el, amint azt zokogta, hogy »Én egy beteg ember vagyok, érted?«. Borzalmasan sajnáltam” – mondta a 24.hu-nak Csikós. 

Szélsőséges hangulatingadozásokról és lelki megaláztatásokról beszélt az Indexnek Telekes Péter is: „Eszenyi rendezőként feljogosítva érzi magát bármilyen lelki erőszakra, és minden esetben arra hivatkozik, hogy ezt a színészért, értem, a szerepért és az előadásért teszi. A próbákon naponta mindenki előtt hangosan tett megjegyzéseket a mozdulataimra, a külsőmre, a férfiasságomra, a képességeimre, belegázolt az önbecsülésembe, és ha szóvá tettem, akkor mindig az volt a válasz, hogy ne legyek alkalmatlan a közös munkára, ne tartsam föl fölöslegesen az egész társulatot, legyek végre tehetséges, ne érzékenykedjek, hanem csináljam a dolgom, amit ő kért. Csakhogy nem kért. Vagy ha kért, nem lehetett érteni. Üvöltött és megalázott. De nemcsak engem, hanem mindenkit, kivétel nélkül.”

Telekes először akkor hagyta ott a Vígszínházat, amikor lekvárt kellett volna nyalogatnia Eszenyi hónalja alól, de erre nem volt hajlandó, de az Indexnek beszélt arról is, hogy volt olyan, hogy Eszenyi, mikor színészként vett részt egy előadásban, nem volt elégedett partnerével, azt szerep közben juttatta kifejezésre: „ott a színpadon, játék közben elkapta a karomat, megszorította, megfogott, tudomásomra hozva azt, hogy nem siklik el egy számára nem megfelelő pillanat fölött. Miközben ő maga is szerepelt éppen.”

„Amikor Enikő rendezett, olyan hangsúlyokat, hangerőt és olyan stílust engedett meg magának, amitől azt érezted, hogy összeszorul a gyomrod. Gyakran voltam ilyesminek fültanúja. Ebben a munkában a te testeddel, a te súlyoddal, a te testalkatoddal vagy kint a színpadon, és az instrukciók során lehet személyeskedni egy bizonyos szintig, de egy ponton túl már bántó a személyeskedés” – erről már Mészáros Máté beszélt a nyílt levél megjelenése után a 24.hu-nak. 

Hevér Gábort, aki 2013-tól kezdve hat évig volt a Vígszínház tagja, a HVG kérdezte Eszenyi igazgatói viselkedéséről. A színész is tanúja volt a verbális agressziónak, de vele szemben sem volt etikus Eszenyi. „Pitiáner dolognak tűnhet, hogy problémát jelent a szombati próba, de nem az, mert programod lehet, leegyeztetett munkád lehet máshol. Velem például ez történt. Kiírtak egy próbát estére a Vígben, és nem engedtek el egy másik színházba, egy leegyeztetett előadásra, amelynek én vagyok a főszereplője, én kezdem a darabot. Kötelességtudó ember vagyok, ezért természetesen megjelentem a Vígszínház próbáján, annak ellenére is, hogy kifizethettem volna büntetést a mulasztásért. Az előadásunk fél órával később kezdődött el, a nézőket meghívták egy pohár pezsgőre, és közölték, hogy technikai okok miatt csúszás lesz. Engem várt egy autó, és rohantam át a Vígből a másik színházba” – idézte fel a színész.

Ezek a kiállások is szerepet játszhattak abban, hogy a Nők Lapja elhatárolódott a ma megjelent saját címlapos Eszenyi-interjújuktól. „Kedves Olvasóink! Szeretnénk mindenkit tájékoztatni, hogy az Eszenyi Enikővel készült interjúnkat egy hónappal ezelőtt vettük fel. Amikor az őt ért vádak napvilágot láttak, a magazin éppen megérkezett a nyomdából. Természetesen a Nők Lapja az abúzus minden formáját elítéli. Köszönjük a megértést!” – írják az online felületen megjelent szerkesztőségi kommentárban. 

Az őt ért vádakkal kapcsolatban az Index megkereste Eszenyit, aki kitart álláspontja mellett miszerint határozott, felelős igazgató. „Telt ház van a színházban, a társulat nagyszerűen játszik és dolgozik. Legalábbis tegnap estig: most vészhelyzet van, intézkednem kell. Majd ha ők is végigcsinálják mindezt, akkor beszélhetnek” – nyilatkozta az igazgató. 

Az igazgatónő Rónai Egon Húzos című műsorában bővebben reagált az őt ért vádakra,  a teljes exkluzív interjú csütörtök 20:25-től lesz látható az ATV Spiriten. 
A 24.hu szemléje szerint Eszenyi így nyilatkozott Rónai Egonnak: "Én azért is vagyok itt ma is, hogy példát mutassak azoknak a nőknek, akik vezetők szeretnének lenni, vagy vezetők. Hogy igenis álljanak ki és védjék magukat. Hogy egy ilyen helyzetben, amikor nagyon sok tennivaló van, ne gyengüljenek el. És, igen, határozott vezető vagyok, határozottan, mindig a Vígszínház érdekében döntök, és a látogatottság 97 százalék, teltházak, nagyszerű előadások, fiatal alkotók… Igen, ez van"

Az interjúban Rónai Egon arra is rákérdezett, hogy a jelenlegi társulati tagok valóban a félelem miatt nem mernek megszólalni az ügyben. "Ez nem igaz, hiszen minden nap ott vagyok a színházban és minden nap kommunikálok mindenkivel. (…) Tényleg már ott tartunk, hogy a negyvenöt kilómmal senki nem mer hozzám odajönni és beszélni?" - fogalmazott Eszenyi.

Eszenyi Enikő idén lejáró igazgatói posztjára hárman pályáztak: másodszor is újrázna a jelenlegi igazgató, továbbá Rudolf Péter színész-rendező, és a Bárka Színházat alapító Csányi János. A Hvg.hu információja szerint a bizottság többsége a jelenlegi vezető mellett voksolt: Eszenyi Enikő 6 igen és 3 nem, Rudolf Péter pedig 4 igen és 3 nem szavazatot kapott, az ő esetében ketten tartózkodtak, Csányi János pedig nem kapott voksot. Sokatmondó, hogy a társulati szavazáson a társulat 96 százaléka Eszenyi Enikő ellen voksolt. 

A Vígszínház új direktorát a tervek szerint március végén nevezhetik ki.