Eszenyi Enikő visszavonja pályázatát, nem marad a Vígszínház élén

Eszenyi Enikő visszavonja pályázatát, nem marad a Vígszínház élén

Eszenyi Enikő Myrtle Gordon szerepében John Cassavetes Premier című színművének próbáján a Vígszínházban 2019. február 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Arra az elhatározásra jutottam, hogy a magam és mások méltóságának megőrzése érdekében a Vígszínház vezetésére beadott pályázatomat – annak ellenére, hogy a szakmai bizottság azt találta a legjobbnak – visszavonom, vígszínházi munkámat befejezem azzal a hittel, hogy Thália örök és halhatatlan – közölte Eszenyi Enikő, a színház jelenlegi igazgatója csütörtök délután a Facebook-oldalán.

Az igazgató azt írta, ahogy 39 évvel ezelőtt, úgy most sem tudnak megbékélni a személyével, „mindent elkövetve igyekeznek a Vígszínház társulatát megosztani, a művészetbe vetett hitüket megtörni.” Pedig ő, állítása szerint, kollégáinak mindig azt szokta mondani, hogy „drágák, gyerekek.”

https://www.facebook.com/eszenyienikooldala/posts/3157537320925253

Eszenyi állításaival szemben volt és jelenlegi kollégái kevésbé pozitívak az átéltekkel kapcsolatban. És bár az igazgató megosztott légkört említett, de a társulat belső szavazásán ilyesminek nyoma sem volt: 118-ból 113-an szavaztak arra, hogy Rudolf Péter legyen az új igazgató, és csak öten az eddigi vezetőre. Ehhez képest a szakmai bizottság mégis Eszenyi pályázatát támogatta, bár a főváros a sajtóban megjelentek után vizsgálatot indított.

A mostani hullámban az elsők közt Néder Panni és Fenyvesi Lili beszélt az igazgató stílusáról a 24.hu-n, majd több elszerződött színész és volt munkatárs közleményben határolódott el Eszenyitől. „Alulírottak személyes tapasztalataink alapján kijelentjük, hogy a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és az agresszív vezetői kommunikáció hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal” – üzente többek között Stohl András, Járó Zsuzsa, Kerekes József, Harkányi Endre, Hevér Gábor és Réti Adrienn.

Két vígszínházas színésznő, Halász Judit és Börcsök Enikő is arról beszéltek az ATV-nek, hogy nincsenek megelégedve Eszenyi munkájával. Halász Judit úgy vélte, az lenne normális és demokratikus, ha a vizsgálat idejére, ahogy Marton Lászlót, úgy Eszenyi Enikőt is felfüggesztenék. Egyben hozzátette azt is, ha az igazgató marad, elgondolkodik a folytatáson.

Halász Judit is elgondolkozik a folytatáson, ha Eszenyi marad | Magyar Hang

Volt, aki arról számolt be, hogy az igazgató hozzávágta a cipőjét, más üvöltözést, megszégyenítést emlegetett. Eszenyi viszont az ATV Spiriten futó Húzósban úgy vélte, lejáratókampány folyik ellene. „Játszottam már Szent Johannát, ahol megégettek a máglyán, de a legvégén a Mennyben azt mondta mindenki, hogy kis Johanna jó lesz ez így, igazad van” – mondta.