Olvasson online folyóiratokat a járvány idején!

Olvasson online folyóiratokat a járvány idején!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány terjedése idején problémát jelenthet többek számára az is, ha nem szeretnének lemondani kedvenc folyóirataikról, de azokhoz legalábbis egy nagyobb újságosig kellene utazniuk. Akik most nem kötnének újabb és újabb előfizetéseket mindegyik lapra, azok számára könnyebbséget jelenthet, hogy több újság most ingyenesen elérhetővé tette idei számát. Hasonló jó kezdeményezésekről beszámoltunk már: elérhető például az Arcanum Digitális Tudománytár, rajta jelentős napi- és hetilapok, folyóiratok teljes gyűjteményével.

A Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat tematikus számokkal szokott előállni, a legutóbbi a sorozatesztétikákról szól. A változó sorozatfogyasztási szokásokkal foglalkozó lap még aktuálisabb lehet járvány idején, amikor mozik helyett marad az otthoni filmnézés, ráfüggés a kedvenc szériákra. Nemes Z. Márió a Twin Peaks-ről, H. Nagy Péter Az Úr sötét anyagairól, O. Réti Zsófia a Hatalmas kis hazugságokról írt a Prae legújabb számában. De olvashatjuk Orcsik Roland versét, Balogh Ádám prózáját és Katona Ágota verseit is.

„Bízunk benne, hogy a lapszám iránti érdeklődés az élet normalizálódása után is töretlen marad, addig is így járulunk hozzá ahhoz, hogy új, friss szellemi termékek is eljuthassanak az érdeklődőkhöz” – írta oldalán a Prae.

A JSTOR is ingyenessé tette tartalmait a kutatók és a köz számára is | Magyar Hang

Szintén online elérhetővé vált az Apokrif idei első, tavaszi lapszáma. A kiadó Palimpszeszt Kulturális Alapítvány ugyan a kinyomtatás elhalasztása mellett döntött, így az újságosoknál hiába is keresnénk a lapot, a megjelenésről viszont nem mondtak le. „Ezzel is csatlakozni kívánunk mindazon kulturális szereplőkhöz és platformokhoz, akik és amelyek, közösséget vállalva az otthon tartózkodókkal, az utóbbi napokban nyilvánosan elérhetővé tették tartalmaikat, hozzájárulva ahhoz, hogy a kulturális élet minél inkább hasonlítson eddigi önmagára, egyben kellemes elfoglaltságot is kínálva a kultúrát jelenleg csak otthonukból elérni tudó, potenciális olvasóinknak és mindazoknak, akik munkájuk miatt továbbra is elhagyni kényszerülnek lakóhelyüket” – üzente a negyedévente megjelenő Apokrif szerkesztősége.

A tehetséggondozásra mindig is nagy figyelmet fordító Apokrif tavaszi számában többek közt Sajó László, Nagy Márta Júlia és Taródi Luca versei, illetve Kőhegyi András novellája olvasható. Kritikákat közölnek Seres Lili Hanna, Gáspár-Singer Anna, Fehér Boldizsár és Halmi Tibor köteteiről is.