Trianonról szóló zeneművet is vár a Petőfi Irodalmi Múzeum a járvány miatti támogatásért cserébe

Trianonról szóló zeneművet is vár a Petőfi Irodalmi Múzeum a járvány miatti támogatásért cserébe

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 40/2020 (III.11.) Korm. rendelettel Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a Petőfi Irodalmi Múzeum „Köszönjük, Magyarország!” címmel pályázatot hirdet írók, költők, dramaturgok és zeneszerzők számára. A pandémia miatt nem adottak a könyves rendezvények, az író-olvasó találkozók és egyéb fellépések feltételei. A pályázat lehetőséget kíván teremteni alkotóink egzisztenciális helyzetének javítására, valamint arra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek és bemutathassák új műveiket Kárpát-medence-szerte – olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) honlapján.

A zeneművészek számára kiírt pályázat feltétele, hogy a művésznek a támogatás fejében a támogatottnak a trianoni évfordulóra reflektáló zeneművet kell komponálnia – vette észre az Index.

A pályázaton 18. életévüket betöltött írók, költők, dramaturgok és zeneszerzők vehetnek részt. „Előnyben részesülnek azok, akik munkaviszony hiányában nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel; a gyesen, gyeden lévő alkotók; a legalább két gyermeket nevelő művészek”.

A rendelkezésre álló keretösszeg bruttó 50 millió forint, amiből az írók, költők 30 milliót, a dramaturgok 10 millió forint, zeneszerzők pedig 10 milliót igényelhetnek. Írók, költők és dramaturgok személyenként legfeljebb 150 ezer forintot kaphatnak, a zeneszerzőknél 300 ezer a felső határ.

Az idén nem lesz klasszikus fesztiválszezon, akár 442 milliárd is kieshet | Magyar Hang

Jelen állás szerint augusztus 15-ig minden nagyobb esemény, így a Sziget is elmarad. Van, ahol még bíznak a késő nyárban, a kora őszben.

A könnyűzenei előadók számára is elérhető egy pályázat. Ezen „a könnyűzene bármely stílusában (ide nem értve: jazz, népzene, komolyzene) tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet területén dolgozó, 18. életévüket betöltött magyar állampolgár” részt vehet, aki „a meghirdetett veszélyhelyzetben egy produkció tagjaként, vagy önálló produkció okán nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel”. Erre összesen bruttó 100 millió forintot fordít a PIM.

Az Index cikkében emlékeztet rá, hogy zenei témájú pályázatokat általában nem irodalmi profilú intézmények hirdetnek meg, a PIM főigazgatója Demeter Szilárd azonban egyre nagyobb, az irodalmon messze túlnyúló területet igyekszik elfoglalni a hazai kulturális életben.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.