Elhunyt Little Richard, a rock and roll egyik atyja

Elhunyt Little Richard, a rock and roll egyik atyja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

87 éves korában elhunyt a rock and roll egyik atyaként is tisztelt Little Richard – írja az amerikai Rolling Stone magazinra hivatkozva a 24.hu. Halálát fia, Danny Penniman is megerősítette a lapnak, az okát azonban nem közölték.

A zenész Richard Wayne Penniman néven látta meg 1932. december 5-én az Egyesült Államok Georgia államában 1932-ben. „Becenevét (Lil’ Richard) gyerekkorában kapta alacsony és vékony testalkata miatt. Családja vallásos volt, és Little Richard később azt mondta, hogy ők és a környéken élők nagyon sok gospelt énekeltek, mert ez segített abban, hogy a szegregáció és szegénység közepette is optimisták maradjanak” – írja a 24.hu.

Richard menetelése 1947-ben indult, amikor Sister Rosetta Tharpe hallotta a 14 éves Pennimant énekelni és meghívta, hogy fellépjen vele az egyik koncertjén, aztán 1949-től kezdve különböző formációk tagjaként utazgatott az amerikai délen, mígnem 1955-ben leszerződött a Specialty Records kiadóval. Még ebben az évben kiadta a Tutti Frutti című dalát, ami az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is nagy sláger lett, írják a pályája kezdetéről.

Little Richard Long Tall Sally - Tutti Frutti

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Utána olyan dalai jöttek, mint a Long Tall Sally, a Rip It Up, a Lucille, vagy a Good Golly Miss Molly. Elton John 1973-ban azt mondta a Rolling Stone-nak: „Meghallottam Little Richardot és Jerry Lee Lewist, és ennyi volt” – utalt arra, ki inspirálta arra, hogy zenéljen.

Richard 1962-ben a Beatles előzenekaraként tért vissza, majd fellépett az Everly Brothers és a Rolling Stones mellett is. Az utolsó nagy, könnyűzenei időszaka 1984-től 1999-ig tartott, de még a 2000-es években is rendszeresen koncertezett, majd 2013-ban visszavonult az aktív zenéléstől, bár időnként fellépett. Ahogy a 24.hu írja: egy 2009-es csípőprotézis műtét miatt a korábbi táncolós-ugrálós műsorát elhagyva már csak a zongoránál ülve tudott koncertezni.