HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Elhunyt Kéri ...

Elhunyt Kéri Piroska szerkesztő, a Szépírók Társasága alelnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Pénteken meghalt Kéri Piroska szerkesztő, irodalom- és művelődésszervező, egykori könyvkiadó, a Szépírók Társasága alelnöke – adta hírül a Litera.hu a család közlésére hivatkozva. Kéri Piroska 68 éves volt.

Kéri Piroska 1952-ben született. Népművelő-könyvtáros szakon végzett Debrecenben. Kilenc évig dolgozott könyvtárosként, 1986-tól az Új Írásnál volt szerkesztőségi titkár, majd a Múlt és Jövőhöz került művészeti titkárként. 1992-től a Cserépfalvi Könyvkiadó művészeti titkára volt, 1994-1999 között a Seneca Könyvkiadó ügyvezető igazgatójaként több mint kétszáz kötetet adott ki, elsősorban elsőkötetes kortárs írókat. 2000-től a Magyar Könyvklub művészeti menedzsereként tevékenykedett, aztán került az IPM havi laphoz irodalmi rovatvezetőnek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

2004 júliusától a Szépírók Társasága titkára, 2012-től haláláig alelnöke. Egyetlen saját könyve Sugárkoszorú – Sós Júlia és köre címmel 2003-ban jelent meg nevelőanyjáról, Sós Júliáról. 1986-ban elnyerte a Magyar Történelmi Társulat pedagógiai pályázatának különdíját. 

„Vannak nők, akiknek az a főművük, hogy vannak. Hogy megtartanak másokat. Segítenek. Többnyire észrevétlenek – az viszont azonnal feltűnik, ha nincsenek jelen. Fészkelődés támad. Enyhe elvonási tünetek. Mert nem helyettesíthetőek. Van bennük valami megnyugtató. Lecsesz vagy rád mosolyog: voltaképpen egyremegy. Lényeg, hogy a közelben legyen – írta róla a Litera a 60. születésnapján. – Kéri Piroska ilyen megtartó és megnyugtató ember. Harminc éve biztos pont az irodalmi életben (…) Sok évtizedes minőségi szerkesztői-kiadói-irodalmári múlttal – mégis, mint aki ezzel a megtartó közösségi szereppel önazonos. Azzal, hogy jó. (…) hírneves szalonja kezdő szerzők szocializációs terepe, menedékhelye lett.”

HIRDETÉS

„Emlékét őrizni fogja társaságunk és a teljes magyar irodalmi közösség” – írja a Szépírók Társasága elnöke, Szkárosi Endre és alelnöke, Czinki Ferenc. A megemlékezéssel és a végső búcsúztatással kapcsolatos részleteket későbbre ígérik.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,994lájkolóTetszik
3,653követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A múlt még csak el sem múlik

Miközben egy lelkes jogász a náci háborús bűnösök elítélésén fáradozik, egy svéd milliomos mindent elkövet, hogy minél több gyilkost kicsempésszen Európából. Elisabeth Åsbrink 1947 című kötetéről.