Elhunyt Ennio Morricone

Elhunyt Ennio Morricone

Ennio Morricone 2002-ben, Cannes-ban (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

91 éves korában elhunyt Ennio Morricone kétszeres Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas olasz zeneszerző - adta hírül az olasz La Repubblica. Egy római kórházban halt meg hétfő hajnalban, ahova azért került be, mert elesett. Az Oscar-díjas zeneszerző temetését szűk körben tartják.

A világ egyik legismertebb filmes zeneszerzője az elmúlt hét évtizedben több mint 400 művet komponált a mozi és a televízió számára.

Enni Morricone 1928-ben született, Rómában. Trombita szakon végezte a konzervatóriumot, de már akkor zeneszerzőnek készült. 1954-ben szerzett zeneszerzői végzettséget. Filmzenei karrierje egy 1961-es filmmel kezdődött, 1964-ben robbant be Sergio Leone legendás spagettiwesternjével, Az egy maréknyi dollárérttal.

A folytatás, a Pár dollárral többért forgatásánál Sergio Leone ragaszkodott ahhoz, hogy Morricone zenéjéhez igazítsák a képet. Így előbb megírta a zenét, és a jelenetek felvételénél azt lejátszották a színészeknek.

A következő óriási siker az 1968-as Volt egyszer egy vadnyugat volt. Többek között az Aki legyőzte Al Caponét, az Aljas nyolcas és legújabban a Volt egyszer egy Hollywood zenéjét is ő szerezte.

Koltai Lajossal is dolgozott együtt a Maléna, Az óceánjáró zongorista legendája és a Sorstalanság című filmeken.

Hangversenyműveken is dolgozott, több lemeze is megjelent. Legutóbb 2016-ban jelölték Oscar-díjra, az Aljas nyolcasért.

Címkék: Ennio Morricone