HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Szörényi–Bród...

Szörényi–Bródy: Ma nem biztos, hogy bemutatnák az István, a királyt – de nem Demeter Szilárd miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Demeter Szilárddal készült, nagy port kavart közös fotójuk kapcsán adott interjút a Válasz Online-nak Bródy János és Szörényi Levente.

– „A fotó nyilván nem nekünk volt fontos. Demeter vetette föl, hogy készítene egyet” – mondta Bródy János az interjúban. De hogy kerültek oda az Illés legendái? Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója elküldte nekik az akkor még titkos könnyűzenei koncepcióját és megkérte őket, hogy véleményezzék.

Válasz Online június végén mutatta be azt a hétoldalas dokumentumot, amelyben Demeter Szilárd felvázolta, hogy „a magyar könnyűzene megújításáért” felelős miniszteri biztosként, hogyan tervezi társadalmiasítani, átszervezni és megreformálni a magyar könnyűzenét. Mindezt 25 milliárd forintból.

„A meghívás tehát azért volt, hogy élőben fejtsük ki a véleményünket az olvasottakról. Azt gondoltam, ez a mi felelősségünk” – fogalmazott Bródy. Nem akarta minősíteni Demetert, mondván, nem ismeri, de általánosságban elmondta, hogy „a kisebbségi helyzet logikusan eredményez egyfajta dacos harciasságot, kemény beleállást. … Azt hiszem, előbb-utóbb rá fog jönni, hogy itt a többségi nemzet is magyar. Hogy itt nem vagyunk kisebbségben. Ő sincs. Ez a felismerés pedig, ha megérkezik, fontos változásokat indíthat el benne. Mert amúgy kulturált, művelt, tájékozott embernek ismertem meg.”

Szörényi Levente szerint a programban a műfaj elfogadottá tétele van leírva, amiért ők évtizedekig küzdöttek. Bródy hozzátette: a Bozóki András-féle PANKK-program sok tekintetben hasonló volt. „Ez a mostani stratégia mindenesetre a minőséget a lojalitás, a politikai szempont fölé helyezi.” Bródy hitelesnek tartja Demeter törekvését, érzése szerint kedvesebb ez neki, mint a többi, rá osztott feladat.

Hazánkban a narancssárga a legsötétebb szín

Egyikük sem gondolja, hogy Demeter személyében az új Erdős Péter jönne el.

Szörényi Levente az interjúban megosztotta egy közelmúltbeli abszurd élményét is. Egy „nagyon fontos emberrel” találkozott, aki először nagyon barátságos volt. „Később aztán közölte, hogy nagyon nem szereti ezt a Koppányt, akit mi a darabban megírtunk Tinivel. Szóval, ha még terveink vannak a művel, netán támogatás is kellene azokhoz, valamit csináljak vele.”

HIRDETÉS

Hozzátette: Magát jobboldalinak, konzervatívnak mondó kormány idején történt ez, holott még az elvtársak is képesek voltak kezdeni valamit Koppánnyal.

Mindketten egyetértettek abban, hogy ha ma írnák meg az István, a királyt, nem biztos, hogy bemutathatnák.

Szörényi hozzátette: „Demeter Szilárdra pont nem ez a szerencsétlen megközelítés volt a jellemző. A programjában rengeteg pénz van előirányozva például arra, hogy stúdiók, próbatermek épüljenek – nem a cenzúrázás, hanem az alapvető infrastruktúra kiépítése szerepel benne.”

A teljes interjút elolvashatja a Válasz Online-on.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,735lájkolóTetszik
3,783követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jourová: Brüsszel az év végéig reflektálhat a veszélyhelyzet idején hozott kormányzati intézkedésekre

Szél Bernadett levelére válaszolt az Európai Bizottság alelnöke. A Bizottság aggódik a rémhírek terjesztésével kapcsolatos új rendelkezések miatt.