HIRDETÉS

Akiket agyonnyomott az Ütköző, avagy ilyen egy „vitaműsor” a NER-ben

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Amikor a miniszterelnök péntekenként a Kossuth rádióban mikrofont kap, abból a sajtóban nem azért lesz hír, mert Orbán Viktor érdekes, valódi kérdéseket tartalmazó diskurzusra vállalkozik, hanem mert abban a fél órában eligazít. Emiatt érthető törekvése és egyúttal szakmai bravúrja is a Kossuth rádiónak, hogy a hír- és háttérműsorokat egész nap erre építi. A kinyilatkoztatások ugyanis feltűnés nélkül sulykolhatók. Legutóbb, október 25-én is így történt, a magát vitaműsorként – „egy műsor, két szempont” – hirdető Ütközőben is ezt tárgyalták (itt visszahallgatható az adás).

HIRDETÉS

Figyelemre méltó, ám eleve bukásra ítélt vállalkozás ez: a Nemzeti Együttműködés Rendszerében kitüntetett feladattal bíró MTVA egy totálisan rendszeridegen műfajt próbál műsoron tartani. A NER alapját ugyanis a megkérdőjelezhetetlenség adja, a vitáknak legfeljebb a színfalak mögött van helye. Persze politikusi viták sincsenek, mivel a fideszes politikusokat „leszoktatták” erről. Ennek a következménye, hogy a NER-en legalább részben kívül eső szerkesztőségek is politológusokkal, újságírókkal, utcáról beesett véleménymondókkal, kormányközeli beszélőfejekkel erőlködnek.

Itt él a vidéki rádiózás a Kossuthon | Magyar Hang

Az Ütköző szóban forgó műsora azonban a szerkesztőségi értekezleten is elhasalt, mert a „két szempont” lényegében egy lett, csak két mikrofonban szólalt meg. Szánthó Miklós – a kormánypárti médiumokat tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója – és Boros Bánk Levente, a Médianéző Kft. ügyvezetőjének nézőpontja között észrevehetetlen volt a különbség függetlenül attól, hogy Hadházy Ákos méltatlan, obszcén feliratáról vagy a szíriai török offenzívát érintő magyar álláspontról esett szó.

A fővárosi politikai átrendeződés témája ráadásul mindenkit kibillentett a szerepéből: Boros szerint ugyanis a balliberális ellenzék látszatkormányozni fog, érdemi munka nem lesz; és csak a nemzeti kormány által rendbe rakott gazdasági hasznot költik el, majd csődben adják vissza a hatalmat. Szánthó az Origón megjelent írását reklámozta, Borost erősítette („városüzemeltetés nuku”), majd egy Facebook-bölcsességet – egyébként G. Michael Hopf-idézetet – parafrazeálva kijelentette: ha újra nehéz idők jönnek a fővárosban, újra kemény férfiakra lesz szükség.

HIRDETÉS

A műsor e körülmények között is menthető lett volna egy szintig, ha Halász Zsuzsa műsorvezető a többször elhangzó „erről mit gondolnak?” kérdéseknél többre vállalkozik, vagy visszarántja a vendégeket, esetleg eljátssza az „ördög ügyvédjét”. Erre esély sem volt, mert a vendégek magukkal rántották: Szánthó parafrázisától hasra esett („nem tudok vitatkozni”; illetve „ahol egy Zene Háza vagy múzeum nem kell a budapestieknek, vagy az általuk megválasztott vezetőknek, az szomorú”). Közben a 4-es metró felemlegetésekor Halász pontosításnak szánt mondatával is barokkos túlzásba esett (a Demszky-korszakban csak ígérték a metrót, de Tarlós megépítette). Pedig Halásznak tapasztalatánál fogva a kisujjában is jóval több van.

Kivágva: Így törölnék Such György nevét a Magyar Rádió történetéből | Magyar Hang

A műsor nem szempontokat ütköztetett és hátteret világított meg, hanem politikai kommunikációs kontextusba helyezte a miniszterelnök reggeli nyilatkozatát. Az Ütköző vita nélkül nyomott agyon műsort, műfajt és szereplőket. A közszolgálati hagyományok és Orbán Viktor nyilatkozatai is többre érdemesek.

Ütköző, Kossuth rádió (2019. október 25.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/45. számában jelent meg november 8-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/45. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,724lájkolóTetszik
2,953követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek