HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép Meg sem vártá...

Meg sem várták a kegyelmi kérvény elbírálását Szálasiék kivégzésénél

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A világháborús vereség után az addig hatalmon lévő nyilasok sem kerülhették el, hogy bíróság elé állítsák őket emberiség elleni bűntetteikért. – A második világháborút követő években a Magyarországon tapasztalt megtorlások, számonkérések száma a többi kelet-európai országokhoz képest abszolút nem volt kirívó. Összesen 60 ezer vádemelésből 26 ezer esetben született elmarasztaló ítélet. A 477 halálos ítéletből 189-et hajtottak végre, részben nyilvános kivégzés formájában – jelentette ki lapunknak Ungváry Krisztián.

HIRDETÉS

A történész szerint ugyanakkor az úgynevezett népbíróságok a jogállamiság szempontjából nem álltak a feladatuk magaslatán, hiszen sokszor olyan bírók hoztak ítéletet, akiknek nem volt meg a megfelelő végzettségük. A vádak koholtak voltak, és az ítélkezés hisztérikus légkörben folyt. Ungváry úgy látja, „nem véletlenül mondta Bibó István, hogy olyanok ítélkeztek a legtöbb esetben, akik vagy érintettek voltak az adott ügyben, vagy valahogy túlélték a borzalmakat. Ennek persze kizáró oknak kellett volna lennie, ám az is igaz, hogy akkoriban olyan embert, aki nem volt érintett, de megvolt a megfelelő végzettsége, nagyon nehéz volt találni” – állította Ungváry.

Németek a Halászbástyán – 75 éve szállták meg Hitler csapatai Magyarországot | Magyar Hang

Mire Budapest felébredt, az Astoria szállóban és a svábhegyi Majesticben berendezkedő Gestapo már számos náciellenes politikust és közéleti személyiséget fogságba vetett.

Szálasi Ferencet az amerikaiak 1945. október 3-án adták ki Magyarországnak a nyilas vezérkar zöméhez hasonlóan. Ellene, valamint Vajna Gábor nyilas belügyminiszter, Beregfy Károly hadügyminiszter, Gera József ideológus és propagandista, Szőlősi Jenő miniszterelnök-helyettes, Csia Sándor kormányzótanácsi tag, valamint Kemény Gábor külügyminiszter ellen 1946. február 5-én indult a népbírósági eljárás, és a Jankó Péter által vezetett bíróság emberiesség elleni és háborús bűntettekért március 1-jén már halálra is ítélte a vádlottakat. Valamennyien kegyelmi kérvényt adtak be, ám meg sem várták azok elbírálását, március 12-én négyüket (Szálasit, Beregfyt, Gerát és Vajnát) felakasztották. Az Imrédy-perben bűnösnek talált Rajniss Ferencet is kivégezték, de nem akasztással: ítéletét kegyelmi kérvénye után golyó általi halálra módosították.

A nemzetvezető és társai kegyelmi kérvényét a Népbíróságok Országos Tanácsa március 13-án – tehát egy nappal négyük kivégzése után – tárgyalta, és javasolta az igazságügy-miniszternek annak elutasítását, amit Ries István elfogadott és aláírt. Március 14-én aztán a miniszter ugyanilyen javaslattal továbbküldte azt Tildy Zoltán köztársasági elnöknek. A miniszter előterjesztésében egyébként leírta, hogy az elítélteket a népbíróság nem tartotta kegyelemre méltónak, és a halálos ítéletet már végrehajtották. Tildy Zoltán ennek következtében március 15-én utasította el a kegyelmi kérvényüket. Csia Sándort, Kemény Gábort és Szöllősi Jenőt március 19-én akasztották fel.

HIRDETÉS

A magyar, aki előre megírta, hogy Hitler elveszti a világháborút | Magyar Hang

Lajos Iván, pécsi történész birodalmak haragját vívta ki. Gondolatai az Egyesült Államoktól Anglián át Franciaországig bejárták a nagyvilágot.

– A jogtörténetben ez bizony kirívó eset, és egyértelműen jogtiprásnak minősül. Mindannyian tömeggyilkosok voltak, akik megérdemelték a halálbüntetést, de egy jogállamban mindenkit megillet a méltányosság. Pontosan tudta mindenki, hogy Szálasiék nem kapnak kegyelmet, csak formaság az egész eljárás, mégsem voltak képesek a látszatra adni – fogalmazott a történész.

Szálasi Ferenc neve ma is ellentmondásos érzelmeket kelt, hiszen nagyon sokan elmebetegnek tartották, tartják. Ungváry úgy véli, ez nem igaz, hiszen ha így lett volna, az a büntethetőséget eleve kizárta volna.

Ungváry Krisztián: Megalkottak egy „nemzeti” idillt, ami sosem létezett | Magyar Hang

– A bíróság nem állapította meg az elmebetegség tényét, és ez ma sem lenne másként. Egy biztos, sajátos gondolatrendszere volt, de mindenképpen tudatában volt annak, amit tett, és ezért felelnie kellett – mondta a szakember.

A történész fontosnak tartja ugyanakkor, hogy a nyilas eszmék Horthy-rendszerben tapasztalt népszerűségét ne bagatellizáljuk el, hiszen Magyarországon 900 ezer szavazót és 300 ezer tagot számláltak, amikor a párt a csúcson volt az 1939-es választásokon. Bizony, Magyarország jelentős része fogékony volt ezekre az eszmékre.

Kurzusfilmet írt, de nem volt kollaboráns Fekete István | Magyar Hang

Pálfi György vetette fel Wass Albert kapcsán, hogy a Vuk szerzője is írt kurzusművet, ettől mégis el tudunk vonatkoztatni. Mit tudunk Fekete István nézeteiről, elköteleződéséről?

– Ahol a nyilasok jelöltet tudtak állítani, ott átlagosan a szavazatok negyven százalékát meg is szerezték, és úgy kaptak pártként harminc százalékot, hogy több helyen nem is tudtak megyei listát állítani. A legnagyobb ellenzéki pártként 31 képviselőjüket juttatták be az Országgyűlésbe. Az, hogy nem jutottak komolyabb szerephez, csak annak volt köszönhető, hogy az akkori hatalom virtuózan kezelte, hogy lejtsen a választásokon a hazai pálya – fejtette ki Ungváry Krisztián.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/12. számában jelent meg, 2019. március 22-én.

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/12. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,752lájkolóTetszik
2,954követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Igaza van Simonka Györgynek, korunk vértanújának

Távlatokban gondolkodó államférfiak kellenének, de nekünk per pillanat csak a „számok hozásában” érdekelt fideszeseink vannak. Akikről mindent elmond, hogy a választókerületükben zajló társadalmi és gazdasági folyamatok szempontjából majdnem mindegy, hogy a vádlottak padján ülnek, vagy a Parlamentben.