HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép Kőkorszakbeli...

Kőkorszakbeli rágógumiból nyertek ki DNS-t

HIRDETÉS

Sikerrel nyertek ki tudósok emberi DNS-t egy 10 ezer éves fakéregből. A nyírfából lehántott anyagot az átmeneti kőkorban, mezolitikumban a mai Svédország nyugati partjainál élő halászó-vadászó népcsoportok tagjai ragasztóanyagként használták, ám a hatékony alkalmazáshoz egy darabig a rágógumihoz hasonlóan rágták, így hagyva évezredeket túlélő nyomot a kérgen.

HIRDETÉS

Per Persson és Mikael Manninen, az Oslói Egyetem kutatóinak eredménye a talált tárgy érdekességén túl azért különösen izgalmas, mert a régiót érintő középső kőkorbeli népvándorlásokról eddig viszonylag szerény tudásanyaggal rendelkeztek a tudósok. Kevés emberi maradvány került elő, és még amit sikerült is feltárni, olyan rossz állapotban volt, hogy nem tudtak használható DNS-mintát venni belőlük. Használati tárgyak bőségesen kerültek elő, és ezekből arra lehetett következtetni, hogy a Skandináv-félsziget déli, dél-nyugati részébe keletről, a mai Oroszország területéről érkeztek népcsoportok. A tárgyak formájára alapozott elméletet azonban eddig nem sikerült DNS-mintával alátámasztani.

A Huseby Klev nevű lelőhelynél, Svédország dél-nyugati részénél 1990 óta folynak ásatások, ám eddig használható maradványokat mindez idáig nem találtak. A most felfedezett nyírfakéreg a tulajdonosaik nyálát tartalmazták, amelyből a kutatóknak sikerült DNS-t kinyerni. A vizsgálatok szerint a kőkorszakban többen is osztoztak egy rágógumin, hiszen a kérgen talált nyál alapján három embert azonosított, két nőt és egy férfit. Ez azt is jelenti, hogy az eszközökön mindkét nem tagjai dolgoztak.

Bár a Huseby Klev eddig talált eszközei keleti származásra utaltak, a DNS-ek nem igazolták a feltételezést, hiszen a nyál gazdái sokkal inkább dél-nyugatról kerülhettek a mai svéd partok közelébe.

Az Időgép rovatunk további cikkeiért pedig ide érdemes kattintania.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,999lájkolóTetszik
2,429követőKövetés
16,881feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán hamis mítoszt épít – Magyar Hang-ajánló

Németh Miklós- és Gémesi György-interjú; megszólal a „kutyagyilkos bisztró” pultosa; gyerekkönyvmelléklet; vajteszt. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A zöldre festett kereszténydemokraták

Számomra érthetetlen, hogy ha a KDNP politikusai már korábban tisztában voltak a tényekkel, miért tették fel engedelmesen a kezüket számos természet- vagy emberellenes törvény szavazásakor, miért nem tiltakoztak a természetpusztítás ellen?