HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép Kőkorszakbeli...

Kőkorszakbeli rágógumiból nyertek ki DNS-t

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Sikerrel nyertek ki tudósok emberi DNS-t egy 10 ezer éves fakéregből. A nyírfából lehántott anyagot az átmeneti kőkorban, mezolitikumban a mai Svédország nyugati partjainál élő halászó-vadászó népcsoportok tagjai ragasztóanyagként használták, ám a hatékony alkalmazáshoz egy darabig a rágógumihoz hasonlóan rágták, így hagyva évezredeket túlélő nyomot a kérgen.

HIRDETÉS

Per Persson és Mikael Manninen, az Oslói Egyetem kutatóinak eredménye a talált tárgy érdekességén túl azért különösen izgalmas, mert a régiót érintő középső kőkorbeli népvándorlásokról eddig viszonylag szerény tudásanyaggal rendelkeztek a tudósok. Kevés emberi maradvány került elő, és még amit sikerült is feltárni, olyan rossz állapotban volt, hogy nem tudtak használható DNS-mintát venni belőlük. Használati tárgyak bőségesen kerültek elő, és ezekből arra lehetett következtetni, hogy a Skandináv-félsziget déli, dél-nyugati részébe keletről, a mai Oroszország területéről érkeztek népcsoportok. A tárgyak formájára alapozott elméletet azonban eddig nem sikerült DNS-mintával alátámasztani.

A Huseby Klev nevű lelőhelynél, Svédország dél-nyugati részénél 1990 óta folynak ásatások, ám eddig használható maradványokat mindez idáig nem találtak. A most felfedezett nyírfakéreg a tulajdonosaik nyálát tartalmazták, amelyből a kutatóknak sikerült DNS-t kinyerni. A vizsgálatok szerint a kőkorszakban többen is osztoztak egy rágógumin, hiszen a kérgen talált nyál alapján három embert azonosított, két nőt és egy férfit. Ez azt is jelenti, hogy az eszközökön mindkét nem tagjai dolgoztak.

Bár a Huseby Klev eddig talált eszközei keleti származásra utaltak, a DNS-ek nem igazolták a feltételezést, hiszen a nyál gazdái sokkal inkább dél-nyugatról kerülhettek a mai svéd partok közelébe.

HIRDETÉS

Az Időgép rovatunk további cikkeiért pedig ide érdemes kattintania.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,709lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ennél többet a bérlők már nem nagyon tudnak fizetni

Még nőnek ugyan az albérleti díjak, de a szakértő szerint lassan elérjük a csúcsot. Néhány kerületben és nagyvárosban már nem emelkednek az árak.

Pénz semmiért