HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép Ez volt Nagy ...

Ez volt Nagy Imréék perének „főpróbája”

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Harminc éve, 1989. június 16-án temették újra a Hősök terén rendezett gyászszertartást követően Nagy Imre miniszterelnököt és mártírtársait. 1958-as perüket közvetlenül megelőzte a győri „főpróba”, a Szigethy Attila és társai elleni eljárás. Ekkor ítélték halálra, majd végezték ki fél évvel később Gulyás Lajos református lelkészt.

A teljes cikket keresse a Magyar Hang pénteken megjelent 2019/24. számában!

(…)

A felvidéki származású, 1918-as születésű Gulyás Lajos Losoncon és Pápán végezte teológiai tanulmányait. Balatonszepezdi segédlelkészként a német megszállást követően részt vállalt embermentő akciókban, a nyilasok rövid időre le is tartóztatták mint „államfelforgató, angolbarát kommunistát”. Gulyást a forradalom híre Csehszlovákiában, a szülőfalujában érte. Azonnal hazatért feleségéhez és három kislányához az osztrák határ közelében fekvő Levélre, ahol akkoriban szolgált.

HIRDETÉS
Nagy Imre, a lépre csalt miniszterelnök | Magyar Hang

(…)

– Február 5-én ünnepeltük édesapám 39. születésnapját, még disznót is vágtunk – idézi fel a letartóztatás napját Győrben élő lánya, az akkor tízéves Anikó. – Egy ideje már figyeltek minket. A hozzánk látogató barátokkal külön csengőjelzésekben állapodtunk meg, így pontosan tudtuk, ki érkezett éppen. Az esti órákban megszólalt a csengő: röviden, sürgetően – tudtuk, hogy idegenek jöttek. Édesanyám óvatosan kinézett a veranda ablakán: egy tányérsapkás férfi árnyékát látta. Édesapám elrejtőzött a pincébe, anyu pedig azt mondta a benyomulóknak, hogy Mosonmagyaróváron keressék.

Néhány rendőr autón bevitte Gulyásnét Óvárra, az ott maradók házkutatásba kezdtek. A gépkocsi hamarosan visszatért Levélre, az asszonyt pedig felszólították, hogy pakoljon össze váltás fehérneműt az urának. – Édesapám magához ölelt minket. Az illatára máig pontosan emlékszem. Akkor láttam utoljára – mondja Anikó.

„Kegyelmet nem kérek…” – Hatvan éve végezték ki Nagy Imrééket | Magyar Hang

Az 1957 derekán kezdődő monstre pert akár a Nagy Imréék elleni eljárás főpróbájának is tekinthetjük.

(…)

HIRDETÉS

A teljes cikket keresse a Magyar Hang június 14-én megjelent 2019/24. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,734lájkolóTetszik
3,482követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Eperidők

Minden fontosnak meg kell, hogy legyen a ciklikussága. Az epernek, a dinnyének, a hónapos reteknek, a hagymaszárnak, az újkrumplinak, a káposztának.