HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép Úri igeragozá...

Úri igeragozás, avagy: rádiózni szokol?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Éppen száz éve, a Károlyi-forradalom és a Tanácsköztársaság idején kisebb, az ikes ragozásról szóló nyelvészeti nézetkülönbség borzolta a tudományos világot. Az ideológiáktól környékezett vitának 1919 végén hatalmi szó és egy haláleset vetett véget.

HIRDETÉS

Az ikes igék azért ikes igék, mert ők az ikes igék – állítja Nádasdy Ádám, plasztikus tömörséggel foglalva össze a sajátos ragozással kapcsolatos összes kérdést és feleletet. Jogos tehát a felvetés: van-e bármiféle értelme az ikes ragozásnak? Hosszabb-rövidebb ideig tartó morfondírozásunk után nyugodtan kijelenthetjük: nincs. Nincs különleges, jól körülírható oka létezésének, s nem fejez ki igazából semmit.

(…)

„Irtsák ki immár…”

Az -ik önmagán túlmutató szimbolikus erejét pontosan mutatja a kevéssé ismert tény, hogy szélsőséges korszakokban még politikai vitákat is gerjesztett, alkalmat adott az ideológiai összecsapásokra, a boszorkányüldözésre. Mi több, sajnos emberéletet is követelt, no nem egyedül, ahhoz kevés lett volna, csupán „tettestársként”.

HIRDETÉS
„Patkánysírásos esték” – Még párbeszéd sem alakult ki a Tanácsköztársaságról | Magyar Hang

(…)

„Mi, magyarok szeretjük az úri tempót, s ez még a nyelvben is nyilatkozik. Mindenki, aki valamely középfokú iskolát elvégez, megtanul abban egy külön úri igeragozást, amelyet a magyar nép nem ismer, mert az elemi iskolában száz év óta se tudta megtanulni: az ikes ragozást” – írta 1918 végén, a Károlyi-forradalom győzelmének mámorában a progresszív szakmai folyóiratban, a Magyar Nyelvőrben a tudós szerkesztő, Simonyi Zsigmond, aki nem mellesleg akkor már évtizedek óta foglalkozott a sajátos nyelvi jelenséggel.

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 5-én megjelent 2019/27. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/27. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,395lájkolóTetszik
3,042követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek