HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép Régészek megt...

Régészek megtalálhatták Péter és András apostolok faluját

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Izraeli régészek úgy vélik, megtalálták az újszövetségi Bétszaidát, Péter és András apostol egykori halászfaluját a Kinneret-tó északi partvidékénél – jelentette az izraeli Háárec napilapra hivatkozva az MTI. A beszámoló szerint az észak-izraeli Kinneret Főiskola és a New York-i Nyack College közös ásatásán talált leletek alapján a szakemberek úgy vélik, az eddig hittnél jóval nagyobb lehetett Bétszaida, amely a római, majd az azt követő bizánci időszakban is lakott település volt.

HIRDETÉS

Noha még csak a déli részei kerültek elő, de már egyértelműen megállapítható, a bizánci kori mozaikpadlóval és fallal díszített templom igen jelentős lehetett. Tájolása alapján bizonyosan keresztény templomra bukkantak, ugyanis keletre néz, miközben a zsinagógákat Észak-Izraelben észak-déli tengelyre építették, hogy délre, Jeruzsálem felé fordulva imádkozhassanak.

Az ásatásokat vezető egyik régész, Steven Notley szerint csakis az Apostolok templomát találhatták meg, mert 725-ben egy Willibald nevű bajor püspök szentföldi útján leírta, hogy Capernaumból Kursiba gyalogolt, és út közben látta szent Péter és testvére, András templomát. Capernaum és Kursi bizánci korból származó templomainak ismerjük a pontos helyét, a most fellelt épület pedig a kettő közötti útvonalon található, és a két település útvonalán nem találtak több templomot.

A leletek pontos keltezését még nem végezték el, de a mintegy száz, ott talált érme alapján az ötödik században építhették és a hetedik-nyolcadik században hagyhatták sorsára. Az épületet mindeddig csak elméleti úton azonosították, de a kutatók szerint könnyen elképzelhető, az ásatások folytatása közben találnak bizonyító erejű feliratot is, amely megnevezi, hogy kinek az emlékére emelték.

HIRDETÉS

Megtalálhatták Orseolo Péter király eredeti sírhelyét a pécsi székesegyház altemplomában | Magyar Hang

Polgárháború, intrikák, német beavatkozások. Szent Istvánt követő királyunk a magyar történelem korai, az államalapítás, megmaradás szempontjából izgalmas időszakában élt.

A templomtól mintegy száz méterre egy római kori házra leltek, benne zsidók használta kőedényeket és olajmécseseket, korabeli pénzérméket és halászati eszközöket leltek. Az ásatások vezetői szerint az egykori zsidó halászfalura Heródes Fülöp zsidó fejedelem, Nagy Heródes fia egy római poliszt építtetett Kr. u. 30 körül, amit Augustus császár feleségének, Liviának a tiszteletére Juliasnak nevezett el. Ezt az elméletet Rami Arav, a Hebrew Union College professzora azonban vitatja, ugyanis szerinte nem Juliast, hanem az ismert római kori zsidó történész, Josephus Flavius által leírt római legionárius tábort találták meg, amit a zsidó felkelés leverésekor hoztak létre ezen a területen.

Az írásos és a régészeti emlékek alapján úgy tűnik, hogy az első századi település egyelőre ismeretlen okokból a harmadik században eltűnt, majd az ötödik században, a bizánci korban újjászületett a nagyszabású templomépítkezéssel.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,310lájkolóTetszik
3,042követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ami a börtön-kártérítések helyett inkább aggaszthatná a kormányt

Amíg azt látjuk, hogy félnivalójuk itt nem a nevetségesen enyhe büntetésekkel távozó agresszoroknak, hanem az áldozatoknak van, addig nem lesz változás.