HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép „Márpedig mi ...

„Márpedig mi sokáig éltünk”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Éppen egy hónappal a kudarcba fulladt kiugrási kísérlet után, 1944. november 15-én a hétéves Flohr Ágnes anyjával és nővérével a Vadász utcai Üvegház kapuja előtt állt a sorban, menlevélért érkeztek. Keményen fagyott, az emberek órákon át vártak a bebocsátásra. Kettesével lehetett belépni, az őr Ágnes és az anyja után az idősebb lányt már nem akarta beengedni, egy termetes nő azonban hátulról akkorát taszított Ágnes nővérén, hogy berepült az épületbe. Mire védleveleikkel a kezükben kiléptek az Üvegházból, az utca üres volt, a várakozókat, köztük a megtermett asszonyt, nyilasok vitték magukkal, senki sem élte túl. A dokumentum sorszáma alapján később megállapították, Ágnes nővére volt az utolsó, aki Vöröskeresztes menlevelet kapott. A papírokat a Tel-Avivban élő Ágnes (Agnes Misan) a mai napig megőrizte, „ne is kérdezzék, hogyan”.

Az utolsó menlevél történetét a Svájci védelem alatt című, nemrég megjelent kötetből ismerhetjük meg, amely a túlélők beszámolói alapján mutatja be a vészkorszak egyik legjelentősebb embermentő akcióját, és végrehajtóját, Carl Lutz svájci diplomatát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A német csapatok 1944. március 19-én szállták meg Magyarországot. Április 5-étől kötelezővé vált a sárga csillag viselése a zsidók számára, akiket a hónap végén gettókba kényszerítettek. A tömeges deportálások május 15-én indultak, kevesebb mint két hónap alatt 435 ezer embert adtak át a hatóságok a náciknak, legtöbbjük sosem tért haza. A fővárosi zsidóság egy része megmenekült a deportálástól, Szálasi Ferenc október közepi hatalomátvétele után azonban helyzetük tragikusból kilátástalanná vált, városszerte nyilas csapatok razziáztak, mindennaposak voltak a gyilkosságok.

(…)

HIRDETÉS

A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 26-án megjelent 2019/30. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/30. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,948lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 94. – Vajon miért fellebbezett Kaleta Gábor?

A műsorvezető ezúttal Balogh Roland, a Magyar Hang újságírója, akikkel pedig beszélget: Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője és Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója.

A mama nem adja fel