HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép „Márpedig mi ...

„Márpedig mi sokáig éltünk”

HIRDETÉS

Éppen egy hónappal a kudarcba fulladt kiugrási kísérlet után, 1944. november 15-én a hétéves Flohr Ágnes anyjával és nővérével a Vadász utcai Üvegház kapuja előtt állt a sorban, menlevélért érkeztek. Keményen fagyott, az emberek órákon át vártak a bebocsátásra. Kettesével lehetett belépni, az őr Ágnes és az anyja után az idősebb lányt már nem akarta beengedni, egy termetes nő azonban hátulról akkorát taszított Ágnes nővérén, hogy berepült az épületbe. Mire védleveleikkel a kezükben kiléptek az Üvegházból, az utca üres volt, a várakozókat, köztük a megtermett asszonyt, nyilasok vitték magukkal, senki sem élte túl. A dokumentum sorszáma alapján később megállapították, Ágnes nővére volt az utolsó, aki Vöröskeresztes menlevelet kapott. A papírokat a Tel-Avivban élő Ágnes (Agnes Misan) a mai napig megőrizte, „ne is kérdezzék, hogyan”.

HIRDETÉS

Az utolsó menlevél történetét a Svájci védelem alatt című, nemrég megjelent kötetből ismerhetjük meg, amely a túlélők beszámolói alapján mutatja be a vészkorszak egyik legjelentősebb embermentő akcióját, és végrehajtóját, Carl Lutz svájci diplomatát.

A német csapatok 1944. március 19-én szállták meg Magyarországot. Április 5-étől kötelezővé vált a sárga csillag viselése a zsidók számára, akiket a hónap végén gettókba kényszerítettek. A tömeges deportálások május 15-én indultak, kevesebb mint két hónap alatt 435 ezer embert adtak át a hatóságok a náciknak, legtöbbjük sosem tért haza. A fővárosi zsidóság egy része megmenekült a deportálástól, Szálasi Ferenc október közepi hatalomátvétele után azonban helyzetük tragikusból kilátástalanná vált, városszerte nyilas csapatok razziáztak, mindennaposak voltak a gyilkosságok.

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 26-án megjelent 2019/30. számában!

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/30. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,107lájkolóTetszik
2,843követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szülési fájdalmakkal a kilencnyilasért: pénteken kezdődik a darts legnagyobb ünnepe

Londonban három héten át dobálják a nyilakat a PDC világbajnokságán. A győztes majdnem 200 millió forinttal és egy kínzó hátfájással lesz gazdagabb.