HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép Hatos Pál: Ni...

Hatos Pál: Nincs forradalom szobordöntés nélkül

HIRDETÉS

Hatos Pál történész, író a kommunista Márairól, az antiszemita Kosztolányiról, a vasjellemmel is hibázó Tisza Istvánról, és a Lukács György-i gumicsontról. Interjú.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang szeptember 6-i (2019/36.) számában megjelent interjúból!

– Az elátkozott köztársaságban „múlttá válni nem tudó történelemről” írt. Mennyi idő kell, hogy megszabaduljunk a múlt terheitől, és történelemként tekintsünk például a száz évvel ezelőtti eseményekre?
– Gondoljunk az ország egykori felekezeti megosztottságára, és máris reménytelibbnek tűnik a politikai ellentétek felszámolása. Nagyszüleink, dédszüleink generációjában még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy református lány katolikus fiúhoz menjen feleségül. Ma a felekezethez tartozásban nincs ott a jelen feszültsége, az eredeti dogmatikai különbségek eltűntek, és egy keresztény identitás maradt utánuk. Bízhatunk benne, hogy ehhez hasonlóan múlttá válik a történelmünk, és Tisza István végül kibékül Károlyi Mihállyal és Jászi Oszkárral. Jelen pillanatban persze sok esélyt nem látok rá, hiszen pont az ellenkező irányba haladunk, de egyszer talán eljöhet ez a pillanat is.

Veszett ügy, kínos emlék: összeomlás és forradalom | Magyar Hang

(…)

– A humántudományok nehéz helyzetbe kerültek, a kormány több intézkedésével egyértelművé tette, hogy az anyagi haszonnal nem kecsegtető területekre nincs szükség.
– Szerencsétlen megközelítés, amely a tudomány hasznosságát és gazdasági megtérülését helyezi előtérbe. Konzervatív szempontból a tudás elsősorban tekintélyt teremt, s tekintélyekre szükség van. A tudomány hitelességének elvesztése ugyanakkor nem csupán a bölcsészeket sújtja, s nem csupán a politika oldaláról jelentkezik, elég az oltásellenességre gondolnunk. A társadalom jelentős része gőgös kívülállóként tekint a tudósokra, s erről sajnos mi is tehetünk.

HIRDETÉS

(…)

Mit gondol az MTA átalakításáról, vagy ha leárulózzák? Miért nem népszerű téma 1918-1919? A szelektív nemzeti emlékezetben csak a hősi tetteknek marad hely? Kibékülhet Lukács Györggyel Tisza István? Mit gondol a szoborállításokról é s-áthelyezésekről? Milyen volt valójában Tisza István és Károlyi Mihály? Miért vállalta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem berkein belül létrehozott Közép-Európai Kutatóintézet vezetését? Van igény a mítoszrombolásra? A válaszokat keresse a Magyar Hang szeptember 6-án megjelent 2019/36. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/36. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,632lájkolóTetszik
2,793követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egyenlő pályák

Egyetlen kapavágás sem történt még az atlétikai stadionnál, máris többmilliárdos kár ért mindenkit. A közömböseket éppúgy, mint a sportszerető közönséget és a keményen küzdő atlétákat.