HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép A sínek közül...

A sínek közül sok ezer magyar család tragédiája árad

HIRDETÉS

Háború, betegségek, tragédiák, diktatúra, megfélemlítés, forradalom, kivándorlás, honvágy, fájdalom – egy átlagos magyar család életének állomásai a XX. században. Mindenkinek van egy-két megrázó sztorija, vannak rokonok, akiket jobban, vannak, akiket kevésbé tépáztak meg a század viharai. Borsy LaBarca Anikó, aki hét gyerek közül elsőként született egy budai keresztény családba, visszaemlékezésben idézi meg ezeket a fordulópontokat.

HIRDETÉS

A kötet életszerű képet nyújt a háború utáni magyar társadalom polgári rétegéről, amely nem akart különösen nagyot alkotni, csak félelem nélkül élni hétköznapi életét. A sokgyerekes család története, amely a budapesti Városmajor közelében játszódik, látszólag csak méreteivel tűnik ki a nagy átlagból. A tényezők, amelyek a gyerekek számára is életre szólóan meghatározóak lesznek, a templom és a kórus, amely nem csak programszerűen, fizikailag, de lelkileg is rányomja bélyegét a családi miliőre.

Borsy LaBarca Anikó nem író. Nem madártávlatból szemléli az elmúlt évtizedek történéseit, viszont a lehető legszemélyesebben – igaz, olykor kissé elmerülve a neki fontos részletekben –, érzékletesen adja vissza, milyen volt az ötvenes években bakfisként a Szilágyi Erzsébet Leánygimnázium diákjának lenni, házibulikba járni, udvarlókat fogadni, aztán részt venni az ’56-os forradalomban, sebesülteket ápolni, golyók sortüzében futni a házfalak között.

A forradalom persze egy csapásra megváltoztatta az életet. A sínek közül, amelyen a tömött vonat Győr felé zakatol, sok ezer magyar család tragédiája árad. Nem kellenek fennkölt szavak, hogy gondolatban a kétségbeesett menetelésben elnehezülő léptekkel együtt sodródjunk a zöldhatáron át, az otthon hagyott és a vállon cipelt gyerekek súlya alatt együtt sóhajtsunk a jobb világot kereső szülőkkel, miközben arról olvasunk, micsoda vívódások közepette hagyta el az országot az a több százezer magyar, akik közül csak egy az akkor tizenkilenc éves Borsy LaBarca Anikó.

A képszerűen olvasó ember számára ezen a ponton meglepő erővel tör be a fény a vasfüggönyön át. Régóta feltűnt már, hogy a disszidensek beszámolóiban akarva-akaratlanul a barátságos, fényes csillárokkal bevilágított terek teremtik meg az első kontrasztot a megállított idő országának neoncsöveivel szemben, szinte a határátlépés pillanatában.

HIRDETÉS
Borsy LaBarca Anikó: Fény és árnyék – egy polgári család élete a XX. század viharaiban
Borsy LaBarca Anikó: Fény és árnyék – egy polgári család élete a XX. század viharaiban

A fiatal lány számára az elválás percétől elemi erővel feltörő honvágy, a kiszakadás a zárt családi miliőből, az otthonmaradottak aggodalma mind-mind drámaivá változtatja a hétköznapokat, még akkor is, ha tulajdonképpen a lehető legjobban alakulnak a dolgok. Itthon pedig megy tovább az élet a maga medrében: a családnak egykor kiutalt budai lakásban megjelennek az onnan valamikor kitelepítettek, akiknek magától értetődően csinál helyet a családfő. A sokgyerekes édesapát ’56 után két disszidens gyermeke miatt rendszeresen zaklatja a rendőrség. Arra, hogy a kihallgatások után hazaengedték-e, nem más ügyel ebben az időben, mint az idős Kodály Zoltán, aki egy nap rémülten tárcsázza fel a lakást, mikor nem érkezik időben a megnyugtató telefon.

Rágóta vallom, minden magyar családnak meg kellene írnia az elmúlt századbeli történetét, amíg még nem késő. Sok éves pszichoterápiától kímélhetik meg így az idősebbek az utódokat, hiszen a traumák, a sorsokat meghatározó életkörülmények generációkon át utánunk nyúlnak, amit viszont megismerünk, azt békévé oldja bennünk az emlékezés. Borsy LaBarca Anikó pátosz nélkül, hétköznapi nyelvezettel, gyakran anglicizmusokkal terhelten fogalmazza meg mindazt, ami vele és családjával megesett.

Borsy LaBarca Anikó: Fény és árnyék – egy polgári család élete a XX. század viharaiban. Magánkiadás, 2017. 2900 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 27. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,093lájkolóTetszik
2,840követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

EU-csúcs: sok pénzről lesz szó Brüsszelben

A magyar kormánynak magyarázatot kell adnia Kovács Zoltán botrányára is.

Az erőszak nemtelen