HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Bodor Ádám: V...

Bodor Ádám: Valamiért megkutyáltam magam

HIRDETÉS

Lektűrt tervezett írni, végül azonban valami egészen más született – árulja el Bodor Ádám, akinek Sehol címmel jelent meg új kötete. Az íróval a könyv kapcsán a változó erdélyi tájról, a demokrácia dilemmájáról, a hatalom titkairól, a nem célzásnak szánt atomrobbanásról, a gulág és a holokauszt emlékezetéről, Latin-Amerika tűzhányóiról, a belváros kényelméről és a levegős terekről beszélgettünk.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang május 10-i, 2019/19. számában megjelent interjúból!

– Életem során, mérlegelési, döntési helyzetekben az ő hajlíthatatlansága vált számomra mércévé – írta édesapjáról, aki „a tizenkilencedik században született, régi vágású ember volt”. Az archaikus világ morálja a XX. században irányjelzőként használhatatlanná vált, mi maradt helyette számunkra mérceként?
– Valóban, édesapám megfontoltság, erkölcsi szemlélet tekintetében mérce volt nekem, őt szilárdságában mély vallásossága is támogatta, utóbbit én nem mondhatom el magamról. A kommunizmust mindketten külön-külön is megszenvedtük, és bár börtöneiből más és más konklúziókkal tértünk haza, sok mindenről hasonlóan vélekedtünk. De sok mindenről nem! Csak a mérce volt azonos.

A soha nem szűnő nyomvonal: 83 éves Bodor Ádám | Magyar Hang

A XX. század történelme során látszólag felborult bennünk sok minden, meginogtak, legalábbis komoly repedések keletkeztek a polgári lét biztonságot jelentő pillérein, a gulág és a holokauszt emlékezete mégsem változtatta meg a világot, azok tanulságai jobbára elvont diskurzusok mélyén maradtak – mintsem bölcsebb, inkább csak cinikusabb lett körülöttünk a világ. Miközben örökségünkből sok minden hasznavehetetlenné vált, az emberi erkölcs alapvetően nem változott, bizonyság erre az is, ahogy most ezekről a dolgokról beszélgetünk.

(…)

A teljes interjút keresse a Magyar Hang május 10-én megjelent 2019/19. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/19. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,259lájkolóTetszik
1,995követőKövetés
15,216feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek