HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház „Kérdés, hány...

„Kérdés, hány magyar írót bír el a német piac”

HIRDETÉS

Egyre nehezebb magyar könyveket eljuttatni a német piacra – erről beszélt lapunknak adott interjújában Terézia Mora, olyan regények szerzője, mint Az egyetlen ember a kontinensen, illetve A szörnyeteg. Tavaly novelláskötete, a Szerelmes ufók jelent meg magyarul, emellett forgatókönyveket is jegyez, és kiemelkedő magyar írókat fordít németre, mint Esterházy Péter, Örkény István vagy Parti Nagy Lajos.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang június 7.-i (2019/23.) számában, pénteken megjelent interjúból!

(…)

– Korábban úgy látta, a németek jóval előrébb jutottak a poroszos múlttól, a múltfeldolgozásban is sikeresebbek voltak. Ma, amikor feljövőben az AfD, és amikor Németországban éppúgy megnő a fogadókészség a leegyszerűsített üzenetek iránt, nem érzi úgy, hogy mégsem sikerült annyira meghaladni a XX. századot?
– Ha megnézzük az EP-választások után a német térképet, azt lehet látni, hogy míg a nagyvárosok bezöldültek, addig a nyugatnémetek a konzervatívokra szavaztak. És akkor ott van, nagy szégyenünkre, a volt NDK területe, akik rendesen a neonácikra voksoltak. Lesújtó. Itt valakik valamit tényleg elmulasztottak. Nemrégiben azt hittem, jobb a helyzet. Mindig mondogatták, hogy jaj, istenem, micsoda tendenciák. Én meg erre, hogy ugyan, hadd pufogjanak. Aztán kiderült, hogy nem volt igazam, nemcsak pufognak, hanem tényleg belelovalták magukat ebbe.

Horthyra kacsint a Fidesz | Magyar Hang

(…)

HIRDETÉS

– A kultúrharc erősödésével a műfordításokkal szembeni elégedetlenségüket is kifejtik kormányoldalról. Mondván, mindig csak a bevett, politikailag is szeretett szerzőket fordítják, bezzeg a jobboldal kedvenceit kevésbé.
– Ez csak propaganda, miközben a valóság sem épp reménykeltő. Most találkoztam a kiadómmal, Dávid Annával a Magvetőtől, akivel épp arról beszélgettünk, milyen pokoli nehéz egyáltalán magyar könyvet eljuttatni a német piacra. Egy ideig az volt az érzésünk, hogy különösen a németek nagyon szeretik a magyar irodalmat. Csak egy idő után telítődést figyelhetünk meg itt is. Kérdés, hány magyar írót bír el a német piac. Ha az ember megpróbál valaki újat ajánlani, folyton falakba ütközik. Az összes fordításra a kiadók kérnek fel, viszont ha én ajánlok valakit, az az esetek nagy részében nem sikerül. Danyi Zoltán művét, A dögeltakarítót fordítottam, de meg voltam róla győződve, hogy amilyen durva, ki sem fogják adni. Aztán mégis. Most egy nemzetközi irodalmi díjra is nevezve vagyunk, aminek rendkívül örülök.

(…)

Terézia Mora Sopronban született 1971-ben. Tizenkilenc éves korától pedig Berlinben él, műveit is németül írja.

A teljes interjút keresse a Magyar Hang június 7-én megjelent 2019/23. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,091lájkolóTetszik
2,182követőKövetés
15,891feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újbudán önállóan állna rajthoz ősszel az LMP?

A párt kerületi szervezete nem hajlandó elfogadni a baloldal ajánlatát. Belengették a különutasságot, de azért még tárgyalnának.