HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Az emlékezet ...

Az emlékezet postagalambja

HIRDETÉS

Ha egy galamb átrepül a lövészárkok felett, röptét nehéz nem szimbólumként értelmezni. Meir Shalev izraeli író madara azonban nagyon is valóságos, a harctéri üzenetváltás elengedhetetlen eszköze. A Csecsemő becenevű, fiatal galambász utolsó szárnyas futárát engedi útjára, halálos sebet kapott, egy üzenetet azonban még el kell küldenie, de nem az ellenséges csapatmozgásokról jelent, hanem a szerelmének postázza a búcsút. A Rajki András fordításában megjelent Egy galamb és egy fiú voltaképpen ennek az ajándéknak a története, ami azonban jóval többnek bizonyul, mint egy egyszerű üzenet. A regény szerelemről, otthonról, hazáról, háborúról és egy ország megszületéséről mesél.

HIRDETÉS

Jáir Mandelszon idegenvezetőként dolgozik Izraelben, túráit, tekintettel a középkorú férfi átfogó ismereteire, elsősorban madármegfigyelők veszik igénybe. Egyik útján egy amerikai turista mindenki meglepetésére az arab–izraeli háborúról kezd mesélni, az idegennek tekintett férfiról kiderül, a Palmach elit csapatának katonájaként harcolt. Emlékei új idősíkot nyitnak a regényben, a nosztalgia szívbemarkoló történetet körvonalaz: egy fiúról, aki utolsó erejével a szerelmének üzent. „És hirtelen, miközben lent folyt a pokoli küzdelem, a harcosok meglátták a galambot. Füstgomolyagokból született, porfelhőkből bukkant elő. Csak szállt és szállt, miközben odalent az emberek csak nyögtek és kiáltoztak, repeszek surrantak, hasítva a hűs levegőt, puskagolyók rótták pályájukat láthatatlanul, gránátok robbantak, ugatott a géppisztoly és dörögtek az ágyúk.”

Dávid Ben-Gúrión miniszterelnök 1948. május 14-én, ahogy a brit katonák elhagyták Palesztina területét, kikiáltotta a független Izrael Állam megszületését, amelynek hatására azonnal kirobbant az arab–izraeli háború. Meir Shalev, Izrael ünnepelt szerzője, számos hazai és nemzetközi díj birtokosa az ország megmaradásáért vívott elkeseredett küzdelmet eleveníti fel, műve azonban távolról sem háborús regény. A pusztítást két, egymástól fél évszázadnyira kibontakozó szerelem párhuzamosan elbeszélt történetében oldja fel, s mintha a postagalamb nemcsak a teret, de az időt is átszelhetné, a madárral szárnyal át ötven éven.

A Csecsemő és az ismeretlen lány halhatatlan szerelmére a Jáir Mandelszon és fiatalkori kedvese között újra fellángoló érzelmek rezonálnak. Az idegenvezető feleségétől eltávolodva új életet, új otthont igyekszik találni, és e vágyában ér körbe Shalev művének szimbolikája. A postagalamb – amely a szövegben többször angolul home pigeonként, vagyis hazatérő galambként szerepel – nem csupán üzenetet visz, hanem hazatér, otthonra lel, mindannyiszor kirepül. Szárnycsapásai ösztönös cselekvésből magánéleti és nemzeti szimbólummá nemesülnek, ám egy pillanatra sem felejthetjük el röptének kegyetlen valóságát.

Főként, amikor rádöbbenünk, hogy a történetek összekapcsolódnak, az ismeretlen lányt és a fél évszázaddal később élő Jáir Mandelszont nem csupán szerelmeik motívumai kötik össze, a galamb utolsó üzenete is.

HIRDETÉS

Meir Shalev: Egy galamb és egy fiú. Ford.: Rajki András. Helikon Kiadó, 2019. 4299 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/17. számában jelent meg, 2019. április 26-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/17. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,625lájkolóTetszik
2,792követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Válik a Rogán házaspár

Az okokat nem közölték, csak azt, hogy az elmúlt 14 évüket "egymás iránti tisztelettel" zárják le.

Vendégjárás