HIRDETÉS

Ez a korszak indította el ötszáz esztendő nyugati terjeszkedését

HIRDETÉS

Három évvel ezelőtt életemben először – de nagyon remélem, nem utoljára – Portugáliában jártam. Álltam Lisszabonban a Belém negyedben, a Felfedezések emlékműve előtt, és azon tűnődtem, hogy ez a kicsi, egyébként nem is különösebben harciasnak tűnő nép a XV. században hogyan hódíthatta meg a fél világot.

HIRDETÉS

Azt most, Roger Crowley könyvét olvasva tudtam meg, hogy a portugálok mai jámborsága hat évszázaddal ezelőtt nem volt éppen jellemző. Az Atlanti-óceán partján élő, a nagy vizet bámuló portugálok sokáig irigykedve lesték a nem is túl távoli Velencét, Genovát, a gazdag kereskedővárosokat: ők maguk, bár Portugáliában volt (és persze van ma is) „Európa hajóorra”, a kontinens legnyugatibb pontja, becsületes nevén a Szent Vince-fok, kimaradtak a kalmárkodás áldásaiból.

Ez változott meg akkor, amikor egy felderítő expedíciójuk elérte a marokkói Ceutát, a muszlim kikötőt, amely a kelet felé irányuló kereskedelem egyik fontos találkozópontja volt. Korábban megannyi nép fiai jártak már arra, hogy aztán békében távozzanak, ám a portugálok nem teketóriáztak: a várost porig rombolták, irtózatos pusztítást végeztek, és megvetették itt a lábukat. Ez jelentette a portugál hódítások kezdetét – az elkövetkező évtizedekben következtek (a teljesség igénye nélkül) a Madeira-, az Azori- és a Zöld-foki-szigetek, Mozambik, Brazília, aztán – már a XVI. században – Goa, Malakka gyarmatosítása, Makaó bérbevétele.

A portugálok jellegzetes hajótípusukon, a karavellákon járták a világtengereket. Ez a viszonylag kis alkalmatosság mozgékony volt, háromszög alakú vitorlái jóvoltából pedig akár szélcsendes időben is haladni képes. Alacsony merülése miatt ráadásul kiválóan alkalmas volt arra, hogy felhajózzanak vele a folyók torkolatain.

Ideális hódító hajó tehát. A Vasco da Gama és társai nevével fémjelzett történelmi korszak, tudjuk meg a Hódítók – Hogyan kovácsolta össze Portugália a történelem első tengeri világbirodalmát? című könyvből, bőven túlmutat önmagán: ez a korszak indította el ötszáz esztendő nyugati terjeszkedését, működésbe hozva a globalizáció azon erőit, amelyek máig alakítják világunkat. És ennek a korszaknak, derül ki szintén a tárgyalt műből, eddig viszonylag csekély figyelmet szenteltek a történetírók.

HIRDETÉS

A hiány pótlása megtörtént: Roger Crowley könyve nagy alapossággal és részletességgel, ugyanakkor mindvégig olvasmányosan mutatja be a portugálok két nagy évszázadát, amelynek során hihetetlen vagyonra és hatalomra tettek szert. Ám a vagyont felélték, így a nagy hódítások után kis túlzással ugyanolyan ágrólszakadtak voltak megint, mint annak előtte. A Hódítások nagy erénye, hogy nemcsak a portugál birodalom működését, mechanizmusait tárja fel, de azt nemzetközi kontextusba is helyezi. Így az olvasó megérti, miért írta Fernando Pessoa: Görög vagy római lehet véges hab, / de végtelen a portugál.

Izgalmas és mélyenszántó történelmi olvasmány a Hódítók, ami korántsem csupán a história iránt érdeklődőket kötheti le. A fordítás és a szerkesztés pedig nagyon igényes, az olvasót sem sajtó-, sem egyéb hibák nem akasztják meg a mű fogyasztásában.

Roger Crowley: Hódítók. Ford.: Hegedűs Péter. Park Könyvkiadó, 2019. 4990 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/23. számában jelent meg, 2019. június 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,679lájkolóTetszik
2,805követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jogállamisági kérdésben vétózott Magyarország

Nem fog jogállamisági jelentést készíteni az Európai Bizottság a tagállamokról, mivel Magyarország és Lengyelország megvétózta az ezt célzó, egyébként minden más ország által támogatott előterjesztést. Varga Judit igazságügyi miniszter jelezte: ha kell, megtorpedózzák a költségvetést is.