HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Túlélésrecept...

Túlélésrecept Soros Tivadartól

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Miközben Soros György személyét jó ideje főállású mumusként használja a magyarországi politika, üdítő szellemi élményt jelenthet az egybites üzeneteknél többre vágyók számára betekinteni abba, milyen személyes tapasztalatok és életszemlélet-örökség alakította a híres-hírhedt üzletember és mecénás világnézetét.

Erre teremt alkalmat a Túlélni című könyv, amely Soros György és Pál édesapja, Soros Tivadar két, eredetileg eszperantó nyelven megjelent emlékiratát közli egy kötetben. Soros Tivadar Szibériai Robinsonok címmel közreadott első világháborús kalandjai azt beszélik el, hogyan küzdötte át magát a szerző fogolytársaival a szibériai vadonon át az orosz Távol-Kelettől a Vityim folyóig. Nem csak a túlélés fizikai technikáinak leltára a visszaemlékezés, megannyi kiváló példával szolgál olyan esetekre is, amikor a többnyelvű és nemzetiségű hadifogolycsoport tagjai közötti együttműködés válik a siker zálogává. A szibériai kalandok túlélőtréningje is hozzájárult ahhoz, hogy Soros Tivadar bő negyedszázaddal később sikerrel gondoskodhatott családja túléléséről a vészkorszak Magyarországán.

HIRDETÉS

Augusztusban szavaznak a révfülöpiek a kikötőfejlesztésről | Magyar Hang

Kitűzte Révfülöp Helyi Választási Bizottsága a népszavazást a település központjában található kikötő fejlesztése ügyében. A szavazást augusztus 11-én tartják. A népszavazást egy magánszemély kezdeményezte, miután nem ért egyet a kikötő fejlesztési elképzeléseivel.

A Nácivilág Magyarországon, amely a német megszállás napjától a németek távozásáig követi nyomon Sorosék történetét, nem csupán a történelmi korszak mindennapjaiba nyújt betekintést érzékletes kordokumentumként, hanem abba is, milyen értékválasztások, döntéstechnikák és stratégiák tették lehetővé Tivadar teljes családja, valamint számtalan ismerőse és barátja számára is a túlélést. Az eszmei alapvetés – amely bizonyára Soros Györgynek az államot eleve gyanúsnak tekintő világnézetét is befolyásolta – abban érhető tetten, hogy a szerző nem tekinti az egyénre kötelezőnek a hatalom diktálta szabályrendszert, amennyiben az az egyén ellen irányul.

Ennek megfelelően a Soros család tagjai nemcsak visszautasítják a sárga csillag viselését, hanem hamis papírokkal, „álkeresztényként” kávéházba, úszni és teniszezni is járnak, mindemellett Tivadar lehetőségeihez mérten igyekszik más üldözötteken is segíteni, huszadik századi zsidó Robin Hoodként a szegényeket ingyen, a tehetősebbeket pedig jó pénzért látva el identitásváltásukat igazoló dokumentumokkal. Az emlékirat nem csupán kordokumentumként és a Soros-világnézetet alakító élmények krónikájaként érdekes, hanem írói kvalitásoknak sincs híján, ráadásul a szerző korabeli kabarétréfákba illő módon csillogtatja meg a tekintélyelvűségre fittyet hányó, életigenlő humorát is. A kötetet a Soros testvérek előszava, valamint bőséges jegyzet- és képanyag mellett Kőbányai János A túlélés filozófiája című utószava teszi teljessé, amely a Soros-plakátok által meghatározott magyar közállapotok kontextusában próbálja értelmezni a túlélés-saga tanulságait.

Szabadon olvashatók a nácik által betiltott könyvek | Magyar Hang

Több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként idén januártól hozzáférhető a nyilvánosság számára a nemzetiszocialista Németországban tiltólistára száműzött valamennyi kiadvány. Az „elégetett művek könyvtára” 2009-ben került az Augsburgi Egyetem birtokába. „”A könyv hatalom”: mondja egy régi közmondás. Ez kifejezi a barbár nézőpontot, mely napjainkban ismét kezd uralkodni. A barbár lélek hatalmat lát a betűben.

A kötet lehetőség arra, hogy Soros személyét és világnézetét nemcsak a mumus, de az áldozat szimbolikus szerepéből is kimozdítsa, és önértékén kezdeményezzen róla párbeszédet. Hogy erre mennyire van igénye a mai magyar közéletnek, azt a kötet recepciója érzékletesen demonstrálja majd.

HIRDETÉS

Soros Tivadar: Túlélni – Nácivilág Magyarországon – Szibériai Robinsonok. Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2018. 3800 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/9. számában jelent meg, 2019. március 1-jén.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/9. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

36,077lájkolóTetszik
3,186követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj” – Magyar Hang-ajánló

Ünnepi interjú Beer Miklóssal, beszélgetés Ángyán Józseffel. Csendes húsvét Hollókőn. Keresse a 100. Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek