HIRDETÉS

Hol lehet a várszoknya és a Savanyúleves bástya?

HIRDETÉS

Budapest megannyi titkot rejt, amelyeket sokszor még saját lakói sem ismernek. Mert ki tudná például, hogy miért nem zöld, ahogy oly sok városi szobor, Hadik András lovának heréje, vagy miért van épp hét tornya a Halászbástyának? Ahogy az sem köztudott tény, hogy a Gellért-hegy gyomrában van a főváros legnagyobb víztározója, vagy hogy hol található Pest legöregebb fája. De hányan vannak, akik tudják, hogy Budapest vőlegényét miért hívták kockabárónak?

HIRDETÉS

A városi csatangolások során Tittel Kinga gyerekei hasonló titkokra szerettek volna választ kapni, az idegenvezetőként dolgozó anyuka ezért döntött úgy néhány évvel ezelőtt, megírja saját Budapest-könyvét, amelyben összegyűjti a lehető legtöbb érdekességet a főváros múltjából és jelenéből. Így született meg a Mesélő Budapest című családi útikönyv, amely nemcsak a kisebbekhez, hanem a család minden tagjához szól. A Kecskés Judit rajzaival, fotókkal és térképekkel gazdagon illusztrált könyv az ókortól indulva egészen a mai napig követi nyomon Budapest alakulását, kibontva egy-egy kiemelt városrész történetét, külön figyelmet szentelve például a hidaknak és a patinás gyógyfürdőknek.

Az ismeretterjesztő kötet most egy zsebkönyvsorozattal egészül ki, amelynek első darabja a nemrég napvilágot látott A Várnegyed titka című kötet. A Mesélő Budapest vonatkozó részét kibontva, békaperspektívából tárul elénk a budai városrész minden egyes zuga, felcsapva a könyvet megtudhatjuk például, mit jelent a várszoknya kifejezés, melyik is a Savanyúleves bástya, miért számozták korábban olyan gyakran át a házakat, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, netán milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert.

A könyv ugyanazt a tematikát követi, mint a Mesélő Budapest: a történelmi tények ismerete után utcáról utcára barangolhatjuk végig a negyedet. A szerző játékra is buzdítja olvasóit, a könyv végén összegyűjtött szoborfotók segítségével olyan részleteket is felfedezhet a sétáló, amit talán sose vett volna észre. És épp ez a fő erénye a Mesélő Budapest és A Várnegyed titkai című kötetnek, hisz arra buzdítanak, hogy merjünk letérni a járt utakról, fedezzük fel saját városunkat, mert lépten-nyomon kincseket, fontos történeteket rejt. Tittel Kinga szubjektív útikönyveket ad ehhez segítségül azoknak, akik felbuzdulva a városismereti séták sikerén, saját maguk erednének Budapest titkainak nyomába.

Tittel Kinga: Mesélő Budapest, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018. 4999 Ft
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2019. 2499 Ft

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/30. számában jelent meg, 2019. július 26-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/30. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,937lájkolóTetszik
2,832követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek