HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Felvilágosodá...

Felvilágosodást most!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Különös időket élünk. Miközben minden napra több olyan tudományos felfedezés és találmány jut, ami alapjaiban rendezi át ismereteinket a világról vagy teszi kényelmesebbé a mindennapjainkat, létezik egy másik világ is. Ez pedig a primitív hiedelmeké, a babonáké, az ál- és rémhíreké, az ezoterikáé és minden olyan téveszméé, ami szöges ellentétben áll az emberi ésszel és a tudománnyal. És bár napjainkra ezekre immunisnak kellene lennie mindenkinek, aki elvégezte az általános iskola első négy osztályát, sokszor a bőrünkön érezzük, mennyire nem tudták bizonyos emberek meghaladni a sötét középkort.

Ráadásul ez a tudatlanság ma már világformáló erő. Az elképzelések, amelyek előkészítették a talajt Donald Trump amerikai elnök megválasztásához, valójában már régen elterjedtek az átlagemberek között, mind a bal-, mind a jobboldalon. Ezek közé tartozik a pesszimizmus a világ irányával kapcsolatban, a modernitás intézményeivel szembeni cinizmus és a képtelenség arra, hogy magasabb célt fedezzenek fel az emberek bármi másban, mint az öncélú, primitív hiedelmeikben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Nemcsak Dugovics Titusz, de valószínűleg Boldog Özséb sem létezett | Magyar Hang

Ezekkel a téveszmékkel számol le nemrég magyarul is megjelent, Felvilágosodás most című könyvében Steven Pinker, aki arra biztat bennünket, hogy szemléljük kicsit távolabbról a véres főcímeket és a rombolásról szóló próféciákat, mert ezek csak pszichológiai hajlamainkra játszanak rá. Ezzel szemben az egészség, az élelmezés, a gazdaság, az egyenlőség, a környezetvédelem és az egyenlő jogok terén sokkal jobb eredményeket tudunk ma felmutatni, mint a megelőző évszázadokban.

De hasonló a helyzet az olyan szubjektív tényezőkkel is, mint az életminőség és a boldogság, melyek mérésével ma már egyre tisztább képet kapunk világunk állapotáról. Csak néhány ezek közül: ma jóval kevésbé magányosak az emberek, mint néhány évtizeddel ezelőtt, sőt egyre több az olyan ember, aki szerint az élet izgalmas. A szerző – aki a világ egyik vezető szaktekintélye a nyelv és az elme kutatásának területén – így a könyvében hetvenöt meggyőző grafikon segítségével mutatja be, hogy korántsem olyan rossz a helyzet mint ahogy azt a média és bizonyos politikusok tálalják nekünk, ráadásul ez nem csak Nyugaton van így, hanem az egész világon.

HIRDETÉS
Nemere István: Az összeesküvés-hívőknél valami nem kerek | Magyar Hang

Magyarországon, ahol reneszánszukat élik a (kormányzat által generált) kamuhír-tartalmak, ahol emberek százezrei dőlnek be olyan primitív összeesküvés-elméleteknek, amelyek miatt évtizedekkel korábban még szégyellték volna magukat, erőteljesebb védelemre szorul a felvilágosodás, mint valaha. A könyv által ismertetett tényanyag segítségével így sokkal könnyebben felvehetjük a harcot a törzsi gyűlölködés, a tekintélyelvűség, a démonizálás és a mágikus gondolkodás ellen, amiket az igazi demagógok és populisták mindig is előszeretettel fordítottak a hasznukra. Így Pinker műve legalább olyan fontos ahhoz, hogy megállítsuk korunk romboló és degenerált gondolkodását, mint azok a tudományos eredmények, amelyeket naponta szállítanak nekünk a világ tudósai.

Steven Pinker: Felvilágosodás most, fordította: Dr. Mátics Róbert, Alexandra Kiadó, Pécs, 2019, 6500 forint

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,939lájkolóTetszik
3,633követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek