HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Hogyan fog át...

Hogyan fog átalakulni az ember keze a távolabbi jövőben?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Rengetegszer előfordul, hogy rácsodálkozunk egy olyan tárgyra, amely a hétköznapjainkban egész gyakran kerül a kezünk ügyébe. Elbűvölve nézzük ilyenkor a bankkártyánk chipjét, a karóránk mutatóinak járását, egy cipzár összezáródását, de akár egy golyóstoll működését is. De van itt még valami, amivel még a tárgyaknál is gyakrabban találkozunk – ez pedig a kezünk!

HIRDETÉS

És valóban, ez az a testrészünk, amelyről tulajdonképpen alig tudunk valamit. Azt persze iskolai tanulmányainkból is tudjuk, hogy az evolúció során az emberré válás fő tényezője az agytérfogat növekedése, a kommunikáció összetettebbé válása és az egyre gyakoribb és fejlettebb eszközhasználat volt. Míg az előbbiek történetéről ma már sokat tudunk, az utóbbi használójáról – vagyis a kezünkről – már sokszor megfeledkezünk.

Pedig egészen különleges út vezetett a csak helyváltoztatásra képes szolgáló mellső végtagtól addig a „multifunkciós eszközig”, amelyet természetesen egészen máshogy használtunk akkor, amikor még vadászó-gyűjtögető életmódot folytattunk, mint manapság, amikor akár épp a mobiltelefonunk érintőképernyőjén ügyeskedünk. Ezt a hosszú utat mutatja be Asmund H. Eikenes nemrég magyarul is megjelent, Utazás a kezed körül című művében, a szerző most összegyűjtötte a kezünkkel kapcsolatos tudományos felfedezéseket.

Hogy mindez érdekes legyen, a könyv minden része a kézzel kapcsolatos kérdésekkel kezdődik. Honnan származik a kezünk? Miért éppen ilyen alakúra formálta ezt a végtagunkat az evolúció? Hogyan véd meg bennünket a bőrünk valamennyi veszélyforrástól, amellyel kapcsolatba kerülünk? Milyen potenciál rejlik az ujjunk sejtjeiben? Hogyan használhatjuk a kezünket a jövő alakítására? Hogyan fog átalakulni az ember keze a távolabbi jövőben? Vagy éppen mit mond a tudomány, képesek leszünk valaha pótolni az ujjunkat, ha netán egy baleset során elveszítenénk? Mert a jövőben igenis lehetőség lesz erre, hiszen az eddigi eredmények igen biztatóak. A bemutatott megfigyelések és hipotetikus balesetek elemzései így egyszerre nyújtanak lenyűgöző példákat az emberi test működésére vonatkozóan, továbbá inspiráló történeteket arról, mi mindenre lehetünk képesek a kezünkkel.

HIRDETÉS

Túl azon, hogy a könyv megismertet minket az emberi kéz minden apró részletével, óriási erénye a műnek, hogy a kutatási eredmények mögött rejlő, kézzelfogható munkákra is alaposan kitér. E történetekkel pedig megláthatjuk, hogyan használható egy kutatás új ismeretek szerzésére, hogyan járulnak hozzá az új felfedezések az orvostudomány, a mérnöki bravúrok és a technika forradalmához, amelynek mindennap tanúi lehetünk. Mindezt nagyban megkönnyíti a könyv stílusa, még a legösszetettebb tudományos felfedezéseket is érthető módon magyarázza el az olvasónak. De a mű nagyszerűsége talán mégis abban rejlik, hogy az elolvasása után már már egészen más szemmel tekintünk majd a kezünkre.

Asmund H. Eikenes: Utazás a kezed körül. Ford.: Petrikovics Edit. Typotex, Budapest, 2019. 2900 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/25. számában jelent meg, 2019. június 21-én.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,248lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek