HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Felszámolható...

Felszámolható-e a szegénység?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Amikor a kormány egy olyan döntést hoz, amely kedvezőtlen a legszegényebb társadalmi csoportok életére nézve, sokszor rácsodálkozunk arra, miért nem vonulnak ezek az emberek az utcára. Ha 400 órára növelik a túlórakeretet, miért nem szervezkednek a dolgozók, miért nem követelnek többet a kormánytól? Az ilyen kérdésekre sokszor hajlamosak vagyunk leegyszerűsítő válaszokat adni.

HIRDETÉS

A szegények látszólagos passzivitását sokan a politikai szabadság hiányára vezetik vissza, hiszen a szegénység és az elnyomás egymással szorosan összefüggő szavak. Ám a tapasztalat az, hogy míg a demokrácia terjedése a világ elmaradottabb szegleteiben a szegényeknek új hangot biztosított, ők sokkal kevesebbszer éltek ezekkel, mint azt vártuk volna. Ezért ma már új válaszokra van szükség a régi, nagy kérdésekre.

Ezeket gyűjtötte össze egy csokorba Marcelo M. Giugale nemrég magyarul is megjelent, Gazdasági fejlődés – Amit mindenkinek tudnia kell című könyvében, amelyben a szerző bemutatja mindazokat a problémákat és dilemmákat, amelyekkel a nemzetközi fejlesztésekben érintett szereplők naponta szembenéznek. A szegények passzivitása is ilyen: a jelenleg elfogadott magyarázat szerint ennek az információhiány az oka, mivel a szegényeknek nincs tudomásuk arról, hogy mennyire gyenge az állami iskolák és kórházak, és mennyire korrupt a bürokraták teljesítménye.

De vajon a jobban informált szegény emberek jobb kormányzatot követelnek? Giugale szerint ez a valóságban nem feltétlenül történik így, mivel az információ szükségszerű, de nem elegendő feltétele annak, hogy az emberek, különösen a szegények reagáljanak. A legígéretesebb választ a kérdésre ma a viselkedési közgazdaságtan adja, amely szerint az emberek úgynevezett „mentális sávszélességgel” rendelkeznek, ahol a szegénység ennek a sávszélességnek a nagy részét elfoglalja. Vagyis abban az esetben, ha minden nap, így tegnap, ma és holnap is az az egyetlen gondolatunk, hogy enni adjunk a családunknak, nem túl sokat aggódunk amiatt, hogy a közoktatás, az egészségügy vagy a költségvetés megreformálására civil mozgalmakat hozzunk létre.

HIRDETÉS

Miért nem valósulnak meg a kézenfekvő reformok? Hogyan segíthetünk az újdonsült szegényeken? Ismerjük az állami beavatkozások valós hatásait? A könyv az ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre is választ ad és egyben megmagyarázza azokat a problémákat, amelyekkel a politikai döntéshozóknak nap mind nap szembe kell nézniük.

Legalább ennyire fontos, hogy megmutatja azt is, melyek azok a legígéretesebb eszközök, amelyek segítenek a társadalmak felvirágoztatásában. A műnek óriási érdeme, hogy közérthetően tárja fel, miért olyan nehéz a kormányzatok és a gazdaságok optimális működéséhez szükséges szakpolitikai reformok megvalósítása, és milyen kihívásokkal kell szembenézni a társadalmi befogadás, az oktatás, az egészségügy, az infrastruktúra vagy éppen a technológia területén. Így az olvasó egy olyan könyvet kap a kezébe, amellyel jóval közelebb jut ahhoz, hogy megértse a modern társadalmak működését.

Marcelo M. Giugale: Gazdasági fejlődés – Amit mindenkinek tudnia kell
Ford.: dr. Szepsi Szűcs Lilla. Pallas Athéné Könyvkiadó. Budapest, 2019. 3499 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/37. számában jelent meg, 2019. szeptember 13-án.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,803lájkolóTetszik
3,050követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 78. – Koronavírus: Kitört a pánik, üresek a polcok

Dévényi István e heti vendégei: Szalai Szabolcs, a Jövő TV főszerkesztője és Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója.

Ferenc pápa gyengélkedik