Leszámolás a testépítés mítoszaival

Leszámolás a testépítés mítoszaival

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aki foglalkozott valaha testépítéssel, az pontosan tudja, hogy eleinte minden edzés gyors és látványos eredményre vezet, még akkor is, ha nem vagyunk tökéletesen tisztában a kondizás helyes technikáival. Azonban ez az időszak egyáltalán nem tart sokáig. Egy idő után megállunk a fejlődésben, ezért elkezdünk utánanézni annak, mit is ronthattunk el. Ma már megszámlálhatatlan mennyiségben állnak rendelkezésünkre azok a magazinok vagy a You Tube-csatornák influenszerei, akik bombabiztos technikákat ígérnek a lehető leghatásosabb fejlődésre. Csakhogy a tapasztalat a legtöbbször rácáfol a hangzatos ígéretekre. Általában maguk a „tanácsadók” sem állnak a helyzet magaslatán, hiszen attól, hogy helyesen végre tudnak hajtani egy gyakorlatot, még nem biztos, hogy bármilyen mélyebb ismeretük van a témáról. Sőt az is előfordul, hogy éppen az ilyen önjelölt „edzőknek” lenne szükségük egy igazi edzőre, hogy végre úgy nézzenek ki, mintha testépítenének.

A legelterjedtebb téveszmékkel számol le Michael Matthews nemrég megjelent, Izmosabb, szálkásabb, erősebb című könyvében, amely a lehető legteljeskörűbben öleli fel a testépítés tudományát, kezdve a fiziológiai ismeretektől az étrenden át a legkülönbözőbb edzéstípusokig. Ennek ismeretében válik világossá, hogy a több nem mindig jobb a súlyzós edzések esetében, számos népszerű edzésterv inkább túledzéshez vezet azok számára, akik tisztán edzenek. Aki nem szed szteroidokat, annak a maximális eredmény elérése érdekében összetett gyakorlatokat kell végeznie nehéz súlyokkal, a magas ismétlésszámmal végzett izolált gyakorlatok ugyanis hosszú távon egyáltalán nem hatékonyak. Ugyancsak széles körben elterjedt tévhit, hogy a fejlődéshez folyton módosítani kell az edzéstervet, különben a testünk „megszokja” a terhelést. Matthews tudományos kutatások ismeretében mutatja be, hogy ezekre a tanácsokra már rég rácáfolt a biológia.

Mindemellett megtudhatjuk azt is, hogyan táplálkozzunk úgy, hogy izmot építsünk, zsírt veszítsünk és egészségesek legyünk, miközben azt esszük, amit szeretünk, és soha ne éhezzünk, sóvárogjunk vagy érezzük úgy, hogy diétázunk. A könyv természetesen nagy figyelmet szentel a táplálékkiegészítőknek is, a bemutatott táplálkozástudományi ismeretek birtokában fel tudjuk ismerni az áltudományos átveréseket és a nagyzoló marketingfogásokat. A könyvnek óriási erénye, hogy hatalmas mennyiségű tudományos szakirodalmat vonultat fel annak érdekében, hogy elkerüljük azokat a gyakori hibákat, amelyeket olykor még az évek óta testépítéssel foglalkozók is elkövetnek.

Így aki a lehető leggyorsabban szeretne izmos, szálkás és erős enni, de nem rendelkezik szerencsés genetikával, nem akar szteroidokat szedni, rengeteg időt tölteni a konditeremben és szédületes összegeket költeni táplálékkiegészítőkre, annak bizonyosan nagyon hasznos lesz ez a rendkívül összeszedett és jó stílusban megírt tudástár.

Michael Matthews: Izmosabb, szálkásabb, erősebb. Fordította: Pethő Dóra. Alexandra Kiadó, 2018. 5999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg, 2019. október 4-én.