HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház „Azt, hogy vo...

„Azt, hogy volt valami borzalom, tudtuk”

HIRDETÉS

Férfiidők lányregénye címmel írt regényt F. Várkonyi Zsuzsa arról, hogyan barátkozik össze két holokauszttúlélő, egy fásult középkorú férfi és egy felvágott nyelvű kamaszlány a világháború utáni Budapesten. Akik maradtak címmel Tóth Barnabás készített filmet a történetből, a mozikban futó dráma pedig Magyarország nevezettje a jövő évi Oscarra. F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus-írónővel beszélgettünk.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang október 25-i (2019/43.) számában megjelent interjúból!

– Kezdjük rögtön a regénye címével! Milyenek azok a férfiidők, és milyen lányregény illik ezekhez?
– Ehhez el kell mondanom, hogyan került be egyáltalán a címbe a „lányregény” kifejezés. A kiadóm főszerkesztőjének azzal adtam oda a kéziratot: életemben először gondolom egy fiktív történetemről, hogy ki is lehetne adni. Korábban mindig csak az asztalfióknak írtam szépirodalmat. A főszerkesztő elolvasta az első fejezetet, és nagyon belelkesült. De miután a második fejezeten is túljutott, már húzta a száját: „Hát, ez már olyan lányregényes!” Tudjuk jól, hogy ez mit szokott jelenteni. Akkor határoztam el, hogy inkább felvállalom a vádat, és beteszem ezt a szót a címbe. Majd mondom én, hogy lányregény – még ha nem is gondolom annak. A „férfiidők” pedig azokra a terrorokra utal, amelyeket ezekben az évtizedekben el kellett szenvedni. A deportálást, a holokausztot, később a Rákosi-diktatúrát.

„Nem szeretem a semmitmondást, a köldöknézést, az üres pöffeszkedést” | Magyar Hang

– A férfiidő valóban lehet szinonimája a kegyetlen, embertelen korszaknak?
– Sajnos igen. De ez nem jelenti azt, hogy a férfiakban ne lenne kötődésigény, vagy ne tudnának hősiesen harcolni a szeretteikért akár. Van egy Férfiagy – Női agy című írásom, amelyben a két nem sokféle működési különbségéről esik szó. De visszatérve az eredeti kérdésére: sajnos igaz, hogy a férfiakban lakozó rengeteg tesztoszteronnak biológiailag két célterülete van: az agresszióval való bánás és a szexualitás. A történelem nagy kegyetlenségeit mindig férfiak hajtották végre. A nőinek mondott irodalmat azért becsülik le, és tekintik sokan a férfi irodalmat valódinak, mert az utóbbi magas ingerszinten működik: halál, kínlódás, magányos harc.

A nő életérzését és közérzetét viszont a kapcsolat szabja meg: mennyi szeretet, összetartozás, elfogadás, illetve mennyi magány, elhagyatottság vagy megalázás van benne. Ezekről szól a női irodalom. A férfi atomként éli meg magát, önállónak és szabadnak kell lennie ahhoz, hogy boldog legyen, ezért irodalmában is ezek a leggyakoribb témák.

HIRDETÉS

(…)

A teljes interjút keresse a Magyar Hang október 25-én megjelent 2019/43. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/43. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,087lájkolóTetszik
2,842követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek