HIRDETÉS

Egy zseni univerzuma: miként lett Einstein a világ legnagyobb hatású tudósává?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Torzonborz haj, zsivány tekintet, kusza bajuszpamacs – ha tételeit nem is sokan értik, arcképét és szállóigévé vált mondatait annál többen ismerik. Albert Einstein ikonikus figura, de nem csak mint elméleti fizikus, hanem mint karakter, Che Guevara mellett az ő arcképével adják el a  legtöbb pólót a  világon. A XX. század legnagyobb tudósának életét mégsem ismerjük igazán. Ennek járt utána Walter Isaacson is, aki a zseni feljegyzéseit, kollégáinak, pályatársainak, barátainak visszaemlékezéseit felhasználva teremtette meg szubjektív Einstein-portréját, ami nem is állhat oly távol a valóságtól.

HIRDETÉS

Isaacson az 1950-ben alapított nonprofit környezetvédelmi-gazdasági szervezet, az Aspen Intézet egykori igazgatója volt, korábban a Time főszerkesztői és a CNN vezérigazgatói feladatait látta el. Több sikeres biográfiát is jegyez az Einstein-köteten kívül: Henry Kissinger és Benjamin Franklin életrajza mellett ő írta meg a számítástechnika egyik legfontosabb úttörője, Steve Jobs evangéliumát, ráadásul az Apple-vezér saját kérésére. A  2011-ben, 19 nappal Jobs halála után megjelent könyv világszenzáció lett, minden eladási rekordot megdöntött abban az évben az életrajzi kategóriában, 2015-ben pedig Danny Boyle rendezett belőle filmet Michael Fassbender főszereplésével.

Bár ekkora port nem kavart Einstein biográfiája, mégis jelentős munkáról van szó. Az eredetileg 2007-ben megjelent vaskos, enciklopédikus jellegű írás a Nobel-díjas fizikus magánlevelezéséből kiindulva fejti fel, miként vált egy fiatal, kétségekkel teli szabadalmi ügyintéző a világ legnagyobb hatású tudósává, aki élete végéig megmaradt nonkonformistának. Élete nem szólt másról, mint a kreativitás és a szabadság kereséséről: „Einstein világlátását néhány képletben meg lehet határozni. A  kreativitáshoz az kell, hogy az ember képes legyen a nonkonformizmusra. Ehhez szabad elmékre és szabad szellemekre van szükség, amihez pedig a »tolerancia szelleme« kell. A tolerancia alapja pedig az alázat – az a hit, hogy senkinek nincs joga a  saját gondolkodását rákényszeríteni másokra.” Isaacson könyve nemcsak arra ad lehetőséget, hogy magát Einsteint jobban megismerhessük, de akár az általa felállított tételek megértéséhez is közelebb kerülhetünk.

Walter Isaacson: Einstein (Ford.: Bujdosó István) Helikon Kiadó, 2019. 5999 Ft

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/48. számában jelent meg november 29-én!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,685lájkolóTetszik
2,947követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Érinthetetlen vezető a polgárőrszövetség élén?

Jelen állás szerint tehát nem kell semmilyen jogkövetkezménytől tartania annak, aki az eljárásba a bűnüldöző szervet is bevonja, s megfelelő kapcsolatrendszerrel rendelkezik.