HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház A manipulatív...

A manipulatív természet a lobbanékonynál is veszélyesebb lehet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A közösségi média, egyáltalán a virtuális világ számtalan veszélyt rejt magában. Kérdezzék csak meg róla Thomas Feibelt! A Santiago de Chile-i születésű, Berlinben élő újságíró a kétezres évek eleje óta figyelmeztet rá kisebbeket és nagyobbakat, hogy az internet bizony nem gyerekjáték. Jelentek meg multimédiás tanulási útmutatói, ahogy írt már feszült hacker-thrillert is, továbbá olyanokat, mint a Fogadok, hogy meghalsz (2012), a Like me – Minden kattintás számít (2013), vagy a Snapchat, WhatsApp, Instagram (2017).

A Mindent tudok rólad három éve jött ki, és ez az első, amit magyarul is olvashatunk Bán Zoltán András fordításában. A zsebbe csúsztatható kisregénnyel indult a Scolar tinédzseknek szóló új sorozata, a Scolar Teen, rögtön a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) lájtosabb változatával megszólítva a kamaszokat. A főszereplő itt az épp egy kellemetlen szakításon túl lévő Nina Schlesinger, akit exbarátja folyamatosan üzenetekkel bombáz, a nyomában van, vissza szeretné hódítani a lányt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Végre egy magyar film, ami tudja, milyenek a kamaszok | Magyar Hang

A zaklatás olyan súlyossá válik, hogy a rendőrség segítségét kell kérni, de hiába. Rövid szünet után újraindul az egész, érkeznek az egyre vadabb sms-ek, sőt kéretlen csomagok, ajándékok tömkelege. De kellemetlenebb dolgok is történnek: Nina megszüntetett közösségi médiás profilja új életre kel, mondani sem kell, milyen jellegű tartalommal, valaki pedig még a matektanár gépét is meghekkeli.

A jelek szerint a volt barát, Limo nem retten vissza az egyre súlyosabb bűncselekményektől sem, miközben a rendőrség persze tehetetlen, környezete pedig segítség helyett inkább a lány ellen fordul. Úgy tűnik, a legjobb barátnő, Paula mellett csak egy újonnan megismert fiú, a nyilván Nina szerelmét elnyerni kívánó Ben az, akire számítani lehet ebben a helyzetben. „Vagy mégsem?” – olvashatjuk a nem túl meglepő kérdést a hátsó borítón, ebből pedig már az első mondat elolvasása előtt is sejthető, hova fog kifutni a történet.

HIRDETÉS

Ennek ellenére, bár kiszámíthatóak a fordulatok, a könyv mégis letehetetlen, hamar végig tudunk szaladni a bő 140 oldalon. Kifejezetten izgalmas, ahogy a könyv óvakodik az egyszerű megoldásoktól, ebben pedig a már említett Schwechtje Mihály-filmmel rokonítható. Feibel afelé tolja a tinédzsereket, hogy lássanak túl az elsőre egyértelműnek tűnő helyzeteken, maradjanak szkeptikusak a kézenfekvőnek tűnő szerepleosztásokkal szemben.

Mert tűnhet egy ismeretlen bármilyen segítőkésznek, és lehet teljesen elegünk abból, akit volt időnk kiismerni, de sokszor egyik csapdából csak a másikba sétálunk be. A manipulatív természet pedig a lobbanékonynál is veszélyesebb lehet: pontosan tudja, mire van szükség, milyen mondatokat kell mondani, kikért kell rajongani és miket kell szeretni, hogy a másik a bizalmába fogadja őt. Még akár azt is el lehet hitetni a sérülékenyebbekkel, hogy valójában ők őrültek meg, és azt is ellökik maguktól, aki segíteni akar.

Talán leginkább a 13-16 éveseknek ajánlható, lebilincselő történet, ami alapján érdemes utánanézni Feibel többi kötetének is.

HIRDETÉS

(Thomas Feibel: Mindent tudok rólad, Scolar kiadó, 2019, 1999 Ft)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/34. számában jelent meg, 2019. augusztus 23-án.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,970lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Vasárnap 11-kor jelenti be Gulyás Gergely a járvány miatti változásokat

A miniszterelnök pénteken, szokásos reggeli rádióbejelentkezésében már beszélt arról, hogy kell új korlátozásra számítani.