HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Ewokokról mes...

Ewokokról mesélni I. Erzsébet Angliájában

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Várunk-e még valami újat az Időfutár-sorozattól a nyolcadik rész megjelenésekor? Elvégre ez nem a Harry Potter, ahol a sokadik kötet és számtalan bonyodalom ellenére sem tévesztjük szem elől, hova kell kifutnia az egésznek. Ezt gondolnánk legalábbis, de A visszazökkent idő, már címében is a Proust-regényfolyamot idézve, mutatja: egyszer mindennek vége szakad. (Már ha valóban így lesz, hiszen lezárni próbálták már korábban is.)

Előtte persze még utoljára végigszaladunk a történelmen, érintünk számtalan különböző idősíkot, Marlowe-tól és Shakespeare-től eljutva a Big Mac és a Wikipedia világáig. Nagyjából, mint az előző részekben, amelyekben Martinovics-összeesküvéstől csodálatos körzőig volt minden, ami csak felkeltheti egy úgynevezett mai fiatal figyelmét. De valóban felkelti?

A sikert látva, úgy tűnik, igen, és már a könyvek is a Kossuthon futó ifjúsági rádiójáték nagy sikere miatt születtek meg. Viszonylag gyorsan, hiszen az első csak 2013-ban érkezett, így hiába a hatalmas szövegtenger, az aktualitások ma is hasonlóak, mint a legelején voltak. Ettől még persze lehet menni jövőbe és múltba egyaránt, az utóbbiról felszedhető tudás viszont tényleg végtelen, ez a sorozat pedig mindig is szeretett olvasmányosan tanítani. Nemcsak Shakespeare-drámákat illetően, de popkulturális termékek egész sorát megismertetve, mondjuk a XVI. századi Angliában élőknek elmagyarázva a Star Wars fordulatos történetét.

A manipulatív természet a lobbanékonynál is veszélyesebb lehet | Magyar Hang

A nyolcadik rész is kifejezetten magas fordulatszámon pörög, ide-oda ugrálunk térben és időben, ami néha akár zavaró lehet, de ugyanúgy elősegítheti, hogy ne tudjuk letenni a könyvet. És bár a kalandosság miatt filmen is el tudnánk képzelni, de itt kevésbé működik, hogy ha nem láttad (olvastad) az előzőeket, akkor is könnyedén be tudsz kapcsolódni. Vagy mégis? Hiszen az Időfutár-széria maga is erősen épít arra, hogy eltérő tudásbázissal dolgozunk, és olykor épp az időutazó Hannáék tudnak kevesebbet valami történelmi-kulturális kérdésben, mint az olvasók.

HIRDETÉS

Ha esetleg nem is vagyunk képben, hogy volt az a dolog egy korábbi kimenekítéssel, leütéssel, foglyul ejtéssel vagy hasonlóval, akkor is magával tud rántani a történet. És már nem az lesz a fontos, épp milyen galibába kerülnek a hősök, csak hogy fussunk velük mi is, ahogy a lábunk bírja.

Gimesi Dóra–Jeli Viktória–Tasnádi István–Vészits Andrea: Időfutár 8. A visszazökkent idő, Tilos az Á Könyvek, 2019

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/49. számában jelent meg december 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a legrissebb, 2020/3. lapszámban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,626lájkolóTetszik
3,463követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek