HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Valami ócska ...

Valami ócska páros masszázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Ha Nagy Zoltán filmjét, a Szép csendben-t a magyar metoo-mozinak nevezik, hasonló jelzőt találhatnánk Mucha Dorka bemutatkozó regényére. Még akkor is, ha ő egyel feljebb lép, hősei már nem kamaszok, hanem egyetemista lányok, akik maguk akarják a közeledést tanáraikhoz. De nagyon aktuális problémákat feszeget a Puncs, mikor a hatalmi helyzettel, státusszal való visszaélésre kérdez rá.

Magyar viszonyok között ugyanakkor különös megoldással él, címének megfelelően a tanár-diák viszonyt az anyagiak felől közelítve meg. Eszünkbe juthat az úgynevezett sugar kapcsolatokra biztató párkereső oldal, ami az utóbbi években nagy botrányokat kavart eszmeiségével és az azt megjelenítő utcai plakátjaival. „Nem csak Valentin-napra kapok ajándékot”, szólt például a Puncs.hu egyik hirdetésének felirata, míg egy másikon a képen szereplő hölgy öntudatosan üzente: „én csak menő pasikkal randizok.” Bár az oldalon már szóltak „sugar mommy”-król is, akik a pénzt „nagyvonalúan osztják meg” a kiválasztott fiúval, de tudjuk jól, hogy az ilyen kapcsolatok nagy része középkorú férfiak és húszas éveik elején járó nők között szokott létrejönni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Ha sokáig nézel a mélységbe, Weiler Péter is beléd néz | Magyar Hang

Azt azonban nehezen hinnénk, hogy ezek a középkorú (vagy még idősebb) férfiak egyetemi előadók, akik nyelvjárásgyűjtéseken szedik fel áldozataikat, hogy aztán elhalmozzák őket pénzzel, parfümmel, ékszerekkel, cserébe nyilván a társaságukért, szexuális szolgáltatásaikért.

Még ha akadhat ilyenre is példa, azért amennyit ma nyelvésprofesszorként lehet keresni, abból senki ne gondolja, hogy valamiféle luxusélet teremthető. Megvan az a magyar vállalkozói réteg, amelyik hasonlóban utazik, de amint a tavaly kikerült videó is mutatta, az adriai jachtok szerelmeseit a politikai életben, ügyvédek és vállalkozók körében találni meg inkább, nem a katedrák közelében.

HIRDETÉS

A tanár-diák viszony ettől még persze jellemző, de gyakrabban mozgatja az előadó karizmája, és az, ahogy a szavakkal és tudásával bánik, mintsem kiemelt anyagi helyzete. Ez a rész például már elég pontosnak tűnik: „Timike elmondja, hogy a nagy rocker tanárral jött össze majdnem egy éve egy koncert után. Mint kiderült, az ő tanár ura zenél meg minden, és a koncertek után válogat a csajok közül. De Timike szerint ez most más, ez most igaz szerelem.”

Az elbeszélőt sem elsősorban a pénz érdekli, mást vár a tanárától, akibe lényegében szerelmes lesz, de az anyagiak valahogy mégis a kapcsolat integráns részévé válnak, hősünk minden későbbi ellenkezése dacára. Mucha ügyesen alakítja a szálakat, hitelesen mutatja be egy hasonló kapcsolat minden nyűgét és visszásságát, illetve a közeg ostoba nőellenességét és primitív ismerkedési próbálkozásait.

Nehezíti az azonosulást, hogy nem igazán derül ki, mit láthat az elbeszélőben a csak Tanár Úrnak nevezett férfi, vagy kitartó ostromlója, Bálint, akit időnként maga is kihasznál úgy, mint őt a professzora.

HIRDETÉS

Hősünkről nem tudjuk, mit szeret az életben, kötőszóként használja mindenre, hogy „szar”, legyenek azok a régi plakátjai („amiket tizenhárom évesen menőnek hittem”), a férfival való programok és tőle kapott ajándékok („megyünk valami ócska páros masszázsra”), vagy bármi, ami csak körülveszi őt. Leértékel szinte mindent és mindenkit, nincs olyan férfi, akitől ne kellene undorodnunk, de a nők sem lesznek jobbak, legyen szó megcsalt feleségről vagy csacsogó diáklányról.

Olykor gondolatilag is egyenetlen a szöveg, vegyük csak az Y-generációsok hangjaként megjelenő kifakadást, ami inkább építkezik sablonokból, mint eredeti gondolatokból. Az viszont kétségtelen, hogy debütálásnak erős, vitaingerlő Mucha Dorka könyve, és fájó pontossággal ábrázolja a kizsákmányoló kapcsolatok lélektanát.

Mucha Dorka: Puncs, 21. Század Kiadó, 2019, 2990 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/44. számában jelent meg október 31-én.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,908lájkolóTetszik
3,625követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Bagossy cáfolja Vidnyánszkyt

A Nemzeti Színház igazgatója azt sugallta, mintha a közelmúltban az intézmény átalakításáról kettesben titkos háttértárgyalásokat folytattak volna.