HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Férfiak terve...

Férfiak tervezik férfiaknak a világot, ez pedig a nők életébe is kerülhet

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az emberiség hímnemű, a férfi a nőt nem mint olyat, hanem önmagához viszonyítva határozza meg, nem tartja autonóm lénynek (…) A férfi a Szubjektum és az Abszolútum, a nő a Másik – írta Simone de Beauvoir 1949-ben megjelent művében, A második nemben, amelyet a Vatikán a mai napig a tiltott könyvek listáján szerepeltet. Az eltelt közel hét évtizedben a világ számos pontján és az élet számos területén javult a nők megítélése, de valódi egyenlőségről még ma sem beszélhetünk. Ez ügyben Hollywood a leghangosabb manapság, ahol naponta protestálnak a nyilvánvaló fizetéskülönbségek és a női rendezők hátrányos megítélése miatt, nem is beszélve a metoo-ról. Pedig ennél szélesebb körű problémáról van szó: a harmadik világhoz képest a nyugati társadalomban élő nők élete ugyan sokkal könnyebb, szabadabb, de az élet minden területét itt is a férfiak uralják, határozzák meg annak működését.

Ezzel szembesít Caroline Criado Perez újságíró, műsorvezető és feminista kampányszervező a Láthatatlan nők című könyvében, amelyben az élet számos területéről vett adatokkal próbálja meg alátámasztani feltevését, miszerint ezt a világot, amelyben ma élünk, férfiak tervezik férfiaknak, pedig ez a fajta úgynevezett adatszakadék akár a nők életébe is kerülhet. Perez szerint sokkal többről van szó, mint kirekesztésről, a „nem gondolkodás” következménye, hogy a gyógyszerkísérleteknél, az autókon végzett töréstesztek során, de akár egy iroda hőmérsékletének beállításánál vagy a hóeltakarítás módszerének kialakításánál is figyelmen kívül hagyják a nők létezését.

HIRDETÉS
Caroline Criado Perez: Láthatatlan nők (Gabo Kiadó, 2019.)

Amikor azt mondjuk, ember, úgy értjük, férfi – ez Perez vizsgálatainak kiindulópontja. Módszeresen veszi sorra, hogy veszik semmibe a nőket az élet számos területén a mai napig. A nők átlagosan kisebbek a férfiaknál, ám az átlagos férfi súlyához viszonyítva tervezik meg a különböző orvosi eszközöket, számolják a gyógyszerek hatóanyagát, sőt a férfiak kézméretéhez illeszkedve dobják piacra a különféle okostelefonokat is.

A legmegdöbbentőbb mind közül, hogy az autók tervezésekor használt tesztbábukat évtizedek óta ugyanazokkal az átlagos férfitestet leképező paraméterekkel látják el, az ülések, a pedálok és biztonsági övek megtervezéskor figyelmen kívül hagyják a női test felépítésének még a legfőbb jellemzőit is; használnak ugyan női tesztbábukat, de kizárólag az utastér üléseiben. Ennek a következménye pedig az a statisztika, amely szerint a nők 17 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg közúti balesetben, és 47 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek súlyos sérülést, mint a férfiak.

De a fegyveres szervek esetében is hátrányos helyzetből indulnak a nők: a hagyományos golyóálló mellények például kialakításuk miatt nem nyújtanak megfelelő védelmet. Perez rávilágít arra is, hogy nem létezik nemsemleges fogalmazás, ennek legjobb példája a futball. „A férfifoci helyett csak annyit mondunk, foci, de ha nők játsszák, mindig úgy fogalmazunk, női foci. Az egyik legnagyobb gond, hogy ezt észre sem vesszük.”

HIRDETÉS

A Láthatatlan nők című könyv noha sok fontos felvetést tartalmaz, gyakran mégis egyoldalúan értelmezi a problémát, ami pedig sok esetben ugyanolyan kirekesztőnek tűnhet, mint maga a téma, amelyről szólni kíván. 

Caroline Criado Perez: Láthatatlan nők. Ford.: Kránicz Dorottya. Gabo Kiadó, 2019. 4990 Ft

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,845lájkolóTetszik
3,177követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nagyon kevésnek tartja az ellenzék a 13. havi nyugdíj néven bejelentett intézkedést

Semmitmondónak nevezték, hogy a nyugdíjasok legkorábban jövőre kapnak egyheti plusz forrást, azonnali segítséget követeltek.