HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Könyvesház Spiró György:...

Spiró György: Egy globalizált világban nem fogja megúszni senki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nem én voltam az egyetlen, aki folyamatos válságot jósolt, a 2008-as pedig csak előjátéka volt a nagyobbnak – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Spiró György. Az író legújabb esszékötete, a Malaccal teljes éveink nemrég jelent meg, az idén online megtartott Margó Irodalmi Fesztiválon virtuális beszélgetés keretében mutatták be. A rövidke kötetben három szöveg olvasható, egy visszaemlékezés a hatvanas évek kollégiumi éveire, illetve két közéletibb jellegű írás a 89-es váltásról, valamint a középosztályok rettegéséről és a populisták sikerének titkáról.

Spiró A rettegő középben komoly konfliktusokat vetít előre, de már egy 2012-es Magyar Narancs-interjúban is azt mondta: szokatlanul hosszú békekorszak ez a mostani Európában. Számít rá, hogy a koronavírus-járvány akár újabb háborúkat is hozhat? És mennyire lesz súlyos a most kirobbanó (gazdasági) válság?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

– 1962-ben a kubai válság idején épp hogy megúsztuk a világháborút. Azóta a fegyverek csak fejlődtek, és hihetetlen mennyiségben szaporodtak. A fegyvereket pedig ki szokták próbálni. Ezzel nem azt mondom, hogy nem lehet megúszni itt Európában, de minden egyes békeévvel növekszik a háború esélye. Nem biztos, hogy könnyű lesz megúszni az Egyesült Államok és Kína valamilyen összecsapását. Többnyire lokális konfliktusokba torkollnak a feszültségek, ahogy az I. világháború előtt, vagy a II. vége óta láttuk. Ha közvetlenül nem akarnak összecsapni, hát kiszervezik a harcokat máshova. Szíria a példa, és népirtások másutt is voltak – fejtette ki a Magyar Hangnak.

Az írót kérdeztük a Kilencek csoport tagjairól, politikai szekértábor-harcokról, valamint a Térey-ösztöndíj megítéléséről is. Kiderült, ő maga biztosan nem ítéli el, hogy valaki él a kínálkozó lehetőségekkel. – Nem gondolom, hogy az ő döntésük kívülről erkölcsileg megítélhető. Csapdahelyzet, mert a piac nem tartja el az írókat, különösen, hogy korábban népszerű publikálási lehetőségeket szüntettek meg. A kedvenc példáim az ifjú népi tehetségek a Rákosi-korszak kezdetéről. (…) Az ifjak éltek a lehetőséggel, és nem lehet kárhoztatni őket. Abban a pillanatban, amikor észlelték a bajt, megírták. (…) Nem gondolom tehát, hogy a fiataloknak vissza kéne utasítaniuk a lehetőségeket. Ha nem kell ilyen-olyan rémes munkákból összeszedni a megélhetésükre valót, írhatják a műveiket. Ettől még nem adták el a lelküket az ördögnek. Az a kérdés, mit hoznak létre – mondta interjúnkban Spiró György.

HIRDETÉS

Kellett kompromisszumokat kötnie a Kádár-rendszerben? Miért írta meg a Jönnek című, nagy vihart kavart versét? Miért gondolja, hogy a mai jó dolgok is 56-ból következnek? Aggasztja az egymástól való elidegenedés, amit a járvány hozhat magával? Milyen változásokat hozott eddig az életében a karantén? Bezárkózott? Ezek is kiderülnek a Spiró Györggyel készült interjúnkból, amit legújabb, 2020/24. számunkban olvashatnak.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 24. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,975lájkolóTetszik
3,648követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek