HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kritika A kisember, a...

A kisember, akit felőröl a társadalom

HIRDETÉS

1821-ben Lipcsében Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét. Az akkori közvéleményt évekig lázban tartotta a kérdés, mi vezethetett a szürke átlagember brutális tettéhez.

HIRDETÉS

Ebből a valós eseményből indul ki Georg Büchner befejezetlen drámája, a Woyzeck. A darabot az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós nevével fémjelzett Sztalker Csoport és a Nemzeti Színház társulata mutatta be a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM).

Georg Büchner (Forrás: Wikipédia)

Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a maga szürreális formájában arra keresi a választ, hogy milyenné formál minket a szűkebb és tágabb értelemben vett környezetünk. „Hajótörésre” vagyunk ítélve, mint Woyzeck, vagy a különféle ideák által uralt világban van remény a tiszta létezésre? Látva a körülöttünk zajló riasztó történéseket – hogy az ötvenes éveket éveket idéző propagandaszövegek miként vakítanak el egyeseket, teremtenek „szép új” valóságokat –, ezek a kérdésfelvetések dermesztően reflektálnak aktuális helyzetünkre. Arra, ahol mindenki – elnyomó és
elnyomott is – kivetkőzik önmagából. Az alkotók a brazil favellák rothadó közegébe ültették át a történetét. Oda, ahol csak a szappanoperák és a véget nem érő, kokainfelhőben úszó karneválok képesek feledtetni az élet nyomorúságát. Mire a nyomorban tengődő szerencsétlenek rádöbbennek, hogy a képernyőről ömlő műsorok eltakarják a szemük elől a valóságot, már késő: a bűntény bekövetkezett. Woyzeck gyilkossága az önmagától is elidegenedett kisember tragédiájának szimbólumává válik.

Vidnyánszkyék szétszálazták a drámát: szövegbetoldásokkal, a közéleti történésekre vonatkozó utalásokkal tűzdelték tele, a főbb szereplőkön kívül pedig összemosták a karaktereket (a színészek játéka egytől egyig tökéletes), akik között megjelennek az iszlám szélsőségesek, melegek és még a gondolatrendőrség is. Büchner töredékben maradt alkotása egy hosszúra nyúlt mámoros vízióvá változott, néha ugyan túlzó is ez az őrület, de ennek ellenére égető problémákkal szembesítenek minket.

Ez a cikk eredetileg a Szamizdat Magyar Nemzetben jelent meg 2018. április 14-én.

Fizessen elő lapunkra! Amennyiben előfizetési díja május 13-ig beérkezik, már a május 18-án megjelenő első számtól tudjuk kézbesíteni a Magyar Hangot.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,241lájkolóTetszik
1,991követőKövetés
15,209feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nagy-Britannia: két választás között, zsákutcában

A brexit folyamata mostanra olyan bénultságot idézett elő az Egyesült Királyság kormányzati rendszerében, amilyenre a második világháború óta nem volt példa.