Kezdőlap Kultúra Kritika Ithaka: bolyo...

Ithaka: bolyongás a férfilét útvesztőiben

A leleményes Odüsszeusz vagyok, Laertész fia. Otthonom Ithaka. Régóta hazavágyom. Hét évig tartott vissza Kalüpszó nimfa barlangja tágas ölén, de szívem három evezősoros hadigálya. Önálló műveletekre képes! Nem tudták már tatkötelekkel kötni a parthoz. Hiába étel, ital, nő: a haza az első! – így próbálja meggyőzni magát döntései igazáról Odüsszeusz (Nagy Ervin) a budapesti Katona József Színház legfrissebb bemutatóján. A magát félistenként definiáló férfi állandóan Ithakába, a családi fészekbe vágyik, de a legrövidebb útnál sokkal jobban izgatja, hogy mit rejthetnek az útját szegélyező szigetek.

HIRDETÉS

Ebben az adaptációban a különböző állomásokat egy-egy nő testesíti meg – ők a tengerkék szalagfüggönnyel szegélyezett kabarépódiumon váltják egymást. Van köztük feminista harcos, domina, naiva, díva, anya és feleség és az Európa Kiadó Mocskos idők című számát üvöltő rocker szirén. Mindegyik színésznő – Bodnár Erika, Fullajtár Andrea, Jordán Adél, Kiss Eszter, Ónodi Eszter, Rujder Vivien, Rezes Judit és a narrátor szerepét betöltő, Pallasz Athénét alakító Mészáros Blanka – tökéletes összhangban van karakterével. Ahogy Nagy Ervin is mintha önmagát adná: első blikkre egy izomember, aki szétfeszül a tesztoszterontól. Igazi hérosz, de Odüsszeusza épp ennyire esendő is; igazi filozófusalkat, akinek mindenre van valamilyen magyarázata. Antihérosz, aki sorra követ el hibákat, hazudik másoknak és magának. Nehezen fogadja el a másságot is: képtelen megérteni a küklopsz sajátságos világlátását, a megoldást abban látja, ha kegyetlenül agyonveri.

Székely Krisztina rendezése égető társadalmi problémára próbál rávilágítani Odüsszeusz bolyongásai kapcsán. Mi az oka, hogy egy ereje teljében lévő férfi nem képes lehorgonyozni és a nyugodt családi életet választani? Hogy jutottunk el odáig, hogy a nők egyre cinikusabbá és flegmábbá válnak egy kapcsolatban, és úgy gyalogolnak át a férfiakon, ahogy azt Nancy Sinatra a These boots are made for walkin’ című slágerében megénekelte?

Homérosz Odüsszeiájának parafrázisa – Szabó-Székely Ármin és Závada Péter átdolgozásában – csak nyomokban emlékeztet az eredeti műre. Bár a szándék, hogy kimozdítsák a szöveget „megkövesedett” állapotából, szinte magától értetődő, és teljes mértékben elfogadható is, hisz Homérosz a mai fül számára nehézen érthető, nem is hiányoznak a jambikus verssorok. De a mai, trendinek számító szóvirágok, a magyarban is használt erőltetett anglicizmusokkal – all inclusive, by the way, womanizer – teli szövegbetoldások egy idő után pont a szándék ellen dolgoznak. Túlzóvá válik a jelenünkre való reflektálás és még inkább elveszik az, ami az alapot adta.

Ithaka
Katona József Színház
Bemutató: 2018. május 19.
Rendező: Székely Kriszta

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2. számában jelent meg, 2018. május 25-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Ha teheti, kérjük segítse a független sajtót, fizessen elő a Magyar Hangra, vagy támogasson minket közösségi finanszírozási kampányunkon keresztül!

Megvitatná az olvasottakat? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

21,912lájkolóTetszik
852követőKövetés
10,191feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Odacsap a vasököl? – Magyar Hang-ajánló

Péntektől csütörtökig keresse a 31. számot az újságárusoknál! Már 28 oldalon, változatlan áron!

Kiemelt cikkek

Halvány lila gőz vs. fideszes mantrák

A forradalmi hevületben égő budapesti keménymagon és a fideszes droidokon kívül van egy igen széles és csendes társadalmi réteg, melyet mindenki cserbenhagyott.

Lélekgyarmatok