Kezdőlap Kultúra Kritika Ez a film az ...

Ez a film az évszázad átverése

Ha a szexuális zaklatási botrány kapcsán, vagyis ártatlan, kiszolgáltatott emberek szenvedése és megalázottsága ürügyén egyáltalán felmerülhet bármi pozitívum, akkor a magukat érinthetetlennek gondoló ragadozók lebukása és felelősségre vonása mindenképpen az. Az olyan alkotások pedig, mint az Ocean’s 8 a színtiszta negatívumot képviselik ez esetben.

HIRDETÉS

A zaklatási ügyek mozgalmakat teremtettek, a mozgalmak ellepték a közösségi médiát, az erőszakot elutasító gesztus rövid időn belül márkává vált, reklámértéke lett, amit a filmstúdiók, kiváló érzékkel egyből kihasználtak. Sorban eveznek be a moziba a szexuális erőszak farvizén az olyan alkotások, amelyek – első látásra – a nőket teszik meg főhősüknek, ám voltaképpen semmi egyebet nem csinálnak, mint visszaélnek a nőiséggel – a szándékot tekintve szintúgy erőszakot elkövetve ezzel a női nemen.

Ennek az újfajta visszaélésnek mintapéldája az Ocean’s 8, amely szinte kérkedik azzal, hogy a rég meghaladni vágyott sztereotípiák alapján formál képet a nőkről. Steven Soderbergh mára klasszikussá vált heistmozija, vagyis átverésre épülő bankrablós sztorija, az Ocean’s Eleven 2001-ben készült el mások mellett George Clooney, Brad Pitt és Matt Damon főszereplésével. A közel félmilliárd dolláros bevételt termelő alkotás két folytatást is kapott, és bár azok az első szintjét nem érték el, szórakoztató trilógiává bővítették a történetet. Amelyet most az Ocean’s 8 volt hivatott kiegészíteni.

Az eredeti filmek főhősei férfiak, vezetőjük – a bűntettek értelmi szerzője, a zseniális szélhámos – Danny Ocean (George Clooney). A folytatásként is értelmezhető új film rablóbandája csak nőkből áll (mások mellett Cate Blanchett, Helena Bonham Carter és Rihanna), élükön Danny húgával, Debbie Oceannel (Sandra Bullock). Debbie, hogy szabaduljon a börtönből, megfogadja, hogy szakít bátyja életmódjával, tisztességesen fog élni, ám alig lép ki a kóterból, máris az átveréseken jár az esze. Az apróbb szélhámosságok rutinból jönnek, tekintetével azonban már a nagy balhét keresi.

És innentől kezdve nincs megállás: egymást érik a rosszabbnál rosszabb klisék. Mit lopnak a nők, ha nagyon bűnözni akarnak? Ékszert, mi mást. Mi az egyetlen dolog, ami motiválja a nőt? Hogy bosszút álljon a volt szerelmén, aki átverte. Mit csinál a nő, amikor reménytelennek látja a helyzetet? Beül az asztal alá, és sírva Nutellát eszik. Egy komédiasorozat félórás epizódjában ezek a részletek kellő iróniával fűszerezve még akár üdítőek is lehetnének, de egy közel kétórás filmben, amelyben sajnos nyoma sincs iróniának, mindez borzasztóan fárasztó.

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése – magyar szinkronos előzetes #2

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése magyar szinkronos előzetes / Ocean’s 8 HunDub Trailer

Az Ocean’s 8 alapján – amelynek alcíme Az évszázad átverése – a nők képtelenek véghez vinni a mai akciófilmekhez szokott néző mércéjével nagyszabású bűntettet, ám arra éppen jók, hogy ellopjanak néhány nyakéket, amelyek jól mutatnak. De – az alkotók gondolatvilágát jól jellemző módon – a munka érdemi részét itt is egy férfi végzi, ahogy a film egyetlen valamirevaló poénját is egy férfi szájába adta a forgatókönyvíró.

Félő, hogy az alcímben foglalt átverés nem is az ékszerrablásra, hanem magára a filmre vonatkozik. A nők felmagasztalását ígérik, de valójában az eddigi hollywoodi logika mentén használják ki őket, a szimbolikus erőszakkal betonozva be a klasszikus nemi szerepekbe kódolt hatalmi helyzetet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 7. számában jelent meg, 2018. június 29-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! 

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.