HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kritika Amikor még hí...

Amikor még híd állt az Astoria közepén és dugó volt a Váci utcában

HIRDETÉS

A Fortepan online fotóarchívumot – nevét az egykori váci Forte gyár által gyártott negatív filmről kapta – Tamási Miklós és Szepessy Ákos hívta életre néhány évvel ezelőtt. A két barát még a nyolcvanas évek közepén, gimnazistaként kezdte el régi fotográfiák miatt járni a lomtalanításokat, ócskapiacokat, antikváriumokat. 2009-ben jutottak el odáig, hogy digitálisan is rendszerezzék a gyűjteményüket. A honlapon jelenleg több mint 90 ezer kép között lehet bogarászni, mindet ingyen le is lehet tölteni, fel lehet használni. Többségük amatőr felvétel, de neves fotográfusok hagyatékai is megtalálhatók az oldalon.

HIRDETÉS

A gyűjtemény legizgalmasabb képei most már tematikusan rendezve könyvként is fellelhetők lesznek. A szerkesztők tíz kötetet terveznek, az első, az Elfelejtett Budapest című album a napokban látott napvilágot. A ma embere számára Budapest belvárosának ismeretlen arca rajzolódik ki ebben az albumban, a történelem rombolásával szembesítenek az összegyűjtött fotók. Budapest a XX. század folyamán állandóan változott, a különböző rendszerekhez idomulva nemcsak a közterek, utcák elnevezései cserélődtek, de a város képe is újraformálódott. A század során olyan, Budapest arculatát egykor meghatározó épületek váltak a földdel egyenlővé, amelyekre ma már alig emlékezhetünk.

A Boráros tér és a Budapesti Közraktárak között álló elevátorház 58 méteres magasságával a második világháborúig uralta a Petőfi híd melletti területet, földszintjén négy vasúti vágány haladt át. Arra is kevesen emlékezhetnek már, hogy az 1963-as metróépítés idején a Zagyva folyó egyik hídját szállították el az Astoriához, hogy a Múzeum körúton áthaladó autók és villamosok zavartalanul közlekedhessenek. A Szervita tér egyik sarki épületét bombatalálat érte, a hatvanas évek második feléig egyemeletes, rozoga háztömb emlékeztetett a borzalmakra. Később ezen a sarkon építették fel a Belvárosi Telefonközpontot, amelyet idén bontottak le – helyére szállodát és luxustársasházat építenek.

Elevátorház a mai Nehru part helyén 1940-ben (Fotó: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

A hatvanas években a Váci utca inkább a dugókról volt híres, mint a drága butikokról, pedig egy darabka Nyugat volt ez a város szívében. Ma már hihetetlennek tűnik az is, hogy busz járt a Vörösmarty téren; ahol pedig egykor az ORI székháza állt, ma pedig divatüzletek, csak egy parkoló árválkodott. Azt is nehezen képzeljük ma már el, hogy a harmincas évek végén még fák díszítették az Oktogont, ahol még a Savoyba is be lehetett ülni egy habos kávéra. Az ötvenes években a Kossuth téren nemcsak egy ormótlan vörös csillag csúfította el Parlamentet, de az Országház tövében barakkok is álltak. Egy szebb napokat látott Budapesten a pesti Duna-korzón még a Ritz, a Carlton, a Bristol és a Hungária szállodák várták a városba látogatókat, a budai Horváth-kertben pedig Honthy Hanna szórakoztatta a közönséget a magyar operett fellegváraként emlegetett Budai Színkörben.

HIRDETÉS

Királyi palota: lesz ugyan lovarda, de hol vannak a lovak?

A palotaegyüttes teljes rekonstrukciója a tervezett 200 milliárd forintból nem megoldható – véli több szakértő.

A város, mint egy élő szövet, folyamatosan változik, semmi sem állandó benne. Budapest életében minden korszaknak megvolt a maga szépsége, de ezzel együtt a városépítés hatalmas baklövéseket is elkövetett. Hosszú időnek kell eltelnie, hogy kiderüljön, mi számít értéknek és melyek voltak az elhibázott döntések. Az Elfelejtett Budapest című kötet épp ezt mutatja meg.

A könyvből mindössze 1400 példány készült, száz darab belőle egyedi sorszámot kapott. Ősszel érkezik majd a presszókultúra, a budapesti divat, valamint a tömegközlekedés egyes pillanatait megörökítő válogatás.

Elfelejtett Budapest. Zucker Művek, 2018, 3650 Ft.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 11. számában jelent meg, 2018. július 27-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 11. számban? Itt megnézheti

HIRDETÉS

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,101lájkolóTetszik
2,842követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 68. – Orbán Viktor szereti a lökdösődést

Dévényi István vendégei Pápay György publicista és Lakner Dávid, a Magyar Hang újságírója

Orbán megint csatázik