HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kritika Amikor még hí...

Amikor még híd állt az Astoria közepén és dugó volt a Váci utcában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Fortepan online fotóarchívumot – nevét az egykori váci Forte gyár által gyártott negatív filmről kapta – Tamási Miklós és Szepessy Ákos hívta életre néhány évvel ezelőtt. A két barát még a nyolcvanas évek közepén, gimnazistaként kezdte el régi fotográfiák miatt járni a lomtalanításokat, ócskapiacokat, antikváriumokat. 2009-ben jutottak el odáig, hogy digitálisan is rendszerezzék a gyűjteményüket. A honlapon jelenleg több mint 90 ezer kép között lehet bogarászni, mindet ingyen le is lehet tölteni, fel lehet használni. Többségük amatőr felvétel, de neves fotográfusok hagyatékai is megtalálhatók az oldalon.

A gyűjtemény legizgalmasabb képei most már tematikusan rendezve könyvként is fellelhetők lesznek. A szerkesztők tíz kötetet terveznek, az első, az Elfelejtett Budapest című album a napokban látott napvilágot. A ma embere számára Budapest belvárosának ismeretlen arca rajzolódik ki ebben az albumban, a történelem rombolásával szembesítenek az összegyűjtött fotók. Budapest a XX. század folyamán állandóan változott, a különböző rendszerekhez idomulva nemcsak a közterek, utcák elnevezései cserélődtek, de a város képe is újraformálódott. A század során olyan, Budapest arculatát egykor meghatározó épületek váltak a földdel egyenlővé, amelyekre ma már alig emlékezhetünk.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Boráros tér és a Budapesti Közraktárak között álló elevátorház 58 méteres magasságával a második világháborúig uralta a Petőfi híd melletti területet, földszintjén négy vasúti vágány haladt át. Arra is kevesen emlékezhetnek már, hogy az 1963-as metróépítés idején a Zagyva folyó egyik hídját szállították el az Astoriához, hogy a Múzeum körúton áthaladó autók és villamosok zavartalanul közlekedhessenek. A Szervita tér egyik sarki épületét bombatalálat érte, a hatvanas évek második feléig egyemeletes, rozoga háztömb emlékeztetett a borzalmakra. Később ezen a sarkon építették fel a Belvárosi Telefonközpontot, amelyet idén bontottak le – helyére szállodát és luxustársasházat építenek.

Elevátorház a mai Nehru part helyén 1940-ben (Fotó: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

HIRDETÉS

A hatvanas években a Váci utca inkább a dugókról volt híres, mint a drága butikokról, pedig egy darabka Nyugat volt ez a város szívében. Ma már hihetetlennek tűnik az is, hogy busz járt a Vörösmarty téren; ahol pedig egykor az ORI székháza állt, ma pedig divatüzletek, csak egy parkoló árválkodott. Azt is nehezen képzeljük ma már el, hogy a harmincas évek végén még fák díszítették az Oktogont, ahol még a Savoyba is be lehetett ülni egy habos kávéra. Az ötvenes években a Kossuth téren nemcsak egy ormótlan vörös csillag csúfította el Parlamentet, de az Országház tövében barakkok is álltak. Egy szebb napokat látott Budapesten a pesti Duna-korzón még a Ritz, a Carlton, a Bristol és a Hungária szállodák várták a városba látogatókat, a budai Horváth-kertben pedig Honthy Hanna szórakoztatta a közönséget a magyar operett fellegváraként emlegetett Budai Színkörben.

Királyi palota: lesz ugyan lovarda, de hol vannak a lovak?

A palotaegyüttes teljes rekonstrukciója a tervezett 200 milliárd forintból nem megoldható – véli több szakértő.

A város, mint egy élő szövet, folyamatosan változik, semmi sem állandó benne. Budapest életében minden korszaknak megvolt a maga szépsége, de ezzel együtt a városépítés hatalmas baklövéseket is elkövetett. Hosszú időnek kell eltelnie, hogy kiderüljön, mi számít értéknek és melyek voltak az elhibázott döntések. Az Elfelejtett Budapest című kötet épp ezt mutatja meg.

HIRDETÉS

A könyvből mindössze 1400 példány készült, száz darab belőle egyedi sorszámot kapott. Ősszel érkezik majd a presszókultúra, a budapesti divat, valamint a tömegközlekedés egyes pillanatait megörökítő válogatás.

Elfelejtett Budapest. Zucker Művek, 2018, 3650 Ft.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 11. számában jelent meg, 2018. július 27-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 11. számban? Itt megnézheti

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,994lájkolóTetszik
3,652követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„A Hagia Sophiáról Ankara dönt, de mindenki előtt nyitva marad”

Egyetlen különbség az lesz, hogy a belépőknek le kell majd venni cipőjüket, elválasztják a férfiaknak és nőknek fenntartott tereket, és a nőknek le kell fedni fejüket, ahogyan a bazilikától nem messzi Kék Mecsetben is ugyanezek a szabályok érvényesek – közölte Törökország római nagykövete.