HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kritika Rég készült o...

Rég készült olyan felkavaró, kamaszokról szóló sorozat, mint az Eufória

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Már azt hittük, a Skins, a 13 okom volt és a Hazug csajok társasága (Pretty Little Liars) után, hogy a tinédzserek kegyetlen és fájdalmas világáról nehéz újat mondani. Persze, szenvednek a nehéz családi háttértől, a másságtól vagy az erőszakos szülőtől, függővé válnak és szerelemre lobbannak, hogy végül egyedül, fájdalmasan egyedül maradjanak. Nyilván elszorul a szívünk, akárhányszor is látjuk.

Az izraeli alapanyagból átültetett amerikai Eufória mégis más. Elsőre nehéz is megmondani, miért, hiszen sokszor ugyanazt látjuk: drogfüggőséget és féltékenységet, kapcsolati bántalmazást és a gyengébb kiszorítását, megalázását. Sam Levinson idén startolt szériája mégis olyan felkavaró, mint kevés az utóbbi évekből. Ebben a szerethetően esendő karakterek mellett központi szerepe van a látványvilágnak, a kamerakezelésnek és egyáltalán a hangulatnak.

Bizony, az Eufória az a kamaszsorozat, ahol az operatőr legalább olyan fontos, mint a rendező vagy az író. Annál nagyobb lehet hát a büszkeségünk, hogy az eddig készült nyolc epizódból négyben Rév Marcell felelt a felvételért. Az, aki a Fehér istenen és a Jupiter holdján dolgozott, most pedig Enyedi Ildikóval közösen forgatja A feleségem történetét.

Léa Seydoux: Nagyon megrendített Füst Milán története | Magyar Hang

Rév volt az is, aki a vizuálisan egyik legnyomasztóbb részben, a karneváli pörgést megmutató negyedikben dolgozott. Ha koncentrált formában szeretnénk látni, ami ennek a sorozatnak a védjegye, erre a részre különösen figyeljünk. Mintha csak egy centrifugába helyeznének minket, a látvány beránt, szédülünk, és nem tudjuk, akkor sérülünk nagyobbat, ha benn maradunk, vagy ha kiugrunk. De a helyszín okán pontos meghatározás lehet az érzelmi hullámvasút is.

Az Eufória tökéletesen adja vissza a XXI. századi fiatalok zaklatottságát, mentális és fizikai túlpörgését, amikor minden pillanatban robbanni akarunk, bár fogalmunk sincs róla, merre tartunk és kik is vagyunk. Emlékszünk még a 2003-ban startolt A narancsvidék unatkozó fiataljaira, akik időnként fárasztóan hosszú percekig az ágy mellett heverésztek, és nem tudtak mit kezdeni magukkal? Hát, az Eufória tinédzsereinek nincs ilyen gondjuk, kétpercenként pittyen a mobil, reagálni kell, mindenbe belekapni és mindenhonnan menekülni. Mint amikor a Facebook-falat görgetjük, villanásnyi ideig látunk mindent, aztán hirtelen érezzük, hogy valami érdekeset, fontosat láttunk, és jó ideig próbáljuk visszakeresni, hogy mi is volt az.

Az Eufória hősei egytől egyig sebezhető fiatalok, de a felnőttek sem kivételek, akiknek fogalmuk sincs, mihez kezdhetnének ezekkel a tinédzserekkel. Főszereplőnk és elbeszélőnk a kábítószer-túladagolás után gyógyulni próbáló, folytonos hangulatváltozásaival küzdő, de egyébként halálosan laza, épp ezért is nagyon szerethető Rue (Zendaya). Ő vezet minket körbe barátai között, és mi megismerjük a másságával küzdő, agresszív srácot, a teljesítménykényszeres sportolót vagy épp az alkata miatt komplexusos lányt, aki váratlanul felfedezi, hogy hódítani épp ő is tud. Rácsúszik hát teljesen, nincs megállás, hiszen mindent teljes gőzzel kell csinálni, ha az ember beleszakad is. Ő, Kat (Barbie Ferreira) lesz a sorozat egyik legszerethetőbb figurája, de Rue barátnője, Jules (Hunter Schafer) vagy a férfiak jó része által csak a külsejük miatt észrevett Cassie vagy Maddy szintén azok.

Szerethető kamaszsztori, értelmezhetetlen magyar cím | Magyar Hang

És mindannyian, az erőszakosságra hajló szereplők is végtelenül sérülékenyek, kiszolgáltatottak, miközben úgy tesznek, mintha az egész csak játék lenne. Szó sincs a pejoratív értelemben vett kamaszkori túlérzékenységről, és hőseink adott esetben maguk előtt is tagadnák, mennyire nem látják a lábuk alatt a talajt. „És ha valami túl kényelmetlenné vált, Jules azt képzelte, hogy nem is önmaga, és az egész nem is az ő élete. Hogy csak szereplő egy könyvben, filmben vagy egy sorozatban. Hogy az egész nem is igaz, és ha nem az, akkor mit számít?” – foglalja össze Rue azt, ami igaz lehet a szereplők jó részére.

HIRDETÉS

A következő évadot már be is jelentették, jövőre tehát újra találkozhatunk a helyüket kereső, szívünkbe zárt fiatalokkal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/36. számában jelent meg, 2019. szeptember 6-án.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,907lájkolóTetszik
3,799követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek