HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kritika Alföldi új da...

Alföldi új darabja utazás a pokol legmélyére

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A hatvanas évek egyik kultikus filmje volt a Mi történt Baby Jane-nel? A Henry Farrell regénye nyomán készült lélektani horrorban Hollywood két dívája, Bette Davis és Joan Crawford alakította az öregedő testvérpárt, játékukat még kísértetiesebbé tette magánéleti rivalizálásuk. Ahogy ez az adalék hozzájárult az átütő sikerhez is: a Henry Farrell azonos című regényéből készült mozit, amely a költségvetés közel tízszeresét hozta vissza, öt Oscar-díjra jelölték.

HIRDETÉS

Minden ígéretesen indult ebben a történetben: Baby Jane Hudsonért, az 1910-es évek gyermek sztárjáért egykor egész Amerika rajongott, tapsvihar fogadta, bárhol lépett színpadra. A törékeny siker azonban hamar elhagyta, amikor testvére, Blanche került váratlanul rivaldafénybe. Húga árnyékából kitörve Blanche hollywoodi sztárrá vált, karrierje csúcsán azonban egy autóbaleset örökre tolókocsiba kényszerítette. A testvérpár egymásra utalva élte nyomorúságos életét, és látszólag Blanche volt az igazi áldozat, szellemileg megtört és alkoholista nővére foglya és játékszere. A nővérek kölcsönös gyűlölködése az idegek könyörtelen csatájába fordult át, Jane odaadó ápolása kegyetlen kínzásokká fajult. Kezdetben csak a folyamatosan érkező rajongói leveleket dobta ki a szemétbe, és tüntette el a telefont, de módszerei egyre aljasabbá váltak; a föld színéről is eltüntette Blanche bejárónőjét, utolsó kapcsolatát a külvilággal.

Henry Farrell regényét a budapesti Hatszín Teátrumban most Alföldi Róbert vitte színre Hernádi Judit és Kiss Mari főszereplésével. Ebben az adaptációban a jelenre koncentrálódnak az események, a múltbéli történések – a testvérek ölre menő versengése, hogy az apa miként erőltette rá saját egocentrizmusát kiskorú gyerekeire –, amelyek elvezettek idáig, csak a visszaemlékezésekből válnak nyilvánvalóvá. Egy színházi öltözőasztalt imitáló rózsaszín doboz adja meg a játékteret, ide, egy vastag színházi függöny mögé van bezárva Blanche.

Kiss Mari (Fotó: Szokodi Bea)
Kiss Mari (Fotó: Szokodi Bea)

A díszlet a maga rikító színével is utal arra, miként kezeli Alföldi ezt a horrorisztikus történetet. Elemeli a valóságtól, fekete humorral oldja fel a lelket megnyomorító embertelenséget, a két véglet között ugrálnak a szereplők, de ez nem töri meg a történet ritmusát, sokkal inkább felerősíti a két nő tragikus vívódását. Hernádi Judit újra bizonyítja sokoldalú tehetségét, drámai erejű színésznő. Túlkarikírozott előadásmódja még ijesztőbbé teszi a valóságtól teljesen elszakadt Baby Jane-t. Kiss Mari jelenléte megrendítő, generációjának egyik legfontosabb színésznője, aki végtelen érzékenységgel kelti életre a rettegésben tartott, de kegyetlen titkot őrző Blanche-ot. Hartai Petra, Bercsényi Péter és Kovács Máté tartja a ritmust a két főhőssel, de Alföldi Róbert rendezése e két kiváló színésznő jutalomjátéka.

HIRDETÉS

Henry Farrell: Mi történt Baby Jane-nel? Rendező: Alföldi Róbert. Hatszín Teátrum

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/39. számában jelent meg, 2019. szeptember 27-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/39. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,671lájkolóTetszik
2,944követőKövetés
19,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek