Egy hasonlatban Sarka Kata és I. Erzsébet

Egy hasonlatban Sarka Kata és I. Erzsébet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legalkalmasabb karácsonyi ajándékok sorában mindenképp előkelő helyet foglalhat el Csunderlik Péter és Pető Péter legújabb közös könyve. Legalább is, ha a megajándékozott nem épp békemenetelő nagynéni, oligarcha nagybácsi, esetleg válogatott labdarúgó unokatestvér. Vagy csak megveszekedett Falus Ferenc-rajongó, a székelykáposztás pizza híve, netán közmédiás retusőr. A lista persze bőven folytatható, a jeles páros nem kímél ezúttal sem senkit, amikor 2010-től végigveszi nyolc évünk legemlékezetesebb momentumait, akarom mondani pillanatait, elvégre 2017-től már ezt a szót sem használhatjuk politikai konnotációktól mentesen.

Valaki esetleg nem ismerné a két fiatalembert? Csunderlik Péter szépreményű történész, aki a XX. század eleji baloldali idealistáknál jobban már csak az olyasféle hasonlatokat szereti, amikben egyszerre szerepel Sarka Kata, I. Erzsébet és az izmos ember a Sport szelet reklámjából. Ezektől hemzsegtek már a Page not found blog történelmi stúdióblog listái is, a nagy sikerre való tekintettel pedig jöttek a könyvek, ezúttal már a második. Említett technika persze épp amiatt lehet egy idő után fárasztó, amiért elsőre olyan végtelenül szórakoztató. Pető Péter pedig a szabad sajtó elkötelezettje, lánglelkű liberálisostorozó baloldali, aki még úgy is hírlapírónak nevezi magát a belső fülön, hogy egy ideje a 24.hu főszerkesztője. A hazai médiaviszonyokat ismerve persze szerepek és munkahelyek minden pillanatban változhatnak, Pető is a Népszabadságnál dolgozott a lap kivégzéséig, utóbbi eset pedig helyet kapott a 2016-os top 10-ben.

A fekete befeketítése - A „vörös farsangtól" a „vörös tatárjárásig" | Magyar Hang

Kettejüket ismerve akár még ki is találhatjuk, ki mit szurkolt be a listákra: Pető például a gasztronómiai furcsaságok esküdt ellensége, míg Csunderlik esetében azt is külön listába szedhetnénk, hányszor nevezte Puzsér Róbertet korunk „túlfeszített lényeglátójának.” Az események kiválasztása szubjektív, és nyilván nem azonos súlyúak, inkább reprezentációs alapon működik az egész, így kerülhet be a Pancho Aréna átadása és Rogán Antal helikopterezése mellett az is, hogy „István rokkantnyugdíjas megműtötte magát, mert hosszú volt a várólista.” A válogatásba így persze bárki beleköthet, és mi is megjegyezhetjük, hogy talán túl sok a focis történet, míg mondjuk 2013-ból simán befért volna a trafikbalhé, egyáltalán a „nemzeti dohánybolt” mint olyan megjelenése.

Emellett persze bőven vannak zseniális találatok, a két harcos baloldali pedig tüzel minden oldalra, elfogultsággal nem vádolhatjuk őket. (Esetleg: elfogultak az igazságosság és egyenlőség irányába – mondanák ők.) A mondatok olykor túlburjánzanak, a hasonlatok néha blöffszerűnek tűnnek, de hát ez talán elkerülhetetlen. Nagyon karakteres ez a kötet is, amiben a szerzők hol saját kifejezéseket dobnak be, mint Pető az általa kreált „italszép buli” formát, máskor az esemény részletezését megelőzi egy bekezdésnyi morális golyózápor a „jellembajnokságban” leghátul kullogó NER-vitézek irányába. A karácsonyfa alól már indulhatunk is a barikádokra!

Csunderlik Péter – Pető Péter: Újabb top 10-es történelmi slágerlisták, Napvilág Kiadó, 2019, 2900 Ft

Könyvesház rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/50. számában jelent meg december 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a legfrissebb, 2019/51-52. karácsonyi duplaszámban?Itt megnézheti!