HIRDETÉS
Kezdőlap Riport Kommunisták é...

Kommunisták és Trianon: hogy jobban fájjon

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Azt hiszem, egész jól megúsztuk. Amikor 1990 környékén először jártam Erdélyben, aztán Kárpátalján, majd Szerbián és Bulgárián is átutaztam, és persze Trianont lüktető sebként megélő zempléniként jöttünk-mentünk Szlovákiában, mindig ott volt a gondolat, hogy velük jobban elbánt a szocializmus. Hogy nem véletlenül voltunk mi a legvidámabb barakk. 

Például Romániában a totális nincstelenség skanzenként őrizte meg a magyar falvakat, ami nekünk, látogatóba hazatérő magyaroknak kedves volt: mindaz, amit néptáncosként megtanultam itthon, hétköznapiként vett körül odakint. És persze épp ezért volt megrázó élmény, amikor a kilencvenes évek elején megláttam az első, kék mellényre tűzött Metallica jelvényt egy széki táncházban. 

HIRDETÉS
Íme, a Fidesz legnagyobb ellenségei! | Magyar Hang

A lényeg, a közös, hogy a legsanyarúbb sorsú Kárpátaljától Erdélyen át Budapestig végigtaposott rajtunk a baloldali értéktelenség és igénytelenség, sok más mellett súlyos, talán soha nem gyógyuló építészeti sérüléseket is okozva. És ezt a fájdalmas örökséget nézve gondolom, amit legelöl írok, hogy mi, magyarok ahhoz képest megúsztuk a kommunisták trappolását. 

A rövid rozsnyói séta is ebben a hitemben erősített meg, és közben a felvidéki kisvárosba vezető úton meg hazafelé is sirattam az elveszített gyönyörű magyar vidékeket.

Gyönyörű magyar vidék – szépséghibákkal

Iratkozzon fel Dévényi István Youtube-csatornájára további videókért!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,648lájkolóTetszik
3,166követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Hol lakik az erős állam?

Nem lehet válságálló gazdaságról beszélni ott, ahol a vállalkozók, dolgozók kritikus tömege érdemi megtakarítás nélkül él, s önerőből nem képes átvészelni, ha néhány hónapig megrendelés vagy munka nélkül marad.