Kereszténydemokraták? Milo Yiannopoulos, a budapesti díszvendég

Kereszténydemokraták? Milo Yiannopoulos, a budapesti díszvendég

Milo Yiannopoulos brit politikai kommentátor, kiadó, médiaszemélyiség, blogger, újságíró és szerzõ, a Breitbart News volt fõszerkesztõje elõadása a budapesti Bálnában 2018. május 25-én (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A református egyház vezetőiből álló Generális Konvent nyilatkozatában (amelyről Szerető Szabolcs is értekezett a Magyar Hangban) azt kérik, „mindenki, aki ma a „keresztyén” szót eredeti jelentésétől megfosztva, Krisztus valós és tényleges követését nélkülözve, érdekből vagy nyerészkedésből használja, (…) tartson bűnbánatot”. (…) „Hisszük és reméljük, hogy a tavaszi országgyűlési választások hangneme, gyűlölködő megnyilvánulásai minden politikai oldalban megbánásra és megbocsátásra találnak, hogy készek és képesek legyenek olyan országot munkálni, ahol lehet és érdemes élni, politikai hovatartozástól függetlenül.” Világos beszéd. Akinek van füle a hallásra, az meghallja.

Alig telt el néhány nap, hogy Orbán Viktortól megtudhattuk, mostantól kereszténydemokráciát fogunk építeni, a magyar kormány meghívására – Schmidt Mária történész szervezésében – Budapestre jött, és előadást tartott Milo Yiannopoulos, az amerikai alt-right mozgalom szélsőséges nézeteiről és botrányos kijelentéseiről híres fenegyereke. Eredetileg januári konferenciára szólt a meghívás, ám a választási kampány sikerét féltve elhalasztották. Januárban Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője a Schmidt által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra hárította a felelősséget Milo meghívásáért. Amikor Yiannopoulos pedofíliáról szóló nyilatkozatairól kérdezték Gulyás álláspontját, azt mondta, a pedofíliát elutasítják, az őrültséget pedig őrültségnek tekintik. „A demokratikus vitákban teret kell adni a fősodortól eltérő véleményeknek is, egy határon túl azonban már ezek sem férnek bele, és a pedofília népszerűsítése idetartozik.”

A Gulyásnak szegezett kérdés hátterében az állt, hogy Milo egy videón arról beszélt, hogy szerinte megbocsátható, ha egy felnőttnek 13 éves fiúkkal van szexuális kapcsolata. Ugyanezen a felvételen jót röhögött a katolikus egyház pedofilbotrányain. A felvételen elhangzottak miatt botrány kerekedett az amerikai republikánus körökben, ahol fontos szerepet játszott ő is. A kínos videó miatt azonban megfagyott körülötte a levegő: távozott a Breitbarttól, ahol szerkesztőként dolgozott, és nem szólalhatott fel az amerikai konzervatívok éves konferenciáján sem.

Elérkezett a május, egyúttal Yiannopoulos is. Schmidt Máriát és a fideszeseket májusban már nem zavarta, hogy megbotránkoztatják a kereszténydemokráciára vágyó jobboldali tábort. Mindent megtettek azért, hogy Milo Yiannopoulos nézeteit megismerhessék a magyar fiatalok. Legalábbis abban a formában, ahogy arról az ellenőrzött kormánypárti sajtó beszámolt. Annak ellenére, hogy Yiannopoulos korábban azt nyilatkozta, hogy a kormány meghívására jön Budapestre és nyilvános rendezvényen fog beszélni, az előadása nem volt nyilvános, sőt, a kritikus sajtó munkatársait be sem engedték. Helyhiányra hivatkoztak.

A XXI. Század Intézet rendezvényére bejutó lojális sajtó hűségesen beszámolt a rendezvényről. A brit újságíró-ideológus az alternatív jobboldali mozgalom legismertebb szerzője ezen az előadásán is kikelt a politikaikorrektség-terror, a feministák, a muszlimok, a bevándorlók, a baloldaliak ellen. Az MTI beszámolója szerint Yiannopoulos többször utalt saját homoszexualitására, és felvetette, hogy őt és élettársát a világ sok országában megölné az állam. Szerinte Magyarországban és benne az a közös, hogy mindkettőről hazudnak a baloldaliak. Azt is hangoztatta, hogy a magyaroknak semmiféle kötelezettségük nincs migránsok befogadására, ezért ne érezzék magukat rosszul a bevándorláspolitikájuk miatt. Nem kell kedvesnek lenni az Európába érkezőkhöz, hanem „háborúzni” kell velük, mert „megtámadták” a kontinenst. Az M1 még „exkluzív” interjút is közölt az amerikai Breitbart News hírportál korábbi szerkesztőjével. Aki pedig olyanokat mondott, hogy „kulturális keresztes hadjáratra van szükség a civilizációra az egyik legnagyobb veszélyt jelentő iszlám ellen, és ebben Magyarországnak vezető szerepe lehet”, meg olyat, hogy „ha valaki muszlimnak vallja magát, annak nincs helye Nyugaton, mert gondolkodása nem összeférhető az európai kultúrával”. És kifejtette azt is, hogy mennyire örülne, ha Orbán Viktor „az élére állna ennek a keresztes háborúnak”.

Bizonyára örült a miniszterelnök is, hogy Yiannopoulos keresztes lovagként láttatta őt a magyar köztévében. Ám minket aggodalom tölt el: vajon mit szólnak majd ehhez a kormányfő és környezetének iszlám hitű stratégiai és üzleti partnerei? Ha ezek a muszlimok berágnak ránk, nem hógolyózáporral vesznek elégtételt.

Yiannopoulos szerint „az iszlám mindenütt gyilkosságot és elnyomást szül” – ez a vélemény lássuk be, vegytiszta gyűlöletbeszéd. Kifejtette, hogy „a civilizációra az egyik legnagyobb fenyegetést az iszlám jelenti, mégpedig nem a szélsőséges formája, nem a terrorizmus, hanem a mainstream muszlim társadalom”. És ennek a gyűlöletre uszító véleménynek lett a szócsöve a magyar közszolgálati televízió.

„Rendhagyó” interjút közölt Yiannopoulosszal az Orbán-közeli 888.hu is Soros Magyarország legrosszabb exportterméke címmel. A szerzőpáros Yiannopoulost „radikális szólásszabadság-párti” újságírójának titulálja. Kedélyesen elbeszélgettek vele az iszlámról, az európai kultúráról „s természetesen” Orbánról, Trumpról és Sorosról is. Ez a kérdés adta meg az interjú alaphangulatát: „Ha jellemezni akarnám a karaktered, akkor elsősorban egy, a Jóistennel folytatott párbeszédre gondolnék, melyben azt kérném tőle, küldjön nekünk egy olyan titkos fegyvert, amelynek segítségével győzedelmeskedhetünk a diktatórikus baloldal felett. Erre pedig Isten úgy felelne: »íme, itt ez a zsidó származású félig görög, félig brit meleg srác, aki majd győzelemre visz titeket«”. De te hogyan magyarázod el a világnak, hogy ki is az a Milo valójában?

Azért van abban valami mélyen megható, ha kereszténydemokrácia házi sajtósa egy elképzelt Istennel lefolytatott párbeszéddel indít egy interjút. Talán erre a szituációra is érvényes a parancsolat: Isten nevét hiába fel ne vedd…

Milo szívesen beszél az erényeiről. Az egyik, hogy úgy született, hogy „a szégyenérzet, a félelem és a feszengés egyszerűen nem kerültek bele a fejébe”. „A politikai, társadalmi vitákban miben tudna a jobboldal fejlődni megítélésed szerint?”– kérdezik az interjúban. A válasz: „A konzervatív jobboldaliak gyakran félnek, keresztényekként félénken viselkednek, de ez például hiányzik belőlem. Úgy gondolom, gyakran félreértelmezik a saját vallásukat, hiszen azt gondolják, nekik mindig az önfeladásra kell törekedniük (…). De sokszor felmerül bennem a kérdés, vajon Ferenc pápa és én ugyanazt a vallást gyakoroljuk? Hát nem vagyok benne biztos. Mert azt tudom, hogy katolikus vagyok, de hogy ő is az-e, az más kérdés.”

Illiberality Tour 2018

Bannon és Yiannopoulos szövetsége Orbánnal egy új Jalta: amint győznek a kultúrbal erői ellen, máris egymás leggyűlöltebb ellenségeivé válnak.

Erről például szívesen meghallgatnám a magyar katolikus egyházfő, vagy a KDNP-s Semjén Zsolt véleményét, vajon üdvös dolog-e egy éppen csak bimbódzó kereszténydemokráciában azt hirdetni, hogy a katolikusok pápája nem biztos, hogy katolikus. A Pesti Srácok is megkapták a lehetőséget. Náluk Yiannopoulos jobboldali showman, aki Magyarországot Európa és a nyugati civilizáció „utolsó esélyének” tartja, Orbán Viktort pedig „egy mindenkire vigyázó, a barbár hordákat visszaverő nagybácsinak”. Putyinról azt mondta: „van az előadásaiban valami misztikusan férfias, bár fura, hogy amikor félmeztelenül lovagol, akkor pont van ott véletlenül egy fotós. Szóval szüksége van a feltűnésre, ami egy kicsit buzis.”

Ezután következett Orbán Viktor dicsérete. „Ő olyan, mint egy hős, aki az európai ellenálló mozgalmak kereszttüzéből emelkedik ki, és valóban olyan, mint egy nagybácsi, aki megvédi az embert a barbár hordákról, akik be akarnak törni az országba. (…) Úgy tekintek rá, mint egy kulturális ikonra, aki nem hagyja, hogy a véleményét az európai elit vagy az újságok diktálják le. Ő olyan ember, aki tisztán lát.” Tényleg dagadhatna a honleányi kebel ily dicshimnusz hallatán, ha… Ha nem egy neonáci mondaná.

Egyébként az ilyen sértő megjegyzésekre is van válasza a szabad szájú Milónak. A neonáci bélyeget azzal a kérdéssel szokta elhárítani – és itt elnézést kérünk a jóízlésű olvasóinktól, mert szó szerinti idézet következik –: „Hány fekete farkat kell még leszopnom, hogy ne nevezzenek neonácinak?” A magyar kormány díszvendégéhez illő szöveg, ugye? Azért annyit még megjegyzünk, hogy a történelmi egyházakkal harmonikus kapcsolatot ápoló jobboldali kormány ilyen kétes hírű díszvendéggel még nem próbált meg kedveskedni törzsközönségének. Ha azt hiszik, hogy Yiannopoulos segítségével lerakták a kereszténydemokrácia alapjait, tévednek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 3. számában jelent meg, 2018. június 1-jén. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Ha teheti, kérjük segítse a független sajtót, fizessen elő a Magyar Hangra, vagy támogasson minket közösségi finanszírozási kampányunkon keresztül! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.