HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Növekvő árnya...

Növekvő árnyak

HIRDETÉS

Az egyre jobban a feledés homályába merülő, de nemrég az egész világ figyelmét felkeltő nagy-britanniai gyilkossági kísérlet, amelyet a volt orosz kém és lánya ellen követtek el, novicsok idegméreggel, igen ijesztő képet rajzol fel az orosz hatalom türelmetlen kíméletlenségéről. Minden jel szerint ezzel a leszámolási próbálkozással – aminek a következményeit az elkövető fél valószínűleg számításba vette – és utána a diplomáciai kiutasításokkal a nemzetközi kapcsolatok új, még inkább bizalmatlan szakaszba léptek. Még nyilvánvalóbbá téve a konfrontáció és a katasztrófával fenyegető tévedés növekvő veszélyét.

HIRDETÉS

A jelenlegi hátborzongató szituációban a nyugati hatalmak arra kényszerültek, hogy újraértékeljék viszonyukat Oroszországgal, mivel egyértelműen felelőssé teszik az idegméreg használatáért. Kérdőre vonva szavahihetőségüket, eddigi kezdeményezésüket, amelyek a kölcsönös bizalom újraépítését szolgálta volna a krími események óta. Persze itt automatikusan felmerül a kérdés, vajon ezzel a tettel Oroszország mennyire akarta Európát instabillá tenni, elindítva egy újfajta félelem mechanizmust. Valamint nem megkerülendő az a megállapítás – ismerve az orosz befolyás mértékét az unió egyes országaiban, így Magyarországon is –, hogy bizonyos nemzeteknek nagyon kellemetlen ez az ügy.

Mert a nyílt állásfoglalás, az egyik oldal melletti egyértelmű elköteleződés kihatással lehet a további mozgásterükre, megítélésükre. Ezeknek az országoknak, belegabalyodva az orosz hálóba, nehéz határozottságot mutatni, mert az orosz fél nem kultiválja a hálátlanságot, az árulást – aminek súlyos következményei is lehetnek. Így ezek az államok, tartva a retorzióktól, próbálják nem nevén nevezni az eseményeket, a szereplőket, valamint akkor is nyugtatni a közvéleményt, amikor az elrettentés művészetét lenne szükséges újratanulni. Ezzel láthatóan megértik az orosz politikai hitrendszer alapjait, de a kedvező hitel vagy az olcsó áram reményében figyelmen kívül hagyják a nemzetközi biztonságot és Európa jövőjét, benne Magyarország helyzetét, ami nagyon könnyelmű, rövidlátó politika.

A magyar kormány jelenlegi vezetői, főleg Paks II. elfogadása óta, úgy tűnik, még mindig ambivalensen viszonyulnak a rendszerváltás előtti korhoz, világrendhez. Talán ezt a legjobban bizonyítja, hogy kormánypárti színekben még ügynökmúlttal is vezető tisztségben lehet maradni – áttételesen legitimálva az akkori rendszert és módszereit, valamint a mindezt biztosító megszálló katonai hatalmat. Ezt az üzenetet értik itthon is, és valószínűleg máshol is. Valakit felháborít ez, de másokat inkább az a politika botránkoztat meg, amelyet az említettek a hatalmi terjeszkedés érdekében folytatnak.

Kelet felé fordulni, amikor nyilvánvaló, hogy a hatalom oda tolódik, elvileg logikus. De sértődöttségből alakítani a külpolitikát vagy olyan országok felé fordulni, ahol jobban megtűrik a korrupciót, már inkább ellenkezik a nemzeti érdekekkel. Mindenféle kényszerítő okok nélkül, hosszú, beláthatatlan időre engedni egy külföldi hatalom befolyásának – a nép hozzájárulása nélkül – olyan történet, ami talán nem rólunk szól. Könnyen lidércessé válhat, és nemcsak azt nem vesszük észre, hogy kicsúszott a gyeplő a kezünkből, de még azt sem, hogy az ország szekere rossz helyre lett kötve.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 4. számában jelent meg, 2018. június 8-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! 

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,964lájkolóTetszik
2,136követőKövetés
15,784feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mennyire vagy csalódott, Bori? – Magyar Hang-ajánló

Páros interjú Péterfy Borival és Gergellyel, beszélgetés Donáth Annával, riport az ukrán-magyar határról, könyvheti melléklet. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek